Mergi la conţinutul principal

Târg de Iarnă și o defilare cum nu s-a mai văzut la Brăila, pe 1 decembrie

• târgul reunește cei mai de seamă meșteri populari din Moldova de peste Prut, Brăila, Arad, Argeș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Botoșani, București, Buzău, Galați, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Oradea, Suceava, Timiș și Tulcea • Târgul de Iarnă debutează pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal și tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice • nu vor lipsi Parada portului popular, bradul de Crăciun, colindele și ritualul aprinderii luminilor de Sărbători, dulciurile și bunătățile de sezon condimentate cu murături și vin fiert la discreție

 

Brăilenii de toate vârstele sunt așteptați la Târgul de Iarnă și la defilarea de 1 Decembrie (Ziua Națională a României), despre care autoritățile spun că va fi cea mai spectaculoasă din ultimele trei decenii.

Astfel, Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean Brăila, organizează, în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2022, unul dintre cele mai mari evenimente anuale, așteptate de toți concitadinii, și anume Târgul de Iarnă. Timp de 12 zile, în parcarea laterală și în fața Primăriei Municipiului Brăila, Târgul de Iarnă reunește meșteri populari din țară și din Republica Moldova, precum și cele mai renumite ansambluri de tradiții, datini și obiceiuri din zona Brăilei și nu numai.

„Târgul debutează pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, cu cea mai spectaculoasă defilare din ultimii 30 de ani, cu personal și tehnică de luptă însumând peste 35 mijloace tehnice aparținând MApN, MAI, ISU, Poliția de Frontieră Brăila, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Detașamentul de Cavalerie al Direcției generale de Jandarmi a Municipiului București, Penitenciarul Brăila, Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” și Serviciul Român de Informații. Astfel, vom putea admira în defilare de la TAB-uri, obuziere, autospeciale, mașină cu termoviziune, laborator criminalistic, mașini ale Poliției Rutiere, mașini de descarcerare și de ordine publică, trailere, autospeciale până la Fanfara Muzicii Militare și detașamente cu uniforme contemporane și de epocă, dar și nouă cai ai Cavaleriei Române”, precizează, într-un comunicat, reprezentanți Primăriei Municipiului Brăila.

În aceeași zi, 1 Decembrie, începând cu ora 16.00, este programată Parada portului popular, a datinilor și tradițiilor de iarnă, care se va desfășura pe traseul Viziru I (IMB) - Calea Călărașilor - Bariera Călărașilor - Primăria Municipiului Brăila, precum și aprinderea luminilor de Sfintele Sărbători, care este programată în jurul orei 16.40. La paradă participă, pe lângă ansambluri din municipiul și județul Brăila, oaspeți din țară: Ansamblul Mugurelul - Mărgineanca Botoșani, Ansamblul Zărandul - Arad,  Ansamblul Plaiurile Dornelor - Vatra Dornei, Ansamblul de Călușeri - Rășinari, Sibiu, Ansamblul Sârba-n Ciobănaș - Iași, Ansamblul Nemțenii - Târgu Neamț, Ansamblul Mugurelul - Sighetu Marmației, Maramureș, Ansamblul Cununa  Someșană - Bistrița Năsăud și Ansamblul Mugurașii Oltulu - Pleșoiu.

Târgul va avea în componența sa 70 de căsuțe din lemn, de unde vizitatorii pot alege cele mai variate cadouri specifice sărbătorilor de iarnă, de la jucării, obiecte handmade, suveniruri tradiționale și până la produse alimentare de sezon. Producătorii particulari și meșterii populari atestați sunt veniți din Moldova de peste Prut, Brăila, Arad, Argeș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Botoșani, București, Buzău, Galați, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Oradea, Suceava, Timiș și Tulcea (Jurilovca). Unii dintre ei au mai fost prezenți la târgurile de la Brăila. Brăilenii pot admira, cu acest prilej, ceramică tradițională, cămăși și ii, măști, blănuri, împletituri și decorațiuni handmade de Crăciun și pot particpa la concertele organizate, ca în fiecare an, de municipalitate. 

„Între cumpărături, concerte și diverse activități distractive, te poți încălzi și răsfăța cu delicatese de iarnă în zona gastronomică. Astfel, pasionații de gastronomie pot găsi în cadrul Târgului de Iarnă mâncăruri diverse, de la iahnie de fasole, tochitură, varză cu afumături și mămăliguță, cârnați, pârjoale și până la pește și preparate din pește, carne de porc și oaie la cazan, condimentate cu murături și vin fiert la discreție. Iar copiilor li se oferă din belșug halviță, turtă dulce și șerbet, toate făcute în casă. Pretutindeni, oriunde ți-ai întoarce capul, te îmbie spiritul Crăciunului”, precizează sursa citată.

Atmosfera festivă din fața Primăriei Brăila va fi completată de un brad de mari dimensiuni, împodobit așa cum se cuvine, cu ornamente de Crăciun, dar și de numeroasele decorațiuni luminoase amplasate în zonă. Totodată, pe scena din fața Primăriei, vor concerta ansambluri, artiști și grupuri vocale care vor promova creația românească tradițională. Astfel, pe lângă colinde și cântece tradiționale, bucuria Sărbătorilor de iarnă va fi întregită de spectacole de datini și obiceiuri de Crăciun, prezentate de ansambluri folclorice din Brăila și din diferite zone etnofolclorice ale țării.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro