Mergi la conţinutul principal

Sute de organe prelevate de la dependentii de droguri, folosite la transplant in Marea Britanie

Medicii din Marea Britanie au folosit sute de organe prelevate de la dependentii de droguri, care nu corespund standardelor medicale, pentru pacientii aflati in stare critica, potrivit unui raport citat de Daily Telegraph in editia electronica.
Trei procente din numarul organelor transplantate in ultimii cinci ani au fost prelevate de la dependenti de droguri, multi dintre acestia au murit de supradoza, potrivit raportului. Potrivit unui chirurg, citat de Daily Telegraph, medicii au nevoie "disperata" de organe si au fost nevoiti sa foloseasca organe pe care in alta situatie le-ar fi respins.
Aceste descoperiri au determinat reiterarea apelului pentru modificarea legii privind consimtamintul prezumat - in care toata lumea se afla in baza de date a donatorilor de organe, doar daca cineva opteaza sa nu fie introdus in acest registru. Sir Liam Donaldson, presedintele Biroului Medical, a cerut modificarea acestei legi in cursul acestui an, iar Ministerul Sanatatii a ordonat infiintarea unei comisii care sa analizeze propunerea.
De cele mai multe, ori dependentii de droguri sufera de hepatita sau au sindromul HIV. Desi organele pentru transplant sint scanate, exista totusi riscul unei infectii care nu a fost revelata de testele efectuate. Si calitatea organelor poate fi afectata, sporind riscul complicatiilor.
Potrivit cifrelor publicate de Institutul de Transplant din Marea Britanie, care conduce programul de transplantare, intre aprilie 2002 si martie 2007, 450 de organe au fost luate de la donatori care au fost in trecut dependenti de droguri, inclusiv dependenti carora li s-a prescris medicatie pentru narcotice ilegale.
Medicii sint ingrijorati de faptul ca virsta donatorilor a crescut simtitor. "Cu cit este mai batrin un organ, cu atit sint mai multe probleme. Incercam sa nu folosim organe de la dependentii de droguri", spune Nadey Hakim, directorul Serviciilor de Transplant din spitalul Hammersmith, situat in vestul Londrei.
Tim Statham, directorul executiv al Federatiei Nationale de Rinichi a declarat ca, atit timp cit aceste organe prelungesc viata, vor folosi si organe care nu intrunesc 100 la suta standardele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro