Mergi la conţinutul principal

Suspendarea lui Basescu inseamna esecul politicii postcomuniste

Liderii Asociatiei Pro Democratia (APD) considera ca suspendarea lui Basescu inseamna, de fapt, esecul politicii postcomuniste. Votul din 19 aprilie este departe de a reprezenta incununarea democratiei si a controlului reciproc al puterilor si duce la degradarea climatului politic din tara. Reprezentantii APD spun ca acum fractura politica se poate adinci, autoritatea institutionala se poate prabusi, iar polarizarea societatii romanesti se va amplifica alarmant. Optiunea pentru exacerbarea conflictului afisata de actorii politici sau institutionali indica limitele sistemului politic postdecembrist. "Refuzul consensului si lipsa moderatiei politice au transformat disputa ideologica in scandal. Incapacitatea partidelor politice de a se structura doctrinar a accentuat propensiunea pentru conflict. APD face apel la toate fortele politice sa respecte principiile statului de drept, ale impartialitatii si regulilor jocului democratic. Cerem mass-media sa asigure exprimarea echilibrata a tuturor opiniilor si ideilor", se precizeaza intr-un comunicat al Asociatiei Pro Democratia.

Alegerile anticipate sau referendumul pentru revocare pot fi fraudate prin votul multiplu

Reprezentantii APD care au dorit reformarea sistemului electoral spun ca fisurile legislative la acest capitol pot duce la fraudarea alegerilor. "Alegerile prezidentiale anticipate sau referendumul pentru revocare vor gasi Romania cu aceeasi legislatie electorala ca in 2004. Neregulile constatate de APD la primul tur al alegerilor
prezidentiale din noiembrie 2004 se pot, oricind, repeta. Votul multiplu este in continuare posibil. Recomandarile Raportului OSCE/ODHIR asupra alegerilor din 2004 privind reforma legislatiei
electorale romanesti nu au fost urmate. Pe fondul de suspiciune amplificat de actuala criza politica, garantarea unei competitii electorale corecte devine cruciala pentru viitorul democratiei romanesti. Solicitam guvernului sa ia toate masurile pentru a asigura conditiile unei campanii electorale oneste", se mai spune in comunicat.
Asociatia Pro Democratia a realizat si propunerea de cod electoral pentru reformarea sistemului, dar negocierile au esuat din cauza liderilor PSD care nu agreeaza votul uninominal. Clasa politica traverseaza o criza politica de proportii astfel incit reforma radicala a clasei politice, schimbarea electorala si constitutionala au devenit mai necesare ca oricind, cu conditia ca acestea sa fie realizate de si pentru cetatenii Romaniei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro