Mergi la conţinutul principal

Taranii nu se inghesuie sa ceara cupoane agricole

Pentru infiintarea culturilor din toamna acestui an, statul va sprijini producatorii agricoli prin acordarea sumei de 175 lei noi/ha, (1,75 milioane de lei vechi), din care 135 lei noi pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide si 40 lei pentru achizitia de motorina necesara efectuarii lucrarilor mecanice. Sprijinul se acorda proprietarilor de teren, pentru o suprafata de maxim 5 ha. Sprijinul se face prin atribuirea gratuita de bonuri valorice. Datele transmise din teritoriu si centralizate la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila arata ca, pina ieri, doar 3.651 de producatori agricoli din judetul nostru au solicitat acest sprijin, suprafata cumulata abia depasind 16.170 ha. Beneficiarii subventiei sint producatorii agricoli persoane fizice care au in proprietate teren agricol si il exploteaza in mod direct sau organizat in exploatatii agricole, dar si proprietarii care au dat terenul spre lucru, inclusiv prin contract de arenda, asociatiilor sau societatilor agricole, societatilor comerciale. Cererea poate fi depusa personal de beneficiar, dar si de arendas sau persoana care exploateaza in mod legal terenul. Sprijinul se va distribui beneficiarilor o singura data, prin 1 - 5 bonuri a caror valoare insumata nu va depasi 175 lei.
Termenul limita de depunere a cererilor este de 31 octombrie.
Beneficiarii sint obligati sa respecte verigile tehnologice specifice fiecarei culturi si perioadele optime de insamintare, si sa utilizeze seminte certificate care sa asigure o densitate optima de rasarire.
In cazul mostenitorilor care detin terenuri agricole in indiviziune, cupoanele agricole se pot ridica de mostenitorul care va prezenta imputernicirea celorlalti mostenitori, in limita a 5 ha.
Directiile agricole primesc bonurile spre decontare pina pe data de 10 decembrie, pentru achizitia de motorina si pina pe data de 15 martie 2006 pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide.
Cupoanele destinate achizitiei de motorina neutilizate pina la data de 1 decembrie 2005 precum si cele pentru seminte, ingrasaminte si pesticide neutilizate pina la 1 martie 2006, isi pierd valabilitatea si devin nule.
Taranii care au ridicat bonurile, insa, au si inceput sa achizitioneze input-urile necesare declansarii campaniei de semanat de toamna. Astfel, tot pina ieri, DADR Braila a primit spre decontare, din partea furnizorilor de seminte, pesticide si ingrasaminte, cupoane in valoare totala de 176.710 RON, adica 1,76 miliarde de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu