Mergi la conţinutul principal

Tăierea platanului bătrân de pe strada Gării, suspiciuni şi teorii ale conspiraţiei

• mulţi brăileni nu cred explicaţia Seroplant, potrivit căreia copacul a fost doborât pentru că era şubred şi reprezenta un pericol pentru pietoni şi autovehiculele din trafic • unii merg mai departe, afirmând că tăierea arborelui s-ar fi făcut din cauza unor interese ascunse • un cititor ne-a sesizat faptul că un teren în prezent neconstruit din zonă ar aparţine familiei Rădulescu, care ar intenţiona să înceapă o construcţie şi ar fi fost încurcaţi de arborele secular • Ştefan Rădulescu ne-a confirmat faptul că deţine terenul în cauză, însă neagă categoric că ar fi avut ceva de-a face cu tăierea platanului • “Prezenţa acelui arbore constituia un avantaj, deoarece oferea umbră naturală. În niciun caz nu am vrut să fie tăiat. Dimpotrivă, îmi pare rău că s-a făcut asta!”, ne-a spus Rădulescu

 

Doborârea unui platan falnic, în vârstă de circa 100 de ani, situat pe Str. Gral. Eremia Grigorescu, fosta Gării, aproape de intersecţia cu bulevardul Independenţei, a nemulţumit foarte mulţi brăileni. Unii dintre aceştia n-au crezut explicaţia oferită de “Seroplant”, potrivit căreia arborele a trebuit tăiat deoarece era bătrân şi şubred, punând în pericol siguranţa trecătorilor şi a autoturismelor. Reamintim că, săptămâna trecută, atunci când s-a tăiat copacul - operaţiune întinsă pe durata a două zile, timp în care traficul auto a fost oprit în zonă - reprezentantul “Seroplant” care superviza lucrarea ne-a spus că o creangă masivă a platanului fusese doborâtă de vânt, cu doar câteva zile înainte, şi doar o întâmplare fericită a făcut ca aceasta să nu producă victime sau pagube materiale. De asemenea, ni s-a mai explicat că trunchiul arborelui era crăpat şi că nu mai prezenta siguranţă, existând riscul să se prăbuşească în orice moment. Toate aceste argumente nu i-au putut convinge, însă, pe brăilenii iubitori de natură, care spun în continuare că arborele respectiv era un adevărat monument al Brăilei şi că trebuia lăsat pe poziţie deoarece era perfect sănătos. Unii au mers mai departe, afirmând că în spatele tăierii copacului au stat interese ascunse. Astfel, un bărbat care s-a recomandat “domnul Marinescu”, ne-a sunat la redacţie pentru a ne spune că, de fapt, platanul de pe Gării avea 150 de ani şi că a fost tăiat pentru că terenul din dreptul său a fost achiziţionat de familia Rădulescu, oamenii de afaceri ce deţin firma “Risk”, care ar intenţiona să facă o construcţie pe terenul respectiv şi erau încurcaţi de existenţa copacului secular.

Contactat de un reporter “Obiectiv”, Ştefan Rădulescu a confirmat faptul că deţine acel teren situat la intersecţia străzii Gării cu bulevardul Independenţei, însă a negat categoric că şi-ar fi dorit ca platanul în cauză să fie doborât. “Copacul făcea umbră naturală şi nu văd de ce aş fi vrut să fie tăiat. Dimpotrivă, chiar îmi pare rău că s-a ajuns la acest lucru! Eu ştiu doar că acea creangă doborâtă de vânt a căzut pe gardul nostru, dar nu am cerut nimănui să vină să taie copacul. Primăria a acţionat după cum a considerat de cuviinţă. Că am vrut să dispară copacul pentru că nu puteam să construiesc din cauza lui, iar este o aberaţie. Sunt câte 30 de metri pe două laturi ale proprietăţii, cea dinspre Gării, respectiv cea dinspre Independenţei, deci posibilităţi de acces există suficiente. Doar nu îmi făceam cale de acces prin dreptul acelui platan, care se afla chiar lângă trecerea de pietoni, deci oricum nu aş fi primit aprobare pentru o cale de acces în acea poziţie. Repet, consider că existenţa acelui arbore ar fi constituit un avantaj, deoarece făcea umbră naturală”, ne-a explicat Ştefan Rădulescu.

Pentru cei care îl acuză că ar fi vinovat de doborârea platanului, acesta a dat asigurări că oricum nu are atât de multă influenţă la nivelul autorităţilor locale încât să decidă el ce copaci se taie în municipiu. “Adică să înţeleg că am dat eu un telefon şi gata, au venit să taie copacul! Păi, atunci înseamnă că şi stejarul care se afla pe terenul din Bariera Călăraşilor ar fi trebuit să dispară tot pentru că aşa a vrut Rădulescu... Acel copac a fost doborât de furtună, vara trecută, altfel ar fi fost şi acum acolo, că nu avea nimeni nimic cu el...”, ne-a declarat Ştefan Rădulescu. Acesta se plânge că, dimpotrivă, din partea autorităţilor primeşte mai degrabă piedici decât sprijin. “Pe terenul din Barieră am vrut să aduc MacDonald's la Brăila, dar nu s-a putut pentru că mi s-a spus că în Planul de Urbanism Zonal acel spaţiu este rezervat pentru o clădire cu 14 etaje. Tot ce construiesc nu e bine... Când am construit în Piaţa Concordiei, am avut o mulţime de controale de la instituţiile statului. Bineînţeles că nu au avut ce să găsească pentru că tot ce fac, fac legal!”, a conchis Ştefan Rădulescu.

În ceea ce priveşte terenul de pe strada Gării, acesta ne-a spus că deocamdată nu s-a hotărât ce o să constuiască acolo. “Decizia o vom lua în funcţie de ce ne va da voie Primăria”, a precizat omul de afaceri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro