Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tariceanu ameninta cu izolarea totala a judetului

Premierul Calin Popescu Tariceanu ameninta cu izolarea judetului Braila, daca nu vor fi respectate masurile ce se impun pentru prevenirea si eradicarea gripei aviare. Tariceanu a facut aceasta afirmatie in cadrul videoconferintei cu prefectii ce a avut loc ieri, dupa atentionarile venite din partea ministrului Flutur, aflat marti, 6 decembrie, intr-o vizita de lucru la Braila. Mai mult, primul ministru a tinut sa atraga atentia prefectului si primarilor din judet ca, daca nu reusesc sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca trebuie sa isi tina pasarile inchise, iar gripa se va extinde din aceasta cauza, judetul nostru va fi pus sub carantina, iar consecintele vor avea un impact negativ grav atit asupra locuitorilor, cit si asupra economiei: "E ordin clar! Exista organe de ordine in fiecare zona care trebuie sa se ocupe de asta. Nu lasati animalele sa se plimbe cum vor ele. Faceti totul pentru a se aplica normele care s-au decis, altfel, masura care se va aplica, daca lucrurile se agraveaza, va fi trecerea in carantina a intregului judet. Ma refer cu precadere la judetul Braila, iar masura va fi neplacuta si in urma ei va suferi tot judetul - atit locuitorii, cit si din punct de vedere economic", a tunat premierul. La rindul sau, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a reamintit celor prezenti la videoconferinta ca degeaba cheltuie statul sume enorme pe vaccinuri, despagubiri, dezinfectii, daca oamenii refuza sa inteleaga ca trebuie sa isi tina pasarile si animalele inchise pentru ca virusul sa fie eradicat din zona: "M-am intilnit marti, la Braila, cu prefectii din Braila, Vrancea, Ialomita si Buzau si am luat niste masuri acolo, legate de izolarea zonei de pe Valea Calmatuiului. E vorba de 29 de localitati care sint pe balta si, practic, presiunea gripei aviare este foarte mare in aceasta zona din cauza pasarilor migratoare. Din pacate, populatia nu a inteles ca trebuie sa-si tina pasarile in curti si a trebut sa intervenim noi. Am dat 163 de amenzi numai intr-o saptamina, in jur de 8 milioane lei, miine voi cere in Guvern sa majoram amenzile pentru cei care nu respecta regulile. 345 de miliarde de lei s-au cheltuit pina acum... Tot ce inseamna materiale, vaccinuri, despagubiri, dezinfectii, inseamna un efort enorm al Guvernului in aceasta directie. Noi vom mai scoate de la rezerva de stat ajutoare, sa dam localitatilor din focar, dar daca oamenii nu inteleg sa inchida pasarile, degeaba. Prefectii, primarii, comandamentele de lupta impotriva gripei, trebuie sa lucreze in acest sens. Noi lucrurile le tinem sub control, am dublat numarul de probe pe care le ducem saptaminal la Bucuresti pentru analiza, monitorizam traseele pasarilor migratoare, dar este inca o perioada de presiune virotica puternica, deoarece de abia un sfert din pasarile migratoare care trec prin tara noastra au venit. Din cauza vremii calde, ele mai intirzie".
Culmea, prefectul Mitroi nu se arata inspaimintat de amenintarile premierului. Totusi acesta nu exclude posibilitatea punerii sub carantina a intregului judet, si spune ca administratia trebuie sa fie pregatita si pentru aceasta eventualitate: "Desi deocamdata nu e cazul, e un lucru la care trebuie sa ne asteptam. Daca gripa se extinde mai mult decit o putem noi controla, este masura standard care se va lua. Adica o sa blocam tot judetul si o sa facem aprovizionare ca acolo unde este deja carantina. Nu vreau sa speriem oamenii, dar trebuie sa fim pregatiti si pentru o asemenea posibilitate. Asta daca nu inteleg sa isi tina odata pasarile inchise, ca sa putem sa ne facem treaba asa cum trebuie, si sa nu mai fie probleme".

Extinderea restrictiilor pe o suprafata de 4765,8 kilometri patrati si circa 400.000 de locuitori ar fi catastrofala

Chiar daca prefectul nu se arata inspaimintat de amenintarile premierului, repercusiunile pe care le-ar implica o asemenea masura ar fi de nesuportat atit de populatie, cit si de agentii economici si chiar autoritati. Izolarea ar paraliza practic judetul. Intrarile si iesirile ar fi complet blocate, inclusiv calea ferata. Dupa ce am vazut cite probleme au generat masurile stricte de carantina in comunitati, infime la o adica, de citeva mii de persoane, extinderea restrictiilor pe o suprafata de 4765,8 kilometri patrati si circa 400.000 de locuitori ar fi catastrofala. Braila nu este capabila sa faca fata unei asemenea masuri, nici economic, nici financiar, nici logistic, dar mai ales psihic. In istoria Romaniei moderne nu se mentioneaza o decizie asemanatoare, nici nu credem ca a fost vreodata luata la aceste dimensiuni. Privind in urma insa, cu citeva luni, in Statele Unite, in zonele grav afectate de calamitati, este clar ca nici americanii nu au facut fata unei incercari la fel de grele care a impus carantina. Ce este, totusi, de facut pentru ca e clar, oficialii sint suparati rau pe judetul nostru, daca au ajuns la o asemenea amenintare. E de inteles ca ea nu poate fi pusa practica, ar fi mult prea complicat sa se asigure lucruri minore, ca aprovizionarea cu alimente, problemele medicale etc., dar chiar si simpla ei precizare ar trebui sa ne puna pe ginduri. Sa nu mai spunem si ca vin sarbatorile. Asa ca, pentru a nu se ajunge in asemenea situatie dramatica nu ne ramine altceva de facut decit sa trecem la sanctiuni si masuri coercitive drastice pentru ca, la urma urmei, ceea ce supara cel mai mult este inconstienta unor cetateni care nu inteleg cit de importanta este izolarea pasarilor. Daca nici macar asta nu reusesc sa faca autoritatile locale, atunci, sa ne ierte Dumnezeu, dar chiar ne meritam soarta.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii