• se reclamă faptul că la amenajarea aleilor s-a folosit lidonit, un material care ar avea potenţial cancerigen, de natură a pune în pericol sănătatea copiilor • reprezentanţii Primăriei dau asigurări că totul este în regulă, subliniind faptul că lucrările au fost verificate inclusiv de Garda de Mediu, care a ajuns la concluzia că lidonitul este un material autorizat pentru astfel de amenajări
Parcul pentru copii din cartierul Chercea, una dintre cele mai mari amenajări de acest gen de pe raza municipiului Brăila, a fost reabilitat de curând, însă investiţia, una destul de consistentă, nu a fost lipsită de probleme. După cum v-am mai informat, firma care a câştigat licitaţia - Ischia SRL Galaţi - a fost somată de Primăria Brăila să refacă aleile parcului, deoarece asfaltul fusesese turnat “în valuri”, cu pantă de scurgere necorespunzătoare. Firma gălăţeană s-a conformat şi a început lucrările de refacere a aleilor, pe propria cheltuială, la sfârşitul lunii mai. Practic, din valoarea totală a contractului, de 797.549,27 lei, fără TVA, operaţiunea de refacere a aleilor era estimată la 193.577,45 lei, costurile fiind acoperite integral de constructorul care nu a făcut treaba corespunzător de prima dată.
În momentul de faţă, la circa o lună şi jumătate de când a fost decopertat stratul iniţial de asfalt, în vederea turnării unuia nou, lucrările sunt încă în derulare. Până în prezent, constructorul a refăcut doar partea de fundaţie, urmând ca, într-un viitor, nu se ştie cât de apropiat, să toarne şi asfaltul.
Deranjaţi deja de faptul că lucrările s-au făcut de mântuială şi că refacerea lor durează de atâta vreme, locatarii zonei reclamă şi alt aspect, destul de grav în opinia lor. “Firma care a câştigat licitaţia a făcut o treabă de mântuială, ca ulterior să fie pusă să remedieze problemele semnalate, iar acum se mişcă cu viteză melcului, adică în câteva săptămâni nu au mai făcut mai nimic. Problema e că la fundaţia aleilor folosesc ca material de baza LIDONITUL, un material controversat despre care de-a lungul timpului s-a spus că are proprietăţi radioactive, că este cancerigen şi, din câte am mai citit şi noi, este folosit la asfaltarea drumurilor, şoselelor dar nu în parcurile pentru copii. Pur şi simplu considerăm că îşi bat joc de sănătatea copiilor noştri. Noi încercăm să ne protejăm copiii cât putem de mult, iar ei îşi iau banii cu sacul şi procură materiale gratis. Dacă daţi un simplu search pe Google, veţi vedea că acest lidonit este procurat în mod gratuit de la combinatul de la Galaţi”, ne-a transmis, prin intermediul unei sesizări adresate redacţiei, unul dintre locatarii cartierului Chercea.
Faţă de cele reclamate, conducerea Serviciului de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL), instituţia care coordonează reabilitarea parcurilor de joacă din municipiu, ne-a transmis că a primit, de asemenea, o sesizare pe această temă şi că a verificat situaţia. “Inclusiv Garda de Mediu a fost sesizată şi s-a deplasat la faţa locului pentru a vedea despre ce este vorba. Specialistul Gărzii de Mediu a ajuns la concluzia că lidonitul este un material autorizat pentru astfel de lucrări. De altfel, nici nu s-au folosit cantităţi foarte mari, deoarece fundaţia aleilor a fost realizată din pietriş, iar lidonitul a fost folosit doar ca umplutură, pentru a împăna pietrişul. Oricum, acest material nu va rămâne la suprafaţă ci va fi acoperit cu stratul de asfalt, deci nu îi va afecta în niciun fel pe copiii care se vor juca în parc”, ne-a spus directorul SUPAGL, Dumitru Munteanu. Acesta a mai precizat că, de data aceasta, firma Ischia Galaţi a tasat mult mai bine fundaţia aleilor şi că urmează să vină şi cu stratul de asfalt. “Fundaţia e gata şi e mult mai bine făcută decât înainte. Constructorul a avut ceva probleme legate de procurarea asfaltului, acesta fiind motivul pentru care lucrarea încă nu este finalizată nici la ora actuală”, ne-a mai informat directorul SUPAGL.