Mergi la conţinutul principal

UPDATE: Încă două suspiciuni de fraudă electorală la Brăila

UPDATE: O altă suspiciune de fraudă electorală a fost semnalată la secţia nr. 66 din municipiul Brăila, unde un membru din comisie a sesizat la 112 că ar fi observat o tentativă de fraudare a votului cu urna mobilă.

Am  văzut urna desigilată și am sesizat. M-am dus şi i-am spus preşedintelui şi colegului care a fost la Penitenciar cu urna de votare ce am sesizat.  S-au repezit la mine iniţial, când le-am spus. Ei au spus că nu văd eu bine, dar în momentul când au aşezat urna şi cu o sacoşă cu foarte multe voturi, cu buletine...  dar nu s-au numărat în faţă să vedem cu câte s-a plecat acolo . De aceea am dedus că poate fi o fraudă. Nici nu s-a mai tras la sorţi însoţitorul care să plece cu urna, cum scrie la lege şi cum am fost instruiţi”, a povestit Olimpia Gabriela , membru în Biroul Electoral, secţia 66, din partea Alianţei 2020 USR PLUS.

Întrebat despre acest incident, preşedintele secţiei de votare  a pus totul în seama urnei de vot, mult prea “fragilă”: “Chipurile , urna mobilă cu care am fost la penitenciar ar fi fost desfăcută. A venit poliţia, pentru că s-au făcut sesizări la 112, au făcut cercetări la faţa locului. Mai departe..Am avut 380 de oameni la Penitenciar,  ori 3… E mai fragilă cutia asta, probabil la transport  s-a desfăcut.  Cazul a fost preluat de poliţiştii brăileni care au dispus verificări . „La ora 18.30, un bărbat a sesizat la 112 faptul că la secţia nr. 66 din cadrul Liceului Grigore Moisil din municipiul Brăila s-au întors cu urna mobilă desigilată”, a transmis IPJ Brăila.

O a doua suspiciune de fraudă electorală a fost la secţia nr.166 din comuna Bordei Verde, unde un cetăţean din Iaşi a sesizat prin apel la 112 că bunica sa a primit doar un buletin de vot şi nu 3 , pentru toate scrutinurile electorale. Potrivit IPJ Brăila, în urma verificărilor efectuate s-a constat faptul că incidentul nu se confirmă.

 

STIRE INITIALA: Suspiciuni de fraudă electorală la Brăila

* până în acest moment, la Brăila au fost înregistrate 5 sesizări de fraudă electorală * este vorba despre buletine de vot deja ștampilate, ștampile pierdute sau persoane care influențau votul alegătorilor * polițiștii au întocmit deja un dosar penal pentru încălcarea art.  385, din Codul Penal

 

 

Primele suspiciuni de fraudă electorală au apărut deja la Brăila, unde au fost semnalate  5 astfel de cazuri. Situațiile mai mult sau mai puțin obișnuite au fost reclamate atât de alegătorii din municipiu, cât  și de cei din județ, iar polițiștii au dispus deja verificări și au aplicat legea.

Prima suspiciune de vot a fost semnalată la secția 237, acolo unde un cetățean a atras atenția că atunci când a intrat în cabina de vot avea deja o ștampilă pusă pe unul dintre buletine. Cazul a fost verificat de oamenii legii, care au confirmat ulterior acuzațiile făcute. "În acest caz, s-a întocmit dosar penal pentru  împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu, a dreptului de a alege sau de a fi ales, conform art. 385 din Codul Penal", a precizat pentru Obiectiv-Vocea Brăilei, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Belciugan.

O altă suspiciune de fraudă electorală a mai fost semnalată la secția nr. 115 din municipiul Brăila, unde, potrivit unor surse, o persoană ar fi îndrumat alegătorii cum să voteze. În acest caz, poliștii brăileni au informat că se fac verificări.  O altă suspiciune de fraudă a fost semnalată și la secția nr. 27, unde s-ar fi pierdut o ștampilă de vot, sesizare confirmătă ulterior de oamenii legii, care au dat asigurări că au dispus verificări în acest sens. De altfel și președintele secției de votare a confirmat incidentul, dar a refuzat să explice jurnaliștilor "Obiectiv" cum de s-a întâmplat așa ceva.

Nici alegătorii din județ nu au trecut cu vederea situațiile mai puțin obișnuite observate în secțiile de votare. Este vorba despre orașul Ianca, acolo un localnic a atras atenția că la secția nr.148, președintele secției de votare nu ar fi informat alegătorii despre procedura de vot. Situația este verificată în acest moment de oamenii legii, care nu pot confirma, deocamdată, această sesizare.

Potrivit unor surse, semnale legate de imposibilitatea votului au fost exprimate și din partea lotului național de handbal, prezent la Brăila cu ocazia Competiei internaționale Trofeul Carpați. În cele din urmă însă, situația  s-a rezolvat, iar jucătoarele au putut vota.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro