El a amintit, la finalul discutiilor cu membrii conducerii institutiei, ca politica salariala este decisa de Guvern, iar deciziile favorabile obtinute in justitie de magistrati care au solicitat acordarea unor drepturi salariale au "bulversat" bugetul.
"S-a mers pe o practica de aplicare a principiului nediscriminarii, care nu functioneaza insa in domeniul politicii salariale, deoarece, altfel, ar trebui ca toata lumea sa aiba un singur sistem de salarizare, fara diferentieri. Este o practica ce excede cadrul normal de concepere a sistemului de salarizare si care in nici un caz nu tine de resortul justitiei", a spus Tariceanu.
El a precizat ca hotaririle definitive ale instantei de acordare a drepturilor salariale vor fi respectate, dar a aratat ca aceasta masura va "distorsiona" nu doar relatiile dintre magistrati si celelalte categorii de bugetari, cit si situatia din cadrul sistemului judiciar.
"Impreuna cu Ministerul Justitiei si CSM, trebuie sa gasim o formula de reglementare coreneta si unitara pentru corectarea lacunelor legislative", a spus Tariceanu.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, a explicat ca incoerentele legislative inregistrate din 1999 au obligat magistratii sa se adreseze justitiei pentru a primi din partea Guvernului drepturi salariale neacordate.
In urma cu o saptamana, Tariceanu a anuntat ca va propune CSM si alte teme de discutie, precum cazul institutiilor juridice care obtin, in instanta, prime si sporuri pentru propriii angajati.
In discutia de joi de la sediul CSM, seful Guvernului a asigurat ca va cauta "solutii rapide" pentru a rezolva solicitarea CSM de asigurare a unui nou sediu, inclusiv prin constructia unui nou imobil pentru Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Pentru actualul sediu, CSM plateste o chirie lunara de aproximativ 60.000 de euro.
Tariceanu a mai asigurat ca Executivul nu intentioneaza sa modifice sistemul de pensii al magistratilor, ci dimpotriva, sa aplice o scara de salarizare prin care independenta justitiei sa fie garantata.
Solutii vor fi cautate si in ceea ce priveste actiunile in regres ale statului in cazul deciziilor CEDO, pentru a reduce presiunea asupra magistratilor.