• aceştia se bucură şi de faptul că Primăria a început să le pună la dispoziţie căsuţe din lemn şi spun că, dacă vor mai fi invitaţi, vor veni cu plăcere şi la următoarele ediţii
Meşterii populari invitaţi de Primărie să îşi expună produsele la ediţia din acest an a Târgului de Iarnă se declară mulţumiţi de felul cum au mers vânzările şi spun că vor mai veni la Brăila şi cu alte prilejuri. Spre deosebire de anul trecut, când mulţi au plecat acasă înainte de închiderea oficială a târgului, unii pentru că veniseră cu marfă prea puţină pe care o epuizaseră prea repede, alţii, din contră, pentru că nu prea aveau vânzări, de data aceasta “abandonurile” au fost doar accidentale, cauzate de probleme apărute pe parcurs. De exemplu, meşterul pielar şi artizan în lemn Liviu Sahlean, din Suceava, a trebuit să plece pe 7 decembrie deoarece trebuie să rezolve nişte treburi urgente acasă. “Dacă aş fi putut, aş fi stat până pe 10 decembrie”, ne-a spus suceveanul, declarându-se mulţumit de vânzările făcute la Brăila. La standul său, au putut fi găsite atât obiecte din lemn, cât mai ales opinci, genţi sau alte lucruri făcute din piele. Preţurile variau de la 2 lei, pentru o lingură, până la 160 lei, pentru o geantă “Tot ce am expus aici e făcut de mâna mea”, ne-a asigurat bărbatul.
La o tarabă învecinată, meşterul popular Lăcrămioara Mihoreanu din Botoşani a expus globuri de sticlă pictate manual, icoane din lemn sau poşete realizate din pâslă. Globurile pentru brad, care sunt incomparabil mai frumoase decât cele chinezeşti, din plastic, costă 25 sau 35 de lei, însă brăilenii nu prea s-au înghesuit să le cumpere. Lăcrămioara Mihoreanu ne-a spus că alte obiecte manufacturate de ea au avut, totuşi, căutare la public şi că, per total, este mulţumită de felul cum au decurs lucrurile. “Eu fac toate acestea mai mult ca hobby, mai puţin mă interesează partea financiară. La Brăila e prima dată când am venit dar m-am simţit foarte bine, iar dacă o să mai fiu invitată o să vin din nou, cu mare plăcere”, ne-a spus botoşeneanca.
Tot prima participare la un târg organizat la Brăila a fost şi pentru George Cimpoeru, din Vâlcea, care a expus obiecte din lemn. Pe unele dintre ele le-a lucrat chiar acolo, în căsuţa primită de la Primărie. De la câţiva lei pentru o lingură sau 2-300 de lei pentru o albie, marfa sa nu a fost ocolită de brăileni. “Cele mai bune vânzări le-am avut pe 1 şi 2 decembrie. În cursul săptămânii a mers ceva mai slab, dar sperăm că sâmbătă şi duminică, înainte de închiderea târgului, o să avem mai mulţi clienţi”, ne-a mărturisit vâlceanul.
Din Oltenia, mai exact de la Horezu, a venit şi Gabriel Dogaru, care a reuşit să vândă o mulţime de străchini şi ulcele din lut. Pentru el nu e prima participare la un târg brăilean. “Am fost şi anul trecut, la târgul de iarnă, însă am mai fost de câteva ori şi vara, pe faleză, la Zilele Brăilei. Întotdeauna am avut vânzări frumoase, aşa că o să vin în continuare la Brăila, mai ales că de acum or să ni se pună la dispoziţie aceste căsuţe din lemn, ca să nu mai stăm în curent şi să ne putem expune marfa civilizat”, ne-a declarat ceramistul din Horezu.
Brăila a fost reprezentată la târgul de iarnă de producători de lavandă şi produse derivate, din Şuţeşti şi din municipiu, dar şi de crescători de albine care şi-au expus produsele apicole. Mihaela Dănilă este apicultor cu experienţă, a mai participat şi la alte târguri din ţară şi de la Brăila şi spune că organizarea de anul acesta a fost mai bună decât la ediţiile precedente. “Domnul primar ne-a promis încă de anul trecut că o să ne asigure căsuţe de lemn şi ne bucurăm că s-a ţinut de cuvânt. Acest aspect a dus la un plus de calitate în modul de organizare al evenimentului”, ne-a spus brăileanca. Reamintim că, pentru actuala ediţie a târgului, Primăria a comandat 20 de căsuţe din lemn. Primarul Marian Dragomir promite, însă, că urmează să mai fie făcute încă cel puţin 20 de căsuţe, pentru ediţiile viitoare.
Târgul de Iarnă se va închide oficial în seara zilei de duminică, 10 decembrie. Brăilenii mai au, aşadar, şi acest sfârşit de săptămână la dispoziţie pentru a merge să vadă ce au de oferit meşterii populari.