Folosirea telefoanelor mobile in inchisoare devine deja o practica, in contextul in care, cu doua saptamini inainte de ziua de simbata, cadrele penitenciarului au confiscat 10 mobile, iar de la inceputul anului chiar citeva sute. Grav este ca, in vreme ce inchisoarea nu are mijloace performante sa depisteze telefoanele, detinutii isi rezolva prin mobil afacerile judiciare sau, chiar, "aranjeaza" ancheta in care sint implicati.
Mobil in piinea de acasa
Cele mai multe telefoane mobile sint gasite prin sectorul de vizite, in pachetele pe care detinutii le primesc de la familii. Mobilele sint ascunse, in cel mai fericit caz, printre haine. Cum corespondenta este inviolabila, detinutii isi invata familia cum sa le trimita bucata cu bucata telefonul mobil. Asa se face ca familiile sau prietenii care aduc telefoanele stiu foarte bine sa fenteze cadrele, dar si sa ascunda cartela telefonica in piine, in conserve, in cozonac, in batonul de salam. Ba chiar, ingrijorat ca de la inceputul anului, in penitenciar s-au gasit citeva sute de telefoane mobile, directorul inchisorii, magistrat Gheorghe Cucu s-a exprimat public cum ca detinutii au "antene" in fabrici de piine, conserve sau de preparare a carnurilor, intrucit corpurile delicte erau gasite in piinea cumparata, iar nu in aceia facuta in casa. Cadrele n-au decit un aparat pentru depistarea metalelor, insa acesta este atit de batrin incit tiuie la calupul cu brinza, iar la telefonul mobil nu. In aceste conditii, cadrelor nu le ramine decit sa caute cu miinile goale in sacosele pe care le primesc detinutii, sa felieze produsele, sa intepe conservele in mai multe puncte.
Intre detinuti se stie, deja, ca acela care primeste si detine telefonul nu este singurul utilizator al aparatului. Indivizii care intermediaza asemenea legaturi sint numiti "sageti".
"Telefoanele pe care le-am gasit de simbata incoace erau asupra unor persoane care nu sint cunoscute in oras, indivizi cu fapte mici, unul arestat preventiv, doi primari (la prima incarcerare) si unul recidivist. Ultimii trei sint condamnati, dar nu definitiv. Doua dintre telefoane le-am gasit chiar in buzunarele lor", ne-a declarat inspector principal sef Stefan Ciupitu, adjunct al directorului Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Braila, pe probleme de Siguranta Detinerii. Persoanele asupra carora au fost gasite telefoanele mobile sint sanctionate, in sensul ca li se taie din drepturi: vorbitor, pachet, corespondenta, pentru o anumita perioada. Mobilele sint confiscate si sint inminate detinutului abia dupa ce se libereaza.
De vorba cu o fata, "dupa cum se vede"
Curios este ca, in inchisoarea braileana, toate retelele de telefonie mobila au semnalul foarte bun. Detinutii dau aparatele pe silentios si vorbesc cit doresc. Desi, potrivit regulilor din mediul privativ de libertate, detinutii au dreptul sa vorbeasca la telefonul fix, cit doresc, insa sint supravegheati. Rar, dintr-o camera, se intimpla ca un detinut sa pirasca un alt detinut. Grav este ca unii isi fac afacerile din inchisoare - a fost chiar un caz cind un martor a fost amenintat din puscarie - si nu orice fel de afaceri, ci unele menite sa schimbe cursul anchetei in care sint implicati.
Marti, in timp ce reporterii nostri vorbeau cu cadrele inchisorii, pe unul dintre telefoanele confiscate, cineva a sunat, prelung. Am apelat si noi numarul respectiv. Ne-a raspuns o femeie care, atunci cind a fost intrebata cine este, a raspuns: "O fata, dupa cum se vede. (...) Nu, eu n-am apelat pe nimeni astazi, chiar pe nimeni de pe acest telefon mobil".
Singurul penitenciar din tara care are montat un aparat de bruiaj al semnalului telefonic este acela din Rahova, penitenciar de care detinutii braileni fug, invocind regimul drastic de aici.