Taranii braileni, interesati de integrarea in Uniunea Europeana | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Taranii braileni, interesati de integrarea in Uniunea Europeana

Taranii braileni sint interesati sa afle ce ii asteapta dupa integrarea in Uniunea Europeana. Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii agricoli braileni dupa ce, timp de o luna, au strabatut toate comunele si orasele judetului. Campania de informare a producatorilor agricoli si a locuitorilor din mediul rural initiata si derulata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) in mai multe judete ale tarii, printre care si Braila, a ajuns la final. Scopul actiunii a fost acela de a se realiza o mai buna informare a populatiei In legatura cu politicile elaborate la nivel central, dar si obtinerea unei coordonari eficiente In teritoriu a personalului aflat In subordinea Ministerului. In acest context, la caravanele organizate in judetul Braila au participat specialisti ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si ai unitatilor subordonate - Unitatea Judeteana pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, Unitatea Fitosanitara, Oficiul Judetean pentru Studii Pedologice si Agrochimice, reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) si ai Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), ingineri ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, dar si specialisti ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), ai Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare sau ai Directiei Silvice.
Subiectele abordate in timpul intilnirilor au facut referire la: perspectivele de finantare dupa integrarea In Uniunea Europeana; subventiile acordate pentru sectorul vegetal si zootehnic la nivelul anului 2006 si sistemul de sustinere pe produs; aplicarea sistemului de administrare a cotei de lapte; Programul "Fermierul"; Programul "Renta viagera" si alte programe de dezvoltare rurala si In domeniul silviculturii.

La Jirlau au participat circa 100 de persoane

Actiunea MAPDR a avut impact in judetul nostru. Pe total informatiile au ajuns la peste 1.000 de persoane, media participarii fiind de 25 producatori/intilnire. Cea mai interesanta caravana a fost insa cea de la Jirlau unde, pe linga o prezenta de top, circa 100 de persoane, au fost ridicate si foarte multe probleme, extrem de interesante in opinia specialistilor agricoli.
"In timpul intilnirilor, specialistii nostri au prezentat perspectivele de finantare, schema de plati unice pe suprafata si schema de plati unice pe ferma, subventiile, sistemul de sustinere pe produs, inregistrarea in Registrul Fermelor, importanta identificarii parcelelor agricole si alocarea numarului unic al blocurilor fizice. Am strabatut fiecare comuna a judetului plus cele trei orase. Cu sprijinul primarilor, intilnirile s-au desfasurat in salile caminelor culturale si s-au bucurat de un real interes din partea locuitorilor mediului rural", a precizat Doina Jurubita, directorul APIA Braila.
Subiectele care au stirnit cel mai mult interesul participantilor au fost actele normative in baza carora producatorii agricoli pot beneficia de subventii, respectiv OUG nr. 20/2006 si HG nr. 1853/2005; locatiile abatoarelor autorizate de catre DSVSA, unde producatorii agricoli pot livra animalele; prezentarea modalitatii de intocmire a documentatiei pentru primirea de ajutor financiar atit pentru cei care livreaza lapte, cit si pentru producatorii din sectorul vegetal; modalitatea de intocmire a unui program-cadru cu masuri minime de biosecuritate.
De cealalta parte, si participantii la intilniri au ridicat probleme, au adresat intrebari si au solicitat sprijin specialistilor. Printre problemele cel mai des expuse se numara: acordarea subventiilor catre crescatorii de oi si capre, sau sprijinul financiar acordat pentru vaca si vitel, lipsa subventiilor la culturi importante cum ar fi floarea-soarelui si porumb, ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de subventii dupa 1 ianuarie 2007.
Totodata, satenii s-au plins de faptul ca in zilele de simbata si duminica nu pot livra laptele; ca nu pot procura berbeci inscrisi in Registrul Genealogic, dar mai ales ca nu stiu care sint rasele autorizate. Ei s-au mai aratat interesati si de modalitatile efective de lucru ce vor fi impuse dupa integrare, ca de exemplu cum se va achizitiona si procesa laptele dupa data integrarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro