Mergi la conţinutul principal

Suspiciuni la jurizarea concursului de matematica "Victor Valcovici"

Profesorul Iulian Danielescu, de la "Nicolae Balcescu" acuza conducerea Colegiului de nereguli la acordarea premiilor Concursului Interjudetean de Matematica "Victor Valcovici", aflat la cea de-a 15-a editie. El sustine ca la clasa a X-a, desi patru elevi au obtinut punctajul maxim, au fost ulterior departajati doar din motive financiare. "Conducerea colegiului a cerut, din motive financiare, departajarea celor patru lucrari cu punctaj maxim, ceea ce, din punct de vedere matematic, este imposibil. Consider ca aceasta este o mare lovitura pentru macar trei elevi participanti care nu au mai primit premiul meritat si au fost depunctati pe cu totul alte criterii decit adevarul matematic absolut. Dovada acestui amestec o reprezinta chiar notele modificate de pe teze", a acuzat prof. Iulian Danielescu. Profesoara Carmen Botea, directorul Colegiului "Balcescu", a precizat ca este adevarat ca ea a cerut departajarea celor patru teze, pentru ca nu se putea da Marele Premiu decit unui singur concurent, dar ca nu s-a implicat in operatiunea departajarii. "Comisia de la clasa a X-a, condusa de profesoara Carmen Antohe mi-a comunicat situatia si am cerut comisiei sa stabileasca, totusi, o ierarhie. Atunci cind au fost analizate, cele patru teze erau inchise. Profesorii s-au gindit, s-au razgindit, au intors pe dos cele patru teze si au gasit chestiuni legate de argumentare, de redactare prin care sa realizeze ierarhia. Prima teza care a fost scoasa din joc, prin consensul tuturor profesorilor din comisie, a fost cea de-a patra. Dupa aceea, deliberarile au fost mai dificile, insa in final au reusit sa stabileasca o ordine", a explicat directorul Carmen Botea.
Pentru ca reputatul profesor Mircea Ganga a considerat ca ultimele doua teze au avut totusi solutii originale si ca sa nu-i dezamageasca pe copii, a acordat elevilor care au realizat tezele aflate pe locurile trei si patru cite un premiu de 100 de lei. Pentru ca una dintre tezele amintite a apartinut unei eleve de la "Balcescu", Eliza Bulimar, aceasta a primit si premiul "Spiropol" I. Premiile "Spiropol" se acorda elevilor cel mai bine plasati de la Colegiul "Balcescu". Fiind nemultumit de felul in care s-a derulat evaluarea, profesorul Iulian Danielescu le-a recomandat celor implicati sa refuze premiul si sa nu mai participe la editiile urmatoare. La festivitatea de premiere eleva plasata pe locul patru la clasa a X-a, Eliza Bulimar nu s-a prezentat.
Inspectorul de specialitate, prof. Catalin Stanica, a precizat ca la concursuri, in general, nu sint stabilite criteriile de departajare la punctaje egale, insa pentru evitarea situatiilor neplacute acestea trebuie totusi fixate inainte de concurs. "Departajarile se pot face pe subiecte, tinind cont de problemele dificile rezolvate, trebuie sa se prevada toate situatiile pentru ca la concursuri se mai intimpla si situatii mai dificile, cind mai multi elevi rezolva la fel problemele. La concursurile interjudetene fiecare are grila lui de selectie, stabilita dinainte. Eu la concursul "Rural math" am stabilit dinainte criteriile de departajare", a explicat inspectorul Catalin Stanica.

Marele Premiu l-a obtinut Madalina Rascanu de la Colegiul "Alecsandri" din Galati

La Concursul "Victor Valcovici" s-au acordat cite trei premii la fiecare clasa, premiul I - 300 de lei, premiul II - 200 de lei si premiul III - 100 de lei, iar in situatii de punctaje egale s-au acordat mai multe premii. Premiile I si II "Fratii Spiropol", au valorat 100 si respectiv 70 de lei. Pentru Marele Premiu, in valoare de 500 de lei, s-a facut departajare la clasa a X-a, pentru ca au fost patru elevi cu punctaje maxime.
La clasa a VII-a primii trei clasati au fost: Paul Cosma, premiul I, Dan Danila, premiul II - ambii de la Colegiul "Alecsandri" Galati, si Andrei Istrate - "Balcescu" Braila. La clasa a VIII-a, premiul I l-a obtinut Alina Draganescu - Timisoara, premiul II - Laura Bengescu - Slobozia si premiul III - Bogdan Huiu - "Mihai Eminescu" Braila. Si la clasa a IX-a premiile II si III au ajuns la Galati, prin Ramona Chirita si Alice Basuc, premiul I l-a obtinut Bogdan Popescu de la Tirgoviste, iar un al doilea premiu III a fost acordat elevei Ana Smaranda Sandu - "Balcescu" Braila.
La clasa a X-a, primele doua premii au ajuns tot la Galati - Madalina Rascanu si Oana Jagite, iar premiul III l-a obtinut Cristian Toader de la "Murgoci". Marele Premiu, in valoare de 500 lei a fost oferit la aceasta clasa elevei Madalina Rascanu. La clasa a XI-a alte doua premii au fost obtinute tot de elevi galateni: Laura Iosip - premiul I si Oana Patilea - premiul III. Premiul II l-a obtinut Lucian Pasca din Timisoara.
Premiile fratii "Spiropol" au fost oferite elevilor cel mai bine plasati de la Colegiul "Balcescu" (asa cum si-au dorit fostii absolventi ai liceului, fratii Spiropol): Eliza Bulimar din clasa a X-a si Andrei Istrate din clasa a VII-a. Brailenii au primit 17 mentiuni. De la Scoala "Mihai Eminescu" au fost recompensati elevii: Emanuela Popa, Vlad Chitaru, Maria Conache, Irina Lupu, Stefan Bogdan. De la "Balcescu" au fost evidentiati: Teodora Pascu, Emil Zodila, Dragos Mircea, Sorin Rugina, Andreea Simion, Silviu Andrei, Eliza Bulimar, Georgiana Scarlat, Silvia Cotet si Adrian Enache. De la Scoala "Fanus Neagu" a primit mentiune Oana Damian, iar de la "Murgoci" Irina Diaconu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu