Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sute de persoane excluse din Partidul Comunist Chinez din cauza nerespectarii legii copilului unic

Circa 500 de persoane au fost excluse din rindurile partidului comunist din Hubei, o provincie din centrul Chinei, pentru ca au incalcat politica de a avea un singur copil, a anuntat luni agentia China Noua, citata de AFP.
Comisia provinciala de planificare familiala a constatat anul trecut ca peste 93.000 de persoane au avut mai mult de un copil, iar printre ele se numara 1.700 de oficiali sau membri de partid.
Unele cazuri sint in continuare analizate, dar circa 400 de persoane care au incalcat legea au fost nevoite deja sa demisioneze din functii, cumulind totodata aceasta pedeapsa cu excluderea din partid, a precizat China Noua.
"In plus, membrii partidului, celebritati sau oameni bogati incalca legile de mai multi ani, ceea ce aduce prejudicii egalitatii sociale", a subliniat directorul comisiei provinciale Yang Yuwang, citat de agentia oficiala.
Aceste declaratii coroboreaza datele unui studiu al comisiei nationale, potrivit caruia majoritatea persoanelor bogate au cel putin doi copii.
China, care numara in prezent 1,3 miliarde de locuitori, a inceput punerea in aplicarea a unui sistem de planificare familiala la sfirsitul anilor '70.
Circa 400 de milioane de nasteri au fost astfel evitate, potrivit estimarilor oficiale.
Legea copilului unic sufera exceptii in cazul minoritatilor etnice si familiilor din zonele rurale, care pot avea doi copii in cazul in care primul este o fata.
Militantii pentru drepturile omului au denuntat abuzuri in controlul nasterilor, unul dintre acestia fiind activistul orb Chen Guangcheng, condamnat in 2006 la peste patru ani de inchisoare pentru "tulburarea ordinii publice", dupa o manifestatie.
Chen a dezvaluit practici abuzive de sterilizare a mii de femei si de avorturi tardive si fortate, adeseori in luna a opta sau dupa aceasta perioada, intr-un district din estul tarii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii