Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taste of Romania

Peste 100.000 de romani traiesc in Chicago. Cel mult 300 s-au adunat, duminica trecuta, la festivalul intitulat "Taste of Romania", transmis de "ProTV International", cum arata un panou publicitar. "Gustul Romaniei" parafrazeaza denumirea festivalului organizat in fiecare vara de autoritatile publice din Chicago.

Cu o organizare modesta, anvergura festivalului a constat mai degraba in prezenta politicienilor, care si-au exersat potentialul de seductie asupra probabililor votanti.
Candidatul republican pentru functia de adjunct al guvernatorului statului Illinois a tinut un discurs scurt si concis, in deschiderea show-ului. Laudei Americii si a politicii melting pot-ului, gratie careia comunitatile se intrepatrund armonios intr-o societate omogena, i-au urmat criticile la adresa actualului guvernator, Rod Blagojevich.

"Imaginati-va ce-ar putea ajunge copiii vostri"

Sosit cu o ora si jumatate mai tirziu, intre doua cintece populare si doua rafale de ploaie, Blagojevich, insotit de sotie si ambele fetite, a demonstrat cine e adevaratul star pentru romanii adunati acolo. Intimpinat cu aplauze, colac si vin, democratul care candideaza pentru un nou mandat a jucat totul pe cartea imigrantului care, alungat de un sistem totalitar, a trecut peste Ocean, in cautarea "visului american".
"Am crescut intr-o casa in care, daca pronuntai "crestin", "Broz Tito" si "Ceausescu", era de rau", a staruit guvernatorul sa se identifice cu oamenii in vietile carora istoria a lasat traume. "Daca fiul unui emigrant iugoslav a izbutit sa ajunga guvernatorul celui de-al cincilea stat ca marime din America, imaginati-va ce ar putea ajunge copiii vostri", a continuat optimist, insistind asupra faptului ca este fiul unui sirb si nepotul unui "unchi din Timisoara".
Dupa ce a raspuns intrebarilor lui Alin Oprea, de la "Talisman", transformat ad-hoc in reporter, si s-a lasat fotografiat cu toti romanii care l-au solicitat, Rod Blagojevich si familia au plecat, lasind spectacolul sa continue.

Cind gustului ii lipseste savoarea

Mici, sarmale, friptura de porc, vin, bere si kurtos au stereotipizat bucataria nationala. La o taraba, legenda lui Vlad "Dracula" se reflecta, ostenita de kitsch, pe citeva cani si farfurii cu inscriptia "A se folosi doar pentru singe", alaturi de macrameuri si broderii pe etamina.
Ritmuri din Oas, Muntenia si Moldova au evocat decent valentele universale ale spiritualitatii romanimii, pina cind contributiile din arealul Banatului au decis ca, in istoria cintului si dansului popular, orga electrica a fost un dat.
"Taste of Chicago", care gazduieste zilnic milioane de vizitatori, are loc in imensul Grant Park, asa incit, pastrind proportiile, spatiul alaturat parcarii din fata unui supermarket s-a dovedit incapator pentru varianta romaneasca.
Pina cind ploaia i-a alungat in interiorul cortului care i-a gazduit pe artistii sositi din Romania, cei veniti cu mic, cu mare sa ia parte la festival s-au plimbat printre standurile celor citeva firme prezente, dintre care rasareau "Western Union" si "MoneyGram".
Desi politicieni de marca din Chicago s-au dovedit interesati de voturile romanilor, organizatorii nu au introdus audientei nici un oficial de la Consulatul Romaniei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii