Sute de dosare ale persoanelor cu handicap vor fi reevaluate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sute de dosare ale persoanelor cu handicap vor fi reevaluate

* în unele cazuri există însă şi suspiciuni că anumite persoane ar încasa în mod necuvenit indemnizaţia pentru handicap, însă acest lucru trebuie dovedit

Aproape 400 de dosare ale persoanelor încadrate în grad de handicap I şi II vor fi reevaluate în perioada următoare. Decizia a fost luată în urma unui control efectuat de Inspecţia Socială Brăila, care a scos la iveală o serie de nereguli în documentaţia depusă la dosar. Mai exact, este vorba despre 371 de dosare care vor fi luate la puricat, întrucât nu mai corespund din punct de vedere al legislaţiei, care s-a modificat la începutul anului 2008. Totuşi, în unele cazuri există şi suspiciuni că anumite persoane ar încasa în mod necuvenit indemnizaţia pentru handicap, însă acest lucru este greu de dovedit, întrucât persoanele reclamate au acte în regulă.

Astfel, în luna iunie, Inspecţia Socială Brăila, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), a demarat acţiunea de verificare a dosarelor persoanelor cu handicap, în cadrul "Campaniei naţionale de control privind încadrarea în grade de handicap şi acordarea certificatelor aferente". Acest control a fost efectuat de o echipă mixtă formată dintr-un inspector, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila şi unul al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului. Dintr-un total de 6.500 de dosare, până la acest moment, au fost verificate 2.338, acţiunea de control fiind încă în desfăşurare. După cum ne-a precizat şeful ITM, Victor Voiculeţ, s-a decis ca o parte dintre dosare să fie trimise spre reevaluare, tocmai pentru ca acestea să fie în conformitate cu legislaţia în vigoare. "S-a cerut reevaluarea în cele 371 de dosare întrucât legislaţia s-a modificat la începutul anului 2008 şi marea majoritate nu deţine toate documentele necesare legislaţiei noi. Câteodată există suspiciuni, câteodată nu. Avem sesizări în acest sens, că diverse persoane încadrate în grad de handicap nu îşi merită banii, dar când inspectorii merg să verifice găsesc documentele în regulă. Vecinii reclamă că sunt persoane care sunt încadrate în grad de handicap şi primesc ajutor social nemeritat, nu numai pe grad de handicap, ci şi pe legea 416, privind venitul minim garantat. Uneori, aceste reclamaţii se confirmă, dar sunt foarte, foarte rare cazurile, nu sunt foarte multe reclamaţii, să zicem că pe anul acesta sunt 10 sesizări venite pe inspecţie socială, iar dintre acestea dacă 1 sau 2 s-au confirmat a fi reale", a precizat şeful ITM.

Unele persoane cu "handicap" vindeau cafea în piaţă

În timpul controalelor efectuate la domiciliu, lucrătorii de la Inspecţia Socială au avut parte de tot felul de surprize, aflând de la vecini că unele persoane, încadrate în grad de handicap, vând cafea în piaţă. Totuşi, acest lucru este greu de dovedit, mai ales atunci când actele sunt în regulă, iar singurii care reclamă sunt vecinii. "Unii chiar râdeau şi spuneau că cei pe care îi căutam nu erau chiar aşa handicapaţi, sună urât cuvântul, însă cineva i-a învăţat, că atunci când coborau din maşină se prefăceau că au handicap şi se prefăceau perfect. Eu nu pun la îndoială concluziile comisiei care i-a evaluat, eu spun doar ce am constatat la faţa locului", a mai spus Victor Voiculeţ. De asemenea, în urma verificării dosarelor persoanelor cu handicap, organele de control au constatat şi alte nereguli, anume că orbii şi surzii se pot urca la volanul unui autoturism. Este vorba despre 71 de brăileni, 12 cu handicap auditiv şi 59 cu handicap vizual, care sunt posesori ai permiselor de conducere. Inspectorii au aflat că o parte dintre aceştia au vârste de peste 70 de ani şi, probabil, nu s-au mai urcat de ani de zile la volan, însă, din punct de vedere legal, pot face oricând acest lucru. Toţi vor fi supuşi unei expertize medico-legale, urmând apoi să se decidă dacă le va fi suspendat permisul de conducere pe o perioadă determinată, în cazul în care afecţiunea se poate trata, sau definitiv, dacă afecţiunea este incurabilă şi persoana respectivă nu mai poate avea calitatea de conducător auto.

Şeful ITM a precizat că, înainte de a demara acest control, i-a avertizat pe brăilenii care se simt cu musca pe căciulă să vină şi să renunţe de bunăvoie la indemnizaţiile pentru persoane cu handicap, însă nimeni nu s-a sinchisit să facă acest lucru. "Am ieşit în presă şi i-am avertizat pe toţi cei care se simt cu musca pe căciulă, care primesc pe nedrept ajutor pentru încadrare în grad de handicap, să se prezinte pentru a declara că nu sunt în regulă, însă nimeni nu a venit. Am anunţat că vom face controale la domiciliu, la fiecare persoană, că vom reevalua fiecare dosar în parte. Probabil nu au crezut că se va ajunge aici. Uite că s-a ajuns", a spus sursa citată. Totuşi, până acum, la Brăila, nu au fost cazuri în care să se fi aplicat sancţiuni unor persoane care ar fi încasat pe nedrept indemnizaţii pentru persoană cu handicap. În cazul în care se dovedeşte acest lucru, persoana în cauză este pasibilă de amendă cuprinsă între 10 şi 50 milioane lei, fiind obligată că returneze banii încasaţi, ba chiar poate fi trimisă în faţa instanţei de judecată.

În plus, pentru o evaluare corectă a persoanelor cu handicap, conducerea ITM Brăila a recomandat Ministerului Muncii ca acele comisii de încadrare în grad de handicap să nu fie din acelaşi judeţ, ci din alte judeţe, întrucât "se creează afinităţi, intervine un grad de subiectivism".

Victor Voiculeţ a ţinut să precizeze faptul că, deşi de câteva luni Inspecţia Socială se află doar în administrarea ITM Brăila şi în directa coordonare profesională a Direcţiei de Inspecţie Socială din cadrul Ministerului Muncii, totuşi continuă să îi sprijine pe inspectorii sociali în desfăşurarea unor astfel de controale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro