Mergi la conţinutul principal

Suprafata cultivata cu floarea-soarelui, in scadere

"Pretul la care se comercializeaza acum floarea-soarelui este undeva la 0,7 lei pe kilogram si cu siguranta acest pret nu va mai evolua deoarece piata europeana este destul de echilibrata la productia de floarea soarelui", a spus reprezentantul FNPAR.
Viorel Matei a precizat ca pentru cultivarea si intretinerea unui hectar de floarea-soarelui sunt necesari de la 2.400 lei la 2.800 lei, iar productia medie pe hectar este de maxim doua tone, ceea ce duce in pierdere pe agricultori. "La asemenea costuri, calculand media ce poate fi obtinuta pe hectar cu pretul de vanzare, producarii nu vor reusi decat sa aiba pierderi de pana la 1.000 lei pe hectar. Nu stiu cine si-ar putea dori asta", a mai spus Matei. In plus, el a mai adaugat ca agricultorii vor inlocui culturile de floarea soarelui cu orzoaica, unde in principiu costurile sunt mai reduse.
Potrivit reprezentantului FNPAR, solutiile de a impiedica aceasta situatie ar fi acordarea unei interventii pe produs sau o majorare a subventiei la hectar. "O interventie de circa 400 lei pe hectarul de floarea-soarelui cultivat ar fi o solutie pentru a impiedica aceasta reducere. De asemenea, daca am primi si noi macar jumatate din cat primesc ceilalti agricultori din Europa, ne-ar ajuta foarte mult", a explicat Matei.
Important de mentionat este ca presedintele FNPAR declara la sfarsitul anului trecut ca si suprafata cultivata de porumb va scadea cu 30% fata de 2008, fiind, de asemenea, influentata de costul mic al porumbului pe piata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu