Mergi la conţinutul principal

Tariful social la curent, avantaje si dezavantaje

Un recent studiu realizat de Autoritatea Nationala de Reglementari in domeniul Energiei (ANRE) impreuna cu "Electrica" arata ca in anumite conditii de consum pentru abonatii casnici tarifati la "social" este mult mai avantajos sa-si aleaga un tarif superior. De exemplu, odata depasit pragul de 110kWh/luna diferentele in plus la tariful social fata de cel de tip monom cu rezervare devin vizibile, iar persoanele care au ales tariful social risca sa cheltuiasca sume mai mari decit daca ar fi ales un alt tarif. Explicatia este simpla si reiese chiar din structura pe transe de consum stabilite in cazul tarifului social. Concret, potrivit reglementarilor in vigoare, un consum zilnic de pina la 2 kWh este tarifat la "social" cu 0,16 lei/kWh, consumul zilnic intre 2 kWh si 3 kWh se factureaza cu 0,39 lei/kWh, iar ce depaseste 3 kWh/zi se factureaza la 0,78 lei/kWh. De mentionat este ca tariful monom cu rezervare este format din doua elemente: un pret de rezervare, mai exact un fel de abonament, de 0,14 lei/kWh/zi, si un pret pentru curentul consumat de 0,29 lei/kWh, indiferent de cantitatea de energie consumata.
Iata un exemplu de calcul al facturii in cazul unui consum de 70 kWh/luna atit in cazul tarifului social, cit si celui monom cu rezervare. Apoi acelasi calcul il vom relua, in cazul ambelor tarife, insa pentru un consum lunar de 120 kWh/luna.
In cazul consumului de 70 kWh lunar, avantajos pentru abonatii care au ales tariful social, factura lunara ar fi de13,5 lei, fara TVA si accize (60 kWh X 0,16 lei plus 10 kWh X 0,39 lei). Acelasi consum insa la tariful monom cu rezervare inseamna o factura mult mai mare de circa 24,5 lei (abonamentul lunar calculat 30 zile X 0,14 lei la care se adauga 70 kWh X 0,29 lei/kWh).
Raportul se rastoarna atunci cind consumul etalon este de 120 kWh/luna: la tariful social factura rezultata este de 44,7 lei (60 kWh X 0,16 lei/kWh plus 30 kWh X 0,39 lei/kWh plus 30 kWh X 0,78 lei/kWh) comparativ cu 39 lei la tariful monom cu rezervare (abonament lunar calculat 30 zile X 0,14 lei la care se adauga 120 kWh X 0,29 lei/kWh). Asadar diferenta pe care abonatul tarifat la social o plateste lunar in plus este de 5,7 lei ceea ce anual inseamna aproape 70 lei.

Doua treimi dintre abonatii casnici braileni au optat pentru tariful social

Pericolul depasirii pragului de 100 kWh/luna este foarte mare intrucit majoritatea celor care intra in aceasta categorie sint familii care au un venit mediu sub salariul minim pe economie si care dispun de cele mai multe ori de o aparatura casnica invechita si, drept urmare, mare consumatoare de curent. Un studiu al ANRE arata ca in cazul unei familii care foloseste frigiderul non-stop, televizorul functioneaza in medie 4-6 ore pe zi, masina de spalat o data pe saptamina, aspiratorul o data la 3 zile, 2-3 becuri timp de citeva ore pe zi si din cind in cind mixerul, fierul de calcat, consumul lunar de electricitate poate ajunge usor la valoarea de 150 kWh/luna.
In cazul "Electrica" Braila, numarul total de abonati casnici din municipiu si judet se ridica la circa 131.000 de consumatori din care numai in municipiu sint circa 70.000 de abonati. Mai departe, datele statistice prezentate de sucursala locala a "Electrica" arata ca cele mai utilizate tipuri de tarife de catre abonatii casnici braileni sint tariful social si tariful monom cu rezervare, in timp ce utilizatorii de alte tarife ii poti numara pe degetele de la o mina. Astfel raportul de forta intre abonatii social si monom cu rezervare este de 2/3 adica 40 - 45% din total abonati casnici au ales tariful social, iar 59,9 - 54,9% au ales cel de-al doilea tip de tarif.
Mai trebuie stiut faptul ca abonatii care doresc sa schimbe tariful o pot face, dar nu mai devreme de 12 luni calendaristice, cu exceptia celor care trebuie sa treaca de la tarif social la un alt tarif, pe considerente de crestere a veniturilor. De asemenea, schimbarea va putea avea loc si atunci cind apar noi tipuri de tarife, chiar daca nu a trecut un an de zile de la ultima modificare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro