• toate sistemele de alarmare-înştiinţare de pe raza judeţului Brăila vor trece printr-o operaţiune de verificare, în perioada 18 - 21 aprilie • sirenele vor suna, pe rând, între orele 10.00 - 15.00, în toate localităţile dotate cu astfel de echipamente
Săptămâna viitoare, imediat după sărbătoarea Paştelui, în multe localităţi brăilene se vor face auzite sirenele de alarmă. În municipiu, în oraşe, dar şi în comunele şi satele unde se află astfel de sisteme de alarmare vor fi emise sunete specifice timp de câteva minute. Populaţia nu are, însă, niciun motiv de îngrijorare, doarece este vorba doar despre o verificare a funcţionalităţii acestor echipamente, acţiune care se derulează nu doar în judeţul Brăila ci la nivel naţional. De altfel, la sirenele care pot transmite şi mesaje vocale, fiecare simulare va începe cu cuvântul “EXERCIŢIU”.
După cum informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” Brăila, simulările vor începe marţi, 18 aprilie, iar timp de patru zile vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor. În perioada vizată, locuitorii judeţului Brăila vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10.00 - 15.00. De asemenea, în funcţie de caracteristicile tehnice, vor fi testate şi echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populaţie.
“Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi şi să urmărească informările inspectoratului pentru situaţii de urgenţă. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma EXERCIŢIU”, precizează cei de la ISU.
La nivel judeţului Brăila există peste 170 astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situaţii de protecţie civilă, modul de acţionare a acestora fiind realizat local sau centralizat. Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă derulează periodic acţiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 60 mijloace de alarmare a populaţiei.
În 2016, ISU Brăila a organizat 20 exerciţii de alarmare la nivelul localităţilor, acţiuni derulate în colaborare cu comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, instituţiile publice cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă şi operatorii economici sursă de risc.
“Rezilienţa comunităţii pentru a depăşi urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităţilor responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populaţia civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a unui stat în faţa provocărilor”, se precizează într-un comunicat ISU.
Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.
De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor lucrări hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.