Mergi la conţinutul principal

Taranii nu mai vor cupoane agricole

Si in aceasta toamna, conform OUG nr. 117/2005, taranii vor beneficia de cupoane agricole. In ciuda faptului ca a combatut vehement acest sistem de subventionare a agriculturii de subzistenta, pe care il cataloga drept ineficient si pagubos, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a decis sa il pastreze si in acest an, alocind, de aceasta data, 1,75 milioane de lei/ha, tot in limita a 5 ha. Suma este destinata infiintarii culturilor de toamna, griu, orz, orzoaica, rapita, si este impartita astfel: 400.000 lei pentru achizitia de motorina si 1,35 milioane de lei pentru achizitia de seminte, ingrasaminte si pesticide. Pentru a-si motiva decizia de continuare a "pomenilor electorale" asa cum au fost numite celelalte ordonante care prevedeau sprijinirea proprietarilor de teren, ministrul Flutur a explicat ca a fost "nevoit sa ia aceasta masura" din cauza calamitatilor si problemelor care au bulversat in vara piata griului. Cu toate acestea, in Braila, judet in care inundatiile au distrus mii de hectare de culturi iar cantitatile de griu din productia 2005 tranzactionate sint inca infime, taranii nu mai vor cupoane. Ca nu sint doar simple vorbe reiese clar si din numarul solicitarilor de subventionare depuse de proprietarii de teren pina in prezent la primariile judetului, 1.471 de cereri, pentru 6.767 ha. Conform ordonantei, termenul de depunere a cererilor este 15 august - 31 octombrie.

"Cuponul este rima cu care ne leaga, momeala ca sa ne oblige sa semanam, nu un ajutor real"

"1,75 milioane de lei ha? Nu ii mai vrem. Ne obliga astfel sa cheltuim niste bani pe care, aceasta este realitatea, nu ii avem. Atit timp cit griul este nevindut, de unde sa avem banii necesari pe care sa ii adaugam la sprijinul guvernamental pentru infiintarea culturii! Cuponul este rima cu care ne leaga, momeala ca sa ne oblige sa semanam, nu un ajutor real", au spus raspicat producatorii agricoli din comuna Zavoia, participanti la intilnirea din cadrul AgroCaravanei "100 km cu «Obiectiv»", de saptamina trecuta. Cu sau fara cupoane, alti producatori au sustinut ca, oricum, griu nu mai semanam: "Nu mai punem griu. Am pierdut 150 milioane la 40 ha. A fost bataie de joc anul acesta cu preturile, nu mai putem risca. Stim ca nu este in regula, vor fi probleme cu rotatia culturilor, dar nici nu putem sa muncim de dragul de a face ceva. Nu mai putem inca un an sa muncim pe pierderi. Avem nevoie de contracte, de termene si preturi garantate".

De ce nu mai vor taranii cupoane?

Iosif Peterfi, inginerul Camerei Agricole, a explicat concret de ce taranii din Zavoaia nu se inghesuie sa ceara cupoanele. "Taranii nu mai vin sa ceara cupoane. Noi avem, in prezent, o singura cerere depusa pentru 1,5 ha. Am mers prin sat, am vorbit cu oamenii si, sincer, ii inteleg. Primesti cupon numai cu conditia sa folosesti saminta certificata. Sa facem o socoteala: ai pentru 1 ha, 1,35 milioane de lei. Un kg de saminta costa 7.000 lei/kg. Deci pe cupon cumperi 192 kg. Dar nu este suficienta. Si atunci, omul spune: «eu nu am bani sa cumpar restul de saminta, certicata. Asa ca iau din hambar, o amestec si seman hectarul». Cind vine la mine la justificare si ii fac densitate ori masa de 1.000 boabe, nu da socoteala si eu nu ii pot semna actul de receptie si ii cer banii inapoi. La solul nostru, cantitatea de saminta necesara la hectar este undeva la 250 kg in medie, dar sint sole unde se recomanda, si 280 kg. Si atunci, el cind vine la mine spune: «dar restul de 100 kg de unde le iau?». Si, in aceste conditii, nu vor sa se mai incurce, ori nu mai seamna ori vor folosi saminta din hambar si gata. Vom vedea ce iese, ca oricum la cum s-a vindut griul anul acesta, citi credeti ca vor mai fi dispusi sa investeasca in aceasta cultura? Si de anul trecut, la noi la comuna comparind deconturile primite la Directia Agricola cu ce date sint la Primarie, circa 40% din cupoane nu sint inca utilizate, probabil le au acasa. Le-au tinut sa le foloseasca acum, dar nu mai pot fi utilizate, nu mai sint valabile. Furnizorii nu mai dau marfa pe ele pentru ca nu le mai sint primite apoi la directie pentru decontare", a explicat Peterfi.

Decontarea cupoanelor de anul trecut, inca o problema

Desi decontarea cupoanelor acordate anul trecut agricol se poate face conform OUG nr 12/2005 pina la sfirsitul anului, Directia Agricola Braila a anuntat inca de luna trecuta ca nu mai primeste spre decontare aceste cupoane. Profitind de prezenta la intilnirea in caravana a directorului regional al firmei "Alcedo", Dumitru Danielescu, fermierii din Zavoaia i-au cerut sa lamureasca acest aspect. "Cei de la Directie sustin ca aceste cupoane au fost acordate pentru productia anului 2005, or, acum daca vii sa iei un erbicid sau un ingrasamint mai le poti folosi in scopul ordonantei, ca aceste culturi fie au fost deja recoltate, fie sint aproape de recoltat", a spus Danielescu. "D-le Danielescu, eu vin acum si va dau citeva exemple, sa vedeti ca nu este corect. Veniti in cimp la Zavoaia sa vedeti ce a ramas in urma dupa recoltatul florii-soarelui, buruieni cit vezi cu ochii. Fiindca sint baiat destept am zis cumpar pe bonuri «Roundup» aplic si dupa ce mor buruienile fac araturile. De ce nu am voie sa cumpar erbicidul pe cupoane? Alt exemplu, a venit cineva care mi-a spus ca vrea ceva pentru tomate. Nu am voie sa cumpar acum substante pentru tomate?", a intrebat Iosif Peterfi.
"Stiti ce este trist? Ca sintem suntati pe fata. Noi am bagat banii nostri din buzunar si acum nu ne lasa sa ii recuperam. Pai, intreb, va mai amintiti la ce data au venit cupoanele? Puteam eu sa stau cu cimpul liber pina au venit cupoanele, in aprilie! Puteam sa stau sa astept cupoanele lor! Si, daca atunci am cheltuit banii mei de ce sa nu ii recuperez acum? Au spus clar ca sint valabile pina la sfirsitul anului si acum vin cu tot felul de prostii si chichite din astea ca sa nu ne mai dea banii, sa ne zapaceasca. Sa spuna: «nu vrem sa va mai dam banii», ca probabil nu mai au de unde ca au venit celelalte cupoane din urma, si gata. Nu ne mai imbroboditi ca nu 'om fi chiar ultimii prosti. Dupa ce ne da putin si cu tiriita, fac ce fac, si putinul asta incearca sa nu ni-l plateasca", a adaugat Ionel Manca, liderul AF Manca, asociatie ce exploateaza 200 ha pe raza localitatii Dudescu.

Cupoane de 93,85 miliarde de lei

La mijlocul lunii august, la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila (DADR) au ajuns 22.000 cupoane pentru motorina si 63.000 cupoane pentru pesticide, erbicide si ingrasaminte. "Sint ca niste CEC-uri in alb, care sint completate de inginerul Camerei Agricole in momentul in care solicitantul se prezinta pentru a le ridica. Avem toate cupoanele alocate judetului nostru pentru campania de toamna, numai oamenii sa vina sa le ridice. In ceea ce priveste OUG nr. 12, acceptam spre decontare doar cupoanele pe care marfa a fost ridicata in perioada in care input-urile achizitionate puteau fi folosite pentru productia din 2005 sau daca fermierul probeaza ca inputurile achizitionate in prezent sint folosite pentru productia din 2005", a explicat Marilena Brincusi, specialist in cadrul Compartimentului Subventii - Plati al DADR Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro