Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precizeaza ca termenul a fost decalat, printr-un ordin, pentru unitatile din categoriile: centru de prelucrare a laptelui, ambarcatiune de pescuit, punct de debarcare, magazin de desfacere peste, centru de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor; centru de extractie, colectare miere si alte produse apicole, stupina, magazin de desfacere a mierii de albine si a altor produse apicole.
Pentru toate celelalte unitati de productie inscrierea este deja obligatorie.
"Am prelungit derogarea pina la 1 ianuarie 2009, iar aceasta este singura modificare adusa ordinului, restul prevederilor au ramas la fel. Decizia de a prelungi termenul a fost luata si pentru ca am avut o discutie cu domnul Ciolos (Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii - n.r.), iar Ministerul Agriculturii vrea sa faca acea directie de inregistrare a produselor traditionale, si asta o sa ne ajute si pe noi pentru ca o sa ne dea si noua o evidenta a produselor traditionale", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele Autoritatii Veterinare, Radu Roatis.
ANSVSA a emis la inceputul anului trecut un ordin care stabilea ca micii producatori de alimente primare trebuie sa se inregistreze la directiile sanitar-veterinare, iar vinzarile acestora sint limitate la piata judeteana.
Dupa mai multe proteste ale producatorilor, Autoritatea a acordat o derogare de sase luni, care apoi a fost prelungita pina la 1 ianuarie 2008. In acest interval, micii producatori au vindut si in afara pietelor din judet, posibilitate mentinuta si pentru acest an.
Institutia si asociatiile de producatori lucreaza in prezent la realizarea unor ghiduri cu norme de igiena alimentara ce trebuie respectate de micii producatori.