Deţinuţii din Penitenciarele Brăila şi Tichileşti nu s-au potolit nici în spatele gratiilor, mulţi dintre ei fiind sancţionaţi anul trecut pentru diferite abateri. Ca în fiecare an, deţinuţii au reuşit să facă rost şi de telefoane mobile, prin metode numai de ei ştiute.
Astfel, numărul deţinuţilor "cazaţi" în Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti a înregistrat o creştere anul trecut. Astfel, dacă în ianuarie 2011 erau 224 de tineri în spatele gratiilor, la sfârşitul anului numărul acestora a ajuns la 274. Cu toate acestea, comparativ cu anul 2010, s-a constatat o scădere cu 40% a altercaţiilor şi agresiunilor între persoanele private de libertate, asta datorită faptului că deţinuţii au fost angrenaţi în numeroase activităţi şi cursuri de calificare. Situaţia fost prezentată de conducerea instituţiei în cadrul şedinţei de bilanţ al activităţii desfăşurate pe parcursul anului anterior. Anul trecut, deţinuţii de la Tichileşti au vorbit mult la telefon, fiind înregistrate 21.876 convorbiri telefonice efectuate, precum şi 1.114 elemente de corespondenţă primite şi distribuite către persoanele private de libertate. Ca în orice penitenciar există, însă, şi deţinuţi care, deşi se află în spatele gratiilor, continuă să creeze probleme. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Ionel Dincă, la Penitenciarul Tichileşti au fost aplicate 362 de sancţiuni disciplinare persoanelor care au săvârşit abateri disciplinare.
Nici la Penitenciarul Brăila deţinuţii nu au stat potoliţi, pe parcursul anului trecut fiind aplicate 296 sancţiuni disciplinare, din care 69 au fost contestate la judecătorul delegat (52 respinse, 2 admise în parte, 15 anulate de judecătorul delegat). Datele au fost furnizate tot în cadrul şedinţei de bilanţ al activităţii. La sfârşitul anului trecut, numărul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Brăila era de 731. Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, cms. Simona Kober, în 2011 au fost analizate în comisia de propuneri pentru liberare condiţionată un număr de 454 persoane private de libertate, din care 316 au fost propuse pentru liberare condiţionată, iar pentru 138 s-a propus amânarea. Dacă o parte dintre deţinuţi au primit sancţiuni, alţii s-au bucurat de recompense, anul trecut fiind acordate 1.099 recompense, din care 65 recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar. De asemenea, deţinuţii au avut parte şi de vizite intime, pentru menţinerea legăturii cu familia, fiind acordate 296 vizite intime cu durata de 2 ore şi 17 cu durata de 48 de ore.
Nici anul trecut deţinuţii nu au stat fără telefoane în spatele gratiilor, reuşind să facă rost, prin metode numai de ei ştiute, de astfel de obiecte interzise. În unele situaţii şi vizitatorii au fost prinşi încercând să introducă obiecte interzise în penitenciar. "Asupra persoanelor private de libertate la camerele de deţinere au fost descoperite 208 telefoane mobile, 46 SIM - uri şi 38 de încărcătoare improvizate. Au fost şi încercări de introducere a obiectelor interzise prin postul de control, asupra persoanelor vizitatoare fiind descoperite 17 telefoane mobile, 59 SIM - uri, 6 încărcătoare şi 2 litri de alcool", a precizat cms. Simona Kober.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.