* anticari, filatelişti şi colecţionari de artă din Brăila şi din toată ţara şi-au întins tarabele cu minunăţii pe fosta Cale Regală * cărţi vechi, tablouri, gablonzuri, cusături şi decoraţiuni de toate felurile şi pentru toate buzunarele sunt expuse pe Strada Mihai Eminescu, din Centrul Vechi şi până la intersecţia cu B-dul Cuza * "Avem clienţi fideli, care ne caută în fiecare an, la târg. Brăilenii pun bani deoparte pentru Târgul Anticarilor", ne-a spus Cătălin Vlad, colecţionar de artă, participant, de opt ani, la eveniment
Furnicar de oameni pe fosta Cale Regală a Brăilei.
Cât vezi cu ochii, de o parte şi de alta a celei mai vechi artere a oraşului, şi-au întins tarabele cu vechituri şi minunăţii negustorii de antichităţi sosiţi din toate colţurile ţării. Mobilier şi decoraţiuni, gablonzuri şi bijuterii, statui, tablouri şi tipărituri, medalii vechi, bancnote, timbre şi monede, ba chiar şi ceasuri vechi ori gramofoane de la străbunici purtând povara multor zeci de ani, sfidează soarele arzător de august, în aşteptarea muşteriilor. Dacă toate aceste obiecte vechi ar prinde viaţă, multe poveşti ar mai avea de spus curioşilor care vin pe Regala!
"Am venit pentru al treilea an consecutiv la Târgul Anticarilor de la Brăila, despre care am auzit multe lucruri frumoase. Suntem o întreagă echipă de colecţionari de artă şi anticari sosiţi la Brăila. Am adus cu mine ii şi cusături vechi, unele având peste 80 de ani, feţe de masă cusute manual, ştergare şi bijuterii din zona Banatului şi nu numai", ne-a spus Dana Gheorghe, colecţionar de artă din Timişoara, care ne-a mărturisit că este fascinată de oraşul de la Dunăre. Dana îşi expune "comoara" de cusături şi ii la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu Petru Maior.
Mai departe, ferit de soarele arzător, şi-a întins anticihităţile brăileanul Costel Anuţoiu, "veteran" al Târgului Anticarilor organizat, an de an, de Zilele Municipiului Brăila. Înconjurat de tablouri vechi, mobilier de epocă şi decoraţiuni, colecţionarul nu duce lipsă de clienţi. Nu e de mirare, pentru că, bun negustor, oferă de toate şi pentru toţi, la preţuri modice. Pentru un gramofon vechi, spre exemplu, cere numai 500 de lei, iar gablonzurile şi bijuteriile de pe taraba dumnealui le poţi lua şi cu 15-20 de lei. "Vin la Târgul Anticarilor de 8 ani de zile, şi nu am văzut atât de multă lume ca în acest an", ne-a spus Costel Anuţoiu. Şi-i dăm dreptate.
La doi paşi de "domnu' Costel" l-am întâlnit pe directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", Dragoş Neagu, care, deşi în concediu, admira cu mult interes obiectele expuse pe tarabele de la târg, zăbovind acolo unde zăceau înşirate teancurile de cărţi vechi şi vederi îngălbenite de vreme.
O lume de basm, venind parcă din trecutul măreţ al Brăilei, a prins viaţă, săptămâna aceasta, pe vechea Cale Regală. Dacă n-ai vedea oamenii îmbrăcaţi ca de secol XXI, ai spune că te afli la Târgul de la Obor, de dinainte de Război, din '41. Şi da, brăilenii chiar sunt interesaţi de gablonzurile şi de vechiturile care strălucesc pe tarabele anticarilor arşi de soarele de gustar.
"Avem clienţi fideli, care ne caută în fiecare an la târg. Am avut clienţi din alte judeţe şi chiar şi din străinătate. Deunăzi, un cetăţean turc a venit şi a cumpărat o lustră veche. Brăilenii sunt tot mai interesaţi de antichităţi, pun bani deoparte pentru Târgul Anticarilor", ne-a spus Cătălin Vlad, colecţionar de artă din Brăila, participant, de ani buni, la evenimentul mult-aşteptat de pe Regala.