Mergi la conţinutul principal

Taluzul falezei, transformat în groapă de gunoi de câțiva brăileni necivilizați

* vina ar aparține celor care se adună noaptea pe platoul de la capătul străzii Pensionatului, dar și în alte locuri, cum ar fi parcarea din dreptul morii Violatos sau zona fostei Căpitănii * câțiva voluntari au muncit, ieri, timp de cîteva ore, pentru a curăța taluzul dinspre moara Violatos * munca lor ar putea fi în zadar dacă autoritățile locale nu iau măsuri pentru civilizarea celor care se adună noaptea în zonă

 

Taluzul malului Dunării, pe porțiunea de faleză dinspre moara Violatos, a devenit în ultima vreme o mare groapă de gunoi. Situația este cauzată de nesimțirea celor care se adună noaptea pe platoul din capătul străzii Pensionatului și care aruncă de sus tot felul de deșeuri, de la ambalaje de semințe până la PET-uri și cutii de bere sau suc. Cel mai probabil, și unii locatari ai caselor din zonă pun umărul la realizarea acestui peisaj dezolant, aruncându-și gunoaiele pe taluzul falezei. Evident, și lipsa de reacție a autorităților locale a contribuit masiv la actuala stare de fapt. Asta deoarece nici nu s-au făcut acțiuni de igienizare în ultima vreme și nici nu le-au fost aplicate amenzi celor care murdăresc zona în cauză cu comportamentul lor de oameni needucați.

Prin intervenția câtorva brăileni cu un ridicat simț civic, problema a fost rezolvată, cel puțin pentru o perioadă, prin adunarea gunoaielor de pe o porțiune de taluz, mai exact, de la Curcubeu până la moara Violatos. Pe termen mediu și lung, însă, atât timp cât nu se iau măsuri pentru stoparea aruncării deșeurilor, situația va persista! Brăileanul Teodor Marin, reprezentant al Asociației ABEC, care a mai făcut igienizări și ecologizări pe taluzul falezei, dar și la Stadionul de Atletism, ne-a declarat că situația actuală i s-a părut intolerabilă că, împreună cu câțiva voluntari, a reușit să strângă acele gunoaie pe parcursul unei singure zile, în ciuda faptului că terenul era alunecos după ploile din ultima perioadă. ”Cineva care a trecut pe acolo mi-a trimis imagini de la fața locului și mi se pare inacceptabil ce se întâmplă. Am organizat o acțiune de curățenie, făcând un apel pe pagina personală de Facebook. Au răspuns șapte persoane cu care am acționat chiar astăzi (ieri n.r.). Nu e normal ca administrația locală să stea cu mâinile în sân și să lase lucrurile așa, scăpate de sub control. Cel mai probabil, aceste gunoaie sunt aruncate de cei care se adună noaptea pe acel platou. Dacă s-ar monta câteva coșuri de gunoi, iar Poliția Locală ar patrula mai des prin zonă, probabil că mare parte din cei care merg acolo ar înțelege și nu s-ar mai ajunge aici”, ne-a spus Teodor Marin.

Conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală    (SUPAGL) din cadrul Primăriei Brăila afirmă că au mai fost montate tomberoane pe platforma de la capătul străzii Pensionatului, însă acestea au fost vandalizate, dispărând rapid din peisaj. ”Noi am mai pus coșuri de gunoi acolo, dar au fost rupte, n-au rezistat prea mult. O să mai punem câteva, în zilele următoare. De asemenea, vom solicita operatorului de salubritate care are sector acolo, firma Braicata, să facă o curățenie pe taluz, în cel mai scurt timp posibil. Probleme de genul acesta întâmpinăm pe mai multe zone din faleză, nu doar pe taluzul din capătul străzii Pensionatului. Gunoaie foarte multe se aruncă și pe platoul amenajat ca parcare în dreptul morii Violatos, dar și în zona fostei Căpitănii, unde se adună, de asemenea, foarte multă lume noaptea. Se fac periodic acțiuni de curățenie, însă nu putem să ținem pasul cu cei care aruncă gunoaie. E vorba în special de tineri care vin cu mașinile pe faleză. Și-au mutat aici locul de interes, după ce s-a interzis accesul în Parcul Monument, unde se adunau în urmă cu ceva vreme”, ne-a declarat directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu. De menționat că, ieri, Braicata a trimis un echipaj care a preluat sacii de gunoi strânși de voluntari pe respectiva porțiune de taluz. Mai este, însă, multă curățenie de făcut pe faleză, iar din câte se pare reprezentanții Braicata ar susține că, de fapt, de această operațiune ar trebui să se ocupe Seroplant, adică serviciul din cadrul Primăriei care are în administrare spațiile verzi... Cu alte cuvinte, se cam pasează ”pisica” de la o instituție la alta.

În ceea ce privește Poliția Locală Brăila, această instituție recunoaște că, în ultima perioadă, nu prea s-a patrulat în zona falezei Dunării. Asta din cauză că majoritatea agenților sunt angrenați în acțiunile de combatere a pandemiei de coronavirus. ”Când s-a putut, s-a acționat în zonele unde se formează în mod tradițional halde de gunoi neautorizate și unde s-au aplicat amenzi celor surprinși în flagrant”, ne-au declarat reprezentanții Poliției Locale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro