Mergi la conţinutul principal

Sute de braileni amendati de pomana

Sute de sanctiuni contraventionale - in special amenzi - aplicate de politisti, jandarmi si politisti comunitari in baza Legii 61/1991 si a Codului Rutier, menite a-i pune "la respect" pe cei care tulbura linistea publica, traverseaza "pe rosu" sau consuma alcool prin scarile blocurilor - ca sa dam numai citeva exemple -, sint contestate in instanta si desfiintate de judecatori, pentru simplul motiv ca nu sint intocmite conform legii. Indiferent daca e vorba de exces de zel, necunoasterea legii sau pur si smplu superficialitate la intocmirea procesului-verbal, agentii constatatori sint infrinti si umiliti in sala de judecata, pierzind de cele mai multe ori si recursul la instanta superioara. Alteori, cel sanctionat dovedeste cu martori sau cu acte ca este nevinovat, obtinind astfel anularea procesului-verbal. Un caz aparte - dar intilnit frecvent - este acela in care petentul dovedeste ca este bolnav psihic, scapind astfel de sanctiune.

Sute de amenzi aiurea

Contraventiile la Legea 61/1991 se constata in momentul in care o persoana "savirseste in public fapte, acte sau gesturi obscene, profereaza injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta de natura sa tulbure linistea publica sau sa provoace indignare". De asemenea, sint considerate contraventii aruncarea asupra unei persoane, constructii sau mijloc de transport cu obiecte de orice fel, participarea la jocurile de noroc, consumul de alcool in locuri publice, atragerea de "clienti" in vedera practicarii sexului platit, patrunderea fara drept in sedii publice, cersetoria, constituirea in grupuri care incita la "dezordine sociala", mizgalirea peretilor si a gardurilor, refuzul de a se legitima la solicitarea organelor de urmarire penala, alungarea din locuinta comuna a sotiei sau copiilor, tulburarea linistii locatarilor prin folosirea unui aparat muzical. De cele mai multe ori, contravenientul primeste o amenda cuprinsa intre 1 si 5 milioane de lei vechi. Codul Rutier prevede, de asemenea, contraventii: conducerea vehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, incalcarea normelor privind depasirea, conducerea vehiculului cu defectiuni tehnice, neoprirea la semnalul regulamentar al politistului, depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului, circulatia pe sens opus, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor etc. Persoana sanctionata contraventional poate contesta procesul-verbal intocmit de agentul constatator, in termen de 15 zile de la comunicare. Plingerea respectiva suspenda executarea amenzii/sanctiunii contraventionale, de la data inregistrarii ei. In continuare, dosarul cauzei impreuna cu plingerea petentului sint inaintate instantei de judecata, spre solutionare.
Potrivit Biroului de Informare si Relatii Publice din cadrul Tribunalului Braila, numai in anul 2005, la Judecatoria Braila s-au inregistrat 1.222 de plingeri impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor, fiind admise 1.057. Agentii constatatori au declarat 222 de recursuri impotriva solutiilor, din care au fost admise doar 62. Asa stind lucrurile, in anul 2005, din cele 1.222 de plingeri, au fost admise prin hotariri judecatoresti definitive 995 de plingeri. In 2006, contravenientii au formulat un numar de 805 plingeri impotriva proceselor-verbale, in prima instanta fiind admise 451. Dupa judecarea recursurilor, au ramas definitive si irevocabile 401 sentinte.

Procese-verbale intocmite dupa "ureche"

Potrivit unor surse judecatoresti, de cele mai multe ori, procesele-verbale intocmite de politisti, jandarmi sau politisti comunitari nu sint completate corect, constantindu-se insuficienta datelor, lipsa martorilor, inadvertente vizibile, refuzul persoanei sanctionate de a semna documentul etc. Intr-un cuvint, documentele nu sint intocmite in conditiile legii, motiv pentru care sint anulate (se constata nulitatea procesului-verbal).
Iata un exemplu relevant de cum nu trebuie intocmit un proces-verbal. In seara zilei de 2 august 2006, Dumitru S., locatar al unui bloc din cartierul Vidin, a sunat la politie, intrucit fusese amenintat de catre un vecin, Nicusor T., in timp ce se intorcea cu galeata de la ghena de gunoi. Politistul sosit la locul faptei l-a sanctionat contraventional tocmai pe reclamant, cu amenda de 500 de lei, fara ca acesta sa fie de fata la intocmirea procesului-verbal si fara sa-l semneze. Acest lucru a fost dovedit, ulterior, in instanta, prin intermediul a doi martori. Culmea, in procesul-verbal, la rubrica "alte mentiuni", omul legii consemnase ca Dumitru S. "a refuzat sa semneze" procesul-verbal de contraventie, ceea ce s-a dovedit a fi un neadevar. Cum era de asteptat, instanta i-a dat cistig de cauza lui Dumitru S., anulind procesul-verbal si exonerindu-l de la plata celor 500 de lei. Si exemplele pot continua.

Bolnavii psihic scapa de sanctiuni contraventionale

Potrivit reglementarilor in vigoare, cei care scapa cel mai usor de sanctiunile contraventionale sint persoanele care sufera de boli psihice. "Cheia" unui astfel de caz este o plingere depusa in termen de 15 zile de la data inminarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii, impotriva acestor masuri. Intrucit cauzele care inlatura caracterul contraventional al faptei se constata numai de instanta de judecata, plingerile se inainteaza la Judecatoria Braila, in perioada derularii procesului sanctiunea fiind suspendata. Conform Ordonantei 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, caracterul contraventional al faptei este inlaturat in cazul legitimei aparari, starii de necesitate, constringerii fizice sau morale, cazului fortuit, iresponsabilitatii, betiei involuntare complete, erorii de fapt, precum si infirmitatii, daca are legatura cu fapta savirsita.
Anul trecut, Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a inregistrat 20 de astfel de cazuri, alte 5 fiind inregistrate la Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Braila. "Agentul constatator nu are de unde sa stie daca el este bolnav sau nu si il sanctioneaza atunci cind il depisteaza incalcind legea. Ulterior, cel care are tutela asupra contravenientului poate depune plingere impotriva procesului-verbal. La proces el va aduce acte doveditoare ca este bolnav psihic, instanta de judecata fiind obligata sa anuleze sanctiunea. Problema este ca nu se prevede nici o pedeapsa complementara si ca nu poate fi sanctionat cel care il are in supraveghere, la fel cum pot fi sanctionati, de exemplu, parintii minorilor care incalca legea", ne-a precizat lt. Florin Mihaescu, jurist in cadrul IJJ Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro