Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taifas cu psihologul

Am trait sa o vedem si pe asta. Temperaturile au scazut in mod alarmant in aceste saptamini, au fost ingheturi, au fost probleme, au fost oameni care si-au pierdut viata. Gerurile naprasnice au ajuns sa afecteze nu doar conditiile exterioare, ci si sufletele oamenilor. Cu cit de frig este afara, necazul este ca si oamenii au ajuns sa se raceasca unii de altii. Poate ca ne-am fi asteptat ca in asemenea conditii oamenii sa fie mult mai calzi, mai apropiati unii de ceilalti, mai receptivi unii la durerile crlorlalti. Din pacate nu este deloc astfel. Oamenii sunt la fel de reci unii fata de altii, ba chiar mai rai. Gerul de afara a ajuns sa se coboare si in sufletele oamenilor si sa-i faca sa gindeasca rau unii impotriva altora.
Sa speram ca nu e decit o noua incercare pe care am primit-o, una din care sa iesim mai buni, mai apropiati, mai oamni.

George, 48 ani
Fiica ta cea mica, Alina, de 17 ani, inca eleva, te tot bate la cap sa o lasi sa plece in Italia impreuna cu inca doua fete, cunostinte ale ei, cu care eu nu prea esti de acord.
Toate eforturile tale, ale familiei si ale cunostintelor de a o convinge sa renunte la astfel de ginduri s-au lovit de un refuz categoric. Te intrebi ce ar trebui sa faci intr-o astfel de situatie, ce argumente sa folosesti pentru a reusi sa o convingi.
Situatia este destul de delicata. Nu cred ca ar trebui sa-ti impui prin forta punctul de vedere intr-o asemenea situatie. Mai mult decit oricind autoritatea in acest caz poate sa duca la efecte contrare. Are 12 ani, are si un grup de prietene care i-au sadit o idee ce a devenit convingere, nu cred ca a trece la masuri violente ar fi solutia cea mai buna.
Probabil, de fapt sigur, ar fi un punct slab, o preferinta pentru cineva de aici. Incercati sa atingeti unul dintre voi, tu, sotia sau feciorul mai mare, acest punct sensibil si -l speculati.
Incercati sa obtineti tot ce trebuie numai prin sensibilizare. Nu folositi in nici un caz metodele violente pentru ca este posibil sa o indepartati mai tare si chiar sa-i intariti convingerea ca trebuie sa plece.
Incercati sa v-o apropiati, sa aflati de ce vrea sa plece, ce-i lipseste, actionati in aceasta directie.
Mai vorbim apoi.

Relu, 28 ani
Ai avut intotdeauna de patimit din cauza faptului ca le-ai spus mereu celor din jurul tau ceea ce gindesti, fara menajamente. In ultima vreme ai avut chiar o serie de necazuri din cauza firii tale deschise sincere, ajungind sa deranjezi persoanele din jurul tau. Te intrebi si ma intrebi daca ar fi cazul sa te schimbi, sa incerci sa tii pentru tine ceea ce gindesti in ideea de a obtine o atmosfera calma, calda, prietenoasa.
Am sa pornesc de la dorinta ta - aceea de a obtine o atmosfera "calma, calda, prietenoasa". Esti sigura insa ca acesta este dezideratul unei vieti de grup? Esti sigura ca nu le faci bine celor din jur (chiar daca refuza sa recunoasca) prin faptul ca le spui unele adevaruri care uneori ii deranjeaza?
Ai crescut si ai fost educata intr-un anumit fel. Ti-ai format in timp o anumita structura de personalitate, anumite opinii, o anumita conceptie despre lume si viata. Ma indoiesc de faptul ca ceea ce ai construit in timp poate fi schimbat dintr-o data, la comanda. Ai anumite opinii, anumite conceptii, pe care ai curajul de a le spune tuturor in fata, uneori chiar cu riscul de a nu le conveni.
Ei, si... Cineva tot trebuie sa le spuna o serie de adevaruri, care uneori pot fi dureroase.
Cel putin tu esti impacata in constiinta ta. Nu esti o persoana care sa accepte compromisul numai pentru a le face pe plac celor din jur. Pe multi ii va deranja acest lucru, dar te asigur ca se va gasi cineva care sa te respecte si sa te iubeasca pentru aceste lucruri.
Ai rabdare, fii tu insati si mai ales nu uita ca nu poti schimba la comanda ceva ce s-a construit in timp. De fapt, nici nu stiu daca merita.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii