Mergi la conţinutul principal

Sute de milioane pentru drumuri, şcoli, grădiniţe şi dispensare în judeţul Brăila

• este vorba, mai exact, de 645,6 milioane lei, bani care vor veni de la Guvern, în următorii trei ani şi jumătate, în cadrul etapei a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală • faţă de sumele primite de alte judeţe, Brăila se află undeva spre coada clasamentului, la nivel naţional • în regiunea Sud-Est, Brăila este judeţul cu cea mai mică sumă alocată, pe locul I situându-se Vrancea, cu 797,3 milioane de lei • în judeţul nostru vor fi finanţate, în total, 99 de proiecte • preşedintele CJ, Francisk Chiriac, precizează că banii vor ajunge în toate comunele, indiferent de culoarea politică a primarilor • “Nu este vorba despre pomeni electorale ci despre proiecte în folosul cetăţenilor”, subliniază Chiriac

 

După mai multe amânări, Guvernul a publicat, ieri, lista cu obiectivele care urmează să fie finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, în perioada 2017 - 2020. Judeţul Brăila urmează să primească, prin intermediul acestui program,  645.623.831 milioane lei, adică vreo 6.450 miliarde de lei vechi, bani cu care vor fi finanţate în total 99 de proiecte de infrastructură, pe raza întregului judeţ. Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, ne-a precizat că absolut toate localităţile brăilene au cel puţin câte un proiect ce urmează să fie finanţat prin PNDL 2, indiferent de culoarea politică a primarilor. “Sunt localităţi cu primari PNL care au chiar şi patru proiecte pe lista celor care vor primi bani de la Guvern prin acest program de finanţare. Implementarea PNDL 2 este meritul exclusiv al Guvernului PSD şi nu este vorba despre pomeni electorale ci despre proiecte în folosul cetăţenilor, pentru ca aceştia să aibă un trai decent în localităţile lor”, ne-a declarat preşedintele Chiriac, ieri, la scurt timp după ce Ministerul Dezvoltării Regionale a făcut publică lista proiectelor incluse la finanţare în următorii trei ani.

Cu cele circa 645 milioane de lei pe care urmează să le primească de la Guvern, Brăila se situează spre coada clasamentului, la nivel naţional, în privinţa banilor alocaţi. Cu o sumă alocată de 928,5 milioane de lei, judeţul Suceava va primi cei mai mulţi bani. Potrivit presei centrale, pe următoarele locuri în topul judeţelor după alocările prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2 se află Caraş Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) şi Mehedinţi (848,9 milioane lei). Pe ultimele locuri în topul alocărilor pe perioada 2017-2020 sunt Arad (644,9 milioane lei), Satu Mare (625,9 milioane lei), Braşov (587 milioane lei), Sibiu (557 milioane lei), Harghita (507,9 milioane lei), Covasna (392 milioane lei) şi Ilfov (374,6 milioane lei).

La nivelul regiunii Sud-Est, judeţul Brăila, cu cele 645,6 milioane ale sale, se află pe ultimul loc. Judeţul Galaţi urmează să primească 674,2 milioane de lei, judeţul Buzău va primi 747,5 milioane de lei, judeţul Tulcea figurează pe lista ministerului cu 760,6 milioane de lei, iar cel mai avantajat se arată a fi judeţul Vrancea, cu o alocare de 797,3 milioane de lei.

În judeţul Brăila, cele mai multe proiecte incluse pe lista finanţărilor prin PNDL 2 sunt cele care vizează reabilitări şi modernizări de drumuri între localităţi, sau străzi în interiorul localităţilor. Restul proiectelor vizează reabilitări şi extinderi de şcoli, grădiniţe sau dispensare, precum şi modernizări ale sistemelor de iluminat public.

 

Patru proiecte finanţate în municipiul Brăila. Cel mai generos: 18,8 milioane lei, pentru asfaltarea străzilor din Chercea

La nivelul judeţului Brăila, proiectul cu cea mai mare finanţare figurează în dreptul comunei Stăncuţa. Este de altfel singurul proiect depus de această localitate şi se referă la modernizarea drumurilor locale din comună, valoarea finanţării prin PNDL 2 ridicânduse la 23,3 milioane de lei. La polul opus, proiectul cu suma cea mai mică se regăseşte în comuna Şuţeşti şi are ca obiect construirea unui grup sanitar în incinta şcolii gimnaziale din localitate. Suma alocată se ridică la 369.784 lei, adică 3,6 miliarde de lei vechi, ceea ce este mai mult decât generos pentru un banal grup sanitar, având în vedere că suma respectivă ar ajunge pentru ridicarea unei case cu dotări peste medie, într-un cartier al Brăilei.

În ceea ce priveşte municipiul Brăila, vor fi finanţate prin PNDL 2 patru obiective. Este vorba despre modernizarea liceului Panait Cerna, proiect pentru care este alocată suma de 7,1 milioane de lei, sau reabilitarea corpului E al Liceului de Artă, de pe Calea Galaţi - 1,9 milioane de lei. Cea mai mare sumă se va acorda pentru modernizarea străzilor neasfaltate din cartierul Chercea: 18,8 milioane de lei. Tot în cartierul Chercea mai figurează pe lista proiectelor PNDL 2 şi modernizarea unui tronson din Şos. Focşani, suma alocată ridicându-se la 6,7 milioane de lei.

Consiliul Judeţean are şase obiective incluse pe listă şi toate se referă la reabilitarea sau modernizarea unor tronsoane de drumuri judeţene. Sunt proiecte mai vechi, despre care se vorbeşte de câţiva ani, dar care abia acum au fost incluse la finanţare. De exemplu, pe listă se află proiectul de modernizare a patru kilometri din DJ 255A, de la localitatea Cotu Lung până la intersecţia cu DN 23. Sunt mai bine de 10 ani de când autorităţile judeţene promit modernizarea acestui tronson de drum, iar faptul că a fost inclus pe lista PNDL 2 arată că, în sfârşit, promisiunea este pe cale de a fi onorată. E foarte puţin probabil, totuşi, ca lucrările de asfaltare să înceapă efectiv pe parcursul acestui an. Deocamdată, autorităţile judeţene şi reprezentanţii tuturor Unităţilor Administrativ Teritoriale trebuie să semneze contractele de finanţare, la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru ca banii să poată fi folosiţi la modul concret. După semnarea contractelor de finanţare vor putea fi demarate licitaţiile pentru desemnarea constructorilor care vor pune în practică proiectele respective. Licitaţiile, cu tot cu contestaţiile de rigoare, vor putea dura până la patru luni sau chiar mai mult, deci asfaltările vor putea începe abia prin luna noiembrie, când deja va fi prea frig pentru astfel de lucrări. În consecinţă, abia din primăvara anului viitor vor putea fi demarate lucrările propriu-zise, iar asta doar dacă partea de birocraţie, cu licitaţiile şi proiectele tehnice, va fi rezolvată până la sfârşitul toamnei.

Oricum, aşa cum s-a precizat de la bun început, finanţările incluse pe lista publicată de Ministerul Dezvoltării sunt prevăzute pe perioada 2017 - 2020. Autorităţile au, aşadar, trei ani şi jumătate la dispoziţie pentru a le pune în practică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro