Sute de braileni au participat la hramul bisericii "Sfintii Arhangheli" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Sute de braileni au participat la hramul bisericii "Sfintii Arhangheli"

Citeva sute de credinciosi au asistat, ieri, la Sfinta Liturghie de hram si la praznicul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, de la biserica din Centrul Vechi al Brailei - cel dintii lacas de inchinaciune crestin de pe aceste meleaguri. Biserica a fost plina de oameni, zeci de persoane fiind nevoite sa asculte slujba religioasa de afara si sa se roage slujitorilor Lui Dumnezeu, Voievozii ostilor ceresti - aparatorii credintei adevarate -, Sfintii Mihail si Gavriil.
Slujba religioasa a fost oficiata de preotul paroh Victor Tugui, care a binecuvintat darurile aduse la altar de credinciosi si s-a rugat pentru toti cei care poarta numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Coliva uriasa de hram, cu chipul sfintilor sarbatoriti, a fost impartita tuturor celor prezenti la serviciul religios. Tot ieri, a fost hramul parohiei ortodoxe din comuna Tichilesti, a carei biserica a fost construita intre anii 1853 - 1856, pe cheltuiala credinciosilor si cu binecuvintarea PS Filotei, Episcopul Buzaului.
Veche de mai bine de trei secole, biserica "Sfintii Arhangheli "Mihail si Gavriil" este un adevarat simbol al Brailei, alaturi de statuia imparatului Traian si de Teatrul "Maria Filotti", fost "Rally". Construita pe vremea voievodului Constantin Brancoveanu, ea a fost, pina la eliberarea Brailei de sub turci, la 1828, casa de rugaciune turceasca (mesdjid). In anul 1831, marele duce Mihail, conducatorul ostilor rusesti biruitoare care i-a izgonit pentru totdeauna pe turci din tinutul Proilaviei, a transformat edificiul in biserica crestina. Initial, ea a avut hramul "Sfintul Arhanghel Mihail", dupa numele printului Mihail Romanov. Sfintul lacas a trecut prin multe incercari, din pricina stihiilor naturii si a solului nesigur pe care este asezat. In anul 1883, a ars din temelii clopotnita din lemn a bisericii, fiind distruse si clopotele cu care era inzestrata, turnate la St. Petersburg, in anul 1832. Clopotnita de acum, precum si clopotele, datind din anul 1922, au fost realizate pe cheltuiala sotilor Nedelcu si Ana Chercea, marii filantropi braileni. Biserica "Sfintii Arhangheli" a fost scapata de la demolare, pe vremea prigoanei comuniste, in anii '50, de preotul paroh Alexandru Mateescu. Ea a fost restaurata intre anii 1995 - 2000, cu sprijinul Ministerului Culturii. Cu acest prilej, s-a descoperit in zona o veche necropola crestina (din veacul XV), cercetarile arheologice fiind coordonate de prof. dr. Ionel Candea, directorul Muzeului Brailei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro