Sute de credincioşi s-au închinat la icoana Sfintei Parascheva | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Hramul mult-încercatei biserici de la Concordia

Sute de credincioşi s-au închinat la icoana Sfintei Parascheva

• brăilenii şi-au plecat, ieri, genunchiul în faţa icoanei brodate cu fir de aur a Sfintei Cuvioase Parascheva, de la Concordia • slujba de hram a fost oficiată de părintele paroh Ştefan Stan, împreună cu preoţii slujitori • credincioşii au stat ore în şir la coadă, ca să atingă icoana Cuvioasei şi să se roage pentru sănătatea celor dragi • în anii '60, biserica Sf. Parascheva a fost dinamitată de comunişti, iar terenul a fost confiscat de autorităţi

 

În marea şi sfânta sărbătoare a Sfintei Parascheva, brăilenii care nu au ajuns la Iaşi, la moaştele Cuvioasei, au mers la hramul sfântului lăcaş de pe strada Mihai Bravu, lângă Piaţa Concordia, ca să se roage pentru binele şi sănătatea celor dragi.

La prânz, încă erau sute de credincioşi care aşteptau, în bună rânduială, să primească binecuvântarea părintelui paroh Ştefan Stan, vednicul slujitor al parohiei Sfânta Cuvioasă Parascheva, şi să atingă, preţ de o clipă, icoana făcătoare de minuni, brodată în catifea şi fir de aur a sfintei, rugându-se, totodată, pentru ajutor de la Dumnezeu. Icoana a fost expusă la intrarea în sfântul lăcaş toată ziua.

“Am venit an de an la Cuvioasa Parascheva, am fost şi la Iaşi, la moaştele sfintei, şi pot să vă spun că am primit de fiecare dată ajutor de sus, de la Dumnezeu, atunci când m-am rugat Lui cu credinţă. Dumnezeu este singura putere în faţa căreia te poţi pleca fără a te înjosi”, ne-a mărturisit o doamnă care venise să se închine la icoana Sfintei Parascheva.

De o parte şi de alta a străzii Mihai Bravu, se aflau mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, ba chiar şi o autospecială de la ISU dar, slavă Domnului, ziua de ieri a fost lipsită de incidente. În plus, a fost o zi superbă, cu mult soare, spre bucuria sutelor de credincioşi sosiţi la hram.

 

Parohia Sfânta Parascheva, crucificată de comunişti

 

Demn de amintit este faptul că icoana Cuvioasei Parascheva, cea brodată cu fir de aur, a fost lucrată cu multă iscusinţă de o credincioasă a parohiei, în anul 1892. Icoana o înfăţişează pe Sfânta Parascheva în mărime naturală şi, deşi are mai bine de un secol vechime, e la fel de frumoasă ca atunci când a fost realizată. În vechiul paraclis, o altă icoană a Sfintei Cuvioase Parascheva, de data aceasta zugrăvită pe lemn de cunoscutul pictor brăilean Matache Orăşanu şi îmbrăcată în argint aurit, împodobeşte sfântul lăcaş. Tot aici, se află icoana Sfintei Parascheva făcând milostenie copiilor săraci, precum şi cele ale Sfântului Ierarh Nicolae, Domnului Iisus Hristos şi Maicii Domnului (icoanele împărăteşti) pictate de acelaşi Matache Orăşanu.

Amintim că, în anul 1871, brăilenii din cartierul Atârnaţi au solicitat Primăriei Brăila un loc pentru ctitorirea unei biserici la care să se închine. Demersul s-a concretizat în anul 1877, când s-a pus bazele parohiei “Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Prima biserică a fost finalizată la 1892, dar, după numai 4 ani, aceasta s-a prăbuşit, urmare a unei erori tehnice. Din fericire, nu au fost victime. În acelaşi an, credincioşii au început construirea unui paraclis, ce a fost sfinţit la data de 8 septembrie 1896, de către Episcopul Iosif Gheorghian al Dunării de Jos.

Dorinţa brăilenilor din parohie a fost aceea de a vedea ridicându-se, din nou, o biserică frumoasă, impunătoare, mai mare chiar decât cea ctitorită la 1892, iar visul lor a prins contur în anul 1935. Atunci a fost pusă piatra de temelie a unei biserici somptuoase, asemănătoare catedralei de la Timişoara. Sfântul lăcaş se afla pe locul unde sunt acum blocurile cu patru etaje construite de comunişti în zona Pieţei Concordia, pe Calea Călăraşilor.

În anul 1962, biserica a fost înscrisă pe liste imobilelor ce urmau să fie expropriate şi demolate, împreună cu biserica Sf. Spiridon. În anul 1964, în a treia săptămână din Postul Mare, biserica Sfânta Parascheva a fost dinamitată şi pusă la pământ, iar cei 5.000 mp ai parohiei au fost trecuţi în proprietatea statului. 40 de ani mai târziu, ca o reparaţie morală, se punea piatra de temelie a actualei biserici, aşezată lângă vechiul paraclis, sfântul lăcaş fiind sfinţit 10 ani mai târziu, în ziua de 12 octombrie 2014.

Avându-l ca ocrotitor şi pe Sfântul Sava de la Buzău, biserica Sfânta Parascheva hrăneşte zeci de necăjiţi şi e fruntaşă la milostenie. Îndrumaţi de preoţii Ştefan Stan, Ovidiu Soare şi Sică Bănică, credincioşii pun umărul acum la finalizarea picturii murale a noului lăcaş, care străluceşte ca o nestemată în inima oraşului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro