• statuia a fost primită ca donaţie de Primărie, de la o societate comercială, iar acum trebuie să treacă printr-un proces de expertizare şi restaurare • bugetul alocat pentru aceste operaţiuni se ridică la 50.000 lei • se iau în calcul două variante de amplasare: deasupra uneia dintre intrările în Hala Mare sau pe Calea Călăraşilor, în zona BCR
Taurul de fontă care străjuia pe vremuri intrarea în fostul Abator al Brăilei urmează să fie expertizat şi restaurat, pentru a putea fi expus din nou pe domeniul public. După cum ne-a informat arhitectul şef al municipiului, Corina Anghelescu, statuia a fost primită anul trecut de Primărie, ca donaţie, din partea firmei “Dekaem Crewing” SRL Brăila, iar în prezent este în pregătire procedura de achiziţii servicii de expertizare şi restaurare. Conducerea Primăriei speră ca licitaţia pentru aceste servicii să fie lansată la începutul lunii martie, astfel încât statuia să intre cât mai repede pe mâna unei firme specializate, pentru a-i fi redat aspectul de odinioară. În prezent, aceasta este afectată atât de rugină cât şi de crăpături apărute în material, care necesită reparaţii făcute în regim profesional. Primăria a alocat un buget de 50.000 lei pentru aceste lucrări, însă costul final va fi stabilit doar în urma licitaţiilor făcute pentru serviciul de expertizare, respectiv pentru restaurarea propriu-zisă.
După ce statuia va fi gata, urmează să fie amplasată pe domeniul public, însă deocamdată nu s-a stabilit locul unde va fi pusă aceasta. O comisie din care fac parte trei consilieri municipali - Sorin Boşneag, George Caranica şi Adrian Tabarac - dar şi arhitectul şef Corina Anghelescu şi alţi reprezentanţi ai Primăriei va decide care ar fi poziţia cea mai potrivită. Conform înţelegerii, un cuvânt în acest sens va avea şi firma “Dekaem Crewing”, cea care a donat statuia. Din câte se parte, în momentul de faţă sunt luate în considerare două variante: fie pe Calea Călăraşilor, în zona BCR, fie deasupra intrării în Hala Mare, de pe Str. 1 Decembrie 1918. Reprezentanţii Primăriei ar înclina spre această a doua variantă, în ideea de a lega cumva statuia de breasla măcelarilor care a activat pe vremuri la Brăila şi care a şi adus acest monument în oraş. “Abatorul nu mai există, iar Hala Mare este un spaţiu unde funcţionează mai multe măcelării, deci aşa am putea lega amplasarea statuii deasupra intrării dinspre strada 1 Decembrie 1918 cu povestea breslei măcelarilor brăileni”, ne-a explicat arhitectul şef Corina Anghelescu. Acest punct de vedere este susţinut şi de viceprimarul Alexandru Jantea.
Statuia existentă la Brăila este o copie după o creaţie din secolul al XIX-lea a sculptorului francez Isidore Bonheur. “După toate datele cunoscute, copia a fost executată industrial în China şi a fost amplasată pe clădirea fostului abator din Brăila, fiind o donaţie din partea Organizaţiei Profesionale a Măcelarilor din Brăila, la începutul secolului XX”, se precizează într-un material de prezentare pus la dispoziţie de Primăria Brăila. O fotografie cu intrarea în fostul abator, deasupra căruia trona statuia taurului, a fost postată pe reţelele de socializare de colecţionarul brăilean Valerică Butoi.
După ce abatorul brăilean a intrat în faliment, statuia a rămas uitată, ani de zile, într-o magazie. Abia în urmă cu circa doi ani a fost scoasă la lumină, iar o perioadă a fost adăpostită în curtea unui restaurant din Brăila.