* brăilenii care vor să cumpere produse realizate de meșteri adevărați, în ateliere proprii, trebuie să viziteze zilele acestea faleza Dunării, în zona desemnată pentru meșterii populari * căsuțele meșterilor se deosebesc de la prima vedere de tarabele comercianților care au venit cu mărfuri “tradiționale” produse în China
Târgul Meșterilor Populari este prezent pe faleza Dunării și în această ediție a Zilelor Brăilei, aducând un plus de originalitate printre multitudinea de tarabe ocupate de comercianții cu mărfuri produse în China. Așa cum reiese din denumire, Târgul Meșterilor își propune să aducă în fața cumpărătorilor mărfuri făcute de meșteri adevărați, în atelierul lor de acasă. Iar brăilenii care vor trece zilele acestea pe faleză vor vedea că în căsuțele ocupate de producători veritabili se găsesc produse total diferite de cele făcute la normă. Primele 14 căsuțe, începând de la treptele de la capătul bulevardului Independenței și continuând spre moara Violatos, sunt cele desemnate pentru Târgul Meșterilor Populari. Aici sunt expuse obiecte din lut sau din lemn, ii populare, confecții de bumbac, argintărie, costume tradiționale țigănești, porțelanuri etc. Prețurile pornesc de la câțiva lei până la câteva sute, în funcție de cât de complexe și greu de realizat au fost mărfurile scoase la vânzare.
Potrivit autorităților municipale, au fost invitați să participe meșteri populari din Dâmbovița, Vrancea, Hunedoara, Târgu Mureș, Harghita, București, Alexandria, Cluj, Harghita, Argeș, Pitești, Galați, Brăila, Brașov, Neamț, Republica Moldova.
Vineri, până la ora 12.00, doar câțiva dintre participanții de la actuala ediție a Târgului Meșterilor apucaseră să își aranjeze marfa în căsuțele primite de la Primărie. Printre aceștia se afla și brăileanca Geanina Matei, care a venit cu ii tradiționale, cu lenjerii de pat și cu mileuri, toate brodate pe materiale naturale - bumbac, pânză de casă, olandină - în atelierul deținut de familia Matei în comuna Gemenele. Geanina Matei ne-a spus că broderia este făcută atât manual cât și automat, cu ajutorul unui utilaj modern, computerizat. “Ne ajutăm și de tehnica modernă, însă toate materialele folosite sunt exclusiv naturale. Nu folosim nimic sintetic. De asemenea, facem și broderie manuală, dar doar la comandă, deoarece prețul unei ii realizate manual este destul de mare și nu toată lumea și-ar permite să cumpere un astfel de produs”, ne-a explicat Geanina Matei. O ie brodată la mașină costă între 100 și 250 lei, în timp ce una făcută manual poate depăși 1.000 lei. În atelierul de la Gemenele mai sunt făcute și lenjerii de pat sau mileuri brodate cu diverse motive populare sau cu cuvinte, cum ar fi numele țării sau al unui oraș.
O căsuță interesantă care deja era amenajată vineri dimineață este cea a lui Mircea Crăciun și Mioara Gheorghe. Aceștia au venit cu produse specifice etniei rome. Mircea Crăciun meșterește obiecte de argintărie chiar în fața clienților, în timp ce Mioara Gheorghe vinde costume tradiționale țigănești făcute în atelierul său din București. De fapt, cei doi ne-au mărturisit că toate costumele puse la vânzare sunt recondiționate, nu făcute de noi, deoarece în prezent nu prea se mai găsește materialul din care acestea se realizau pe vremuri. “E un bumbac special, cu înflorituri, care în România nu se mai fabrică. Noi mai aducem din Ucraina sau Rusia astfel de material, dar mai greu. La târg venim cu costume vechi, recondiționate, care sunt mult mai bune și frumoase decât astea care se fac acum, din materiale sintetice”, ne-au explicat cei doi. Un costum tradițional țigănesc mai simpluț costă în jur de 500-600 lei, în timp ce unul mai complex, făcut din materiale naturale, poate ajunge și la 1.800 lei sau mai mult.
Târgul Meșterilor Populari va fi prezent pe faleză până pe 15 august inclusiv, însă Primăria a decis ca, dat fiind că zilele de 16 și 17 au fost desemnate libere de Guvern, să le permită meșterilor care doresc acest lucru să rămână pe poziție până vineri, 17 august.