Mergi la conţinutul principal

Sute de filme cu teribilistii Brailei

Curse de masini ilegale, apeluri false la 112, jocuri de carti in timpul orelor de curs si exhibitionism - sint citeva din lucrurile cu care se mindresc brailenii pe internet. Desi Braila ofera lucruri mult mai placute la vedere, probabil interesante doar pentru cei cu un grad de cultura ceva mai ridicat, teribilismul isi spune cuvintul cu tot felul de "inspirati" care posteaza pe internet fapte care mai de care mai jenante. Asta in conditiile in care spatiul virtual nu are restrictii, este la indemina oricui si ofera si protectia anonimatului.
Pentru oricine are la indemina un calculator conectat la internet, este de ajuns sa tastezi "braila" pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri destinate celor care doresc sa imparta cu lumea intreaga filmulete personale. Astfel, rezultatul cautarii efectuate de Youtube pentru acest cuvint este de 624 de videoclipuri. Subiectele "abordate" de cei care le-au postat sint cit se poate de diverse, de la inregistrari ale unor concerte de muzica clasica ce au avut loc in orasul nostru si pina la indivizi care se lasau in fundul gol, pe ritm de manele. Curajul le vine regizorilor si actorilor de ocazie din faptul ca acolo isi pot pastra anonimatul daca doresc si, daca nu doresc, oricum pot merge pe ideea ca nu se oboseste nimeni sa-i caute, decit daca inregistrarile lor dezvaluie eventuale infractiuni.

Curse ilegale pe Faleza

Pe Youtube se pot viziona peste 10 inregistrari facute cu telefonul mobil de amatorii de senzatii tari cu masinile, ale lor sau ale parintilor. Locatia: Faleza Dunarii, in apropierea Morii Violatos. Inconstienta atinge cote maxime atunci cind folosesc pentru aceste "acrobatii" autoturisme depasite de vreme, care numai stabilitate nu au pe sosele. De exemplu, in filmuletul denumit "braila-drift", un sofer exerseaza o intoarcere cu frina de mina la 180 de grade, trecind milimetric pe linga o alta masina parcata, spre amuzamentul spectatorilor, peste care era chiar sa dea cu autoturismul, o "Dacia Break". Comentariile celor care au vizionat inregistrarile sint atit pro cit si contra. In timp ce unii ii felicita pe protagonisti, altii ii iau la misto: "Erau inspirati astia, vazusera si Tokyo Drift. Braila Drift, Revolutions".
Politia Rutiera nu este straina de aceasta indeletnicire, dar legislatia permisiva i-a legat pe politisti de miini si de picioare. "Stim despre ce se intimpla acolo si avem tot timpul in atentie aceasta problema, dar trebuie spus ca nu este un fenomen, ci sint niste actiuni spontane. Am actionat acolo si la semnalele comunitatii am blocat strazile si i-am luat pe fiecare in parte la discutii. Cu unii s-a putut vorbi, cu altii nu. I-am monitorizat video si apoi i-am identificat si chemat la sediu, aproximativ 12 persoane. Pe cei care au folosit masina parintilor, i-am chemat cu acestia, si au fost surprinsi sa vada ce indeletniciri au copiii lor. Tot ce am putut sa le facem a fost sa le luam un angajament, care insa nu are valoare juridica. Inainte de modificarea Codului penal, exista posibilitatea retragerii permisului de conducere, pentru ca detinatorul sa fie supus unei testari psihologice, daca faptele sale puneau in pericol traficul. Organizarea sau participarea la intreceri neautorizate pe drumurile publice este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Insa problema este anevoioasa deoarece trebuie pus in evidenta caracterul de organizare", ne-a precizat comisar Dumitru Budes, seful Serviciului Politiei Rutiere Braila.
Actiunile teribiliste ale brailenilor pot avea uneori urmari tragice. De exemplu, in martie 2006, dupa o cursa nebuneasca, trei tineri au ajuns in stare grava la Spitalul "Floreasca" din Bucuresti, dupa ce soferul a pierdut controlul bolidului si a intrat intr-un copac. Evenimentul s-a consumat in jurul orei 1.00 noaptea, protagonist fiind fiul unui fermier de succes din Braila care era cunoscut ca adept al vitezei. Florin-Gabriel H. (23 de ani) se afla la volanul Mercedesului BR.01.HDY, pe Str. Fata Portului, cind a pierdut controlul masinii, din cauza vitezei excesive. Trei dintre cei cinci ocupanti ai autoturismului au fost grav raniti, respectiv soferul, Madalina M. (19 ani) si Ciprian C.(21 de ani) - toti copii de potentati ai Brailei. Ulterior, doi dintre pasageri au murit.
Conducerea municipiului a incercat sa diminueze avintul celor care considera ca Faleza este loc de plimbat cu masina sau, mai rau, pista pentru intreceri. In acest sens, s-a incercat montarea unor bariere electrice in zona Morii Violatos, care, din pacate, au fost smulse la doar citeva ore de la montare.

Apeluri false la 112

O alta distractie la moda este apelarea numarului 112, distractie cu care unii braileni se mindresc si pe internet. Unul dintre acestia, cu id-ul "cosminbr1991", este campion la postat clipuri cu convorbiri intre un pusti si operatorul de la 112. "Aurolac suna la 112" si "Aurolac invita fata de la 112 la cafea" sint doar doua dintre acestea, primul clip fiind vizionat de 2.863 de ori. Lumea nu apreciaza glumele tinerilor, comentariile demonstrind asta: "Vai ce distrus", "Ba hahalelelor, unii oameni ar fi putut suna in momentul ala pentru o urgenta adevarata si voi va bateti joc".
De precizat ca de la inceputul anului, la Braila, s-au inregistrat 498.388 de apeluri, doar 58.232 dintre acestea, aproximativ 10%, fiind reale. Astfel, in timp ce unii braileni au cu adevarat probleme si solicita sprijinul institutiilor abilitate sa intervina pentru apararea vietii si bunurilor cetatenilor, aproape de 9 ori mai multi sint cei care au prea mult timp liber si fac glume proaste la numarul unic de urgenta 112, la care sesizeaza tot felul de evenimente false, punind astfel pe drumuri echipaje. "Este mai mult o problema de educatie. Primim tot felul de telefoane, pe linga apelurile false: unii pun muzica, altii intreaba cit este ceasul. Numarul apelurilor false este mare in fiecare judet, motiv pentru care s-a inceput o campanie nationala ce urmareste limitarea acestora. In ultima perioada, se simte si o oarecare scadere a numarului de apeluri false. Noi sesizam Politia in cazul celor care intrec masura, dar nu stim ce se intimpla mai departe, daca sint prinsi si ce masuri se iau impotriva lor", ne-a precizat Adrian Fulea, purtatorul de cuvint al Biroului 112 Braila.
Statisticile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) sint ingrijoratoare: apelurile false la numarul unic de urgenta 112 reprezinta un procent de peste 90% in toate judetele tarii. Cele mai multe apeluri false sint facute de copii si tineri, lucru ce a pus pe ginduri conducerea STS, care a inceput o campanie nationala de educare si informare in rindul elevilor din clasele I-XII, referitoare la importanta si utilitatea Numarului Unic de Urgente 112. Reprezentantii serviciului s-au intilnit cu conducerile inspectoratelor scolare, cu directorii de scoli si licee, cu responsabilii de proiecte din invatamint, carora le-au cerut ajutorul in incercarea de limitare a apelurilor false la 112.
Precizam ca apelarea falsa sau abuziva constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei. Amenintarile cu dispozitive explozive intra sub incidenta legii penale, fiind incadrate la terorism si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Joc de carti in timpul orelor de curs

Nu esti elev daca nu joci carti la scoala. Numai ca unii nu se opresc doar la a practica aceste jocuri in pauza, ci o fac si in timpul orelor de curs. Cel putin asa reiese din filmuletul "Cum se fac orele din Economic Braila", despre care conducerea institutiei spune ca a fost doar o gluma a unui elev. "Stiu despre existenta acestui filmulet. A fost postat dupa ce s-a incheiat anul scolar. Am facut ancheta si am aflat ce s-a intimplat si cine l-a facut. Elevii erau la o intilnire cu diriginta, dupa 15 iunie, deci in vacanta, iar filmul a fost o gluma a unuia dintre ei. El inca mai este in scoala noastra. Comentariile lor cred ca sint o modalitate de a-si exprima teribilismul. Nu am ce alte comentarii sa fac", ne-a precizat directorul Colegiului Economic, profesorul Andrei Puia.
Afirmatiile directorului sint contrazise de comentariile elevilor, care se lauda care mai de care cu "performantele", si nu scolare, din timpul orelor: "Huuuu! Intii noi am jucat carti 11c (acum 12c) si voi ne-ati copiat!", "Show a fost la fostu 10 C" sau "Asta e nimic, incercati remi".
Teribilismul elevilor continua si in afara scolii, certurile si bataile intre iubiti fiind postate pe site. Protagonista unui astfel de filmulet este o eleva poreclita "Mumu", care a fost batuta in fata liceului chiar de prietenul ei, despre care cel ce a postat inregistrarea spune ca ar fi interlop. "Copii idioti! Cu un barbat nu ai tupeu sa te bati" este un comentariu concludent pentru acest tip de manifestari.

Ghicitori cu tilc

* Stiti care este cel mai "jmecher" baiat din Braila? Dudu, cel mai sic baiat din Vidin. Cine doreste sa-l vada, sa-l caute pe Youtube. Baiatul si-a facut o tentativa de videoclip, in care a mixat o inregistrare cind minca struguri, cu o manea si niste texte din care sa intelegem exact cu cine avem de-a face: "Nu ma suparati. Sint prea bazat. Eu sint nasul in oras. Atentie ca va ard".
* Stiti ce fac niste baieti din cartierul Chercea cind se plictisesc? Se filmeaza cind isi fac nevoile. "Beautiful Romanian boys!" este singurul comentariu al filmarii, vizionat de peste 800 de ori.
* Stiti cum fac doi baieti in "febra" manelelor? Isi dau pantalonii jos, se filmeaza si sint mindri de asta. Sub titlul "Doi pastilati din Braila se transforma", baietii ne arata un dans original in care isi expun cu nerusinare partile intime, comentat fie "Clar! Maneaua prosteste!" sau chiar "Imi este rusine ca am asa ceva in orasul meu natal".
* Si cireasa de pe tort. Stiti ce se intimpla cind nu stii sa mergi pe o motocicleta? Fata, despre care cel care a postat filmarea spune ca nu a mai mers niciodata cu motocicleta, era pasagera si s-a lungit pe tot asfaltul la o plecare cu demaraj, intr-o roata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro