Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Sume importante din banul public au fost cheltuite fara eficienta"

Vicepresedintele PD Braila, Corneliu Burada, este convins ca, de acum inainte, din ce in ce mai multe achizitii publice, in Romania, se vor face cu respectarea conditiilor legale. El are aceasta certitudine, in calitate de vicepresedinte al prospat infiintatei Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice: "In conditiile in care vrem sa aderam, sa intram in Comunitatea Europeana, trebuie sa avem o justitie care sa-si faca datoria, iar banul public trebuie sa fie controlat, verificat si alocat acolo unde trebuie, pentru ca altfel, s-ar putea ca dupa raportul din mai, anul acesta, sa primim din nou cartonas rosu, la capitolul Reforma in justitie si lupta impotriva coruptiei. Cele mai multe afaceri nelegale s-au realizat cu banii publici, fie ei bani autohtoni, sau altii, atrasi de la UE, de la Banca Mondiala. Acesta este banul tuturor, al nostru, si nu a fost sub nici o forma protejat de interese particulare. Odata intrati insa in UE, Romania trebuie sa creeze cadrul necesar protejarii banului public, de tendintele iresponsabile ale unor grupuri de interese, de a-l risipi fara mila. In aceasta idee a luat fiinta Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, organism care urmeaza sa asigure transparenta totala asupra atribuirii contractelor de achizitii publice, egalitate de sanse intre ofertanti - ceea ce nu s-a intimplat pina acum, dat fiind ca s-au facut o seama de aranjamente -, precum si partea de supraveghere si monitorizare a tuturor achizitiilor publice din Romania pentru bunuri, servicii publice si lucrari"
Dupa ce a lucrat citeva luni la ANRAP, Burada a tras deja citeva concluzii si unele sint de-a dreptul ingrijoratoare: "Pina acum, putem spune ca sume importante din banul public au fost cheltuite fara eficienta, ca au intrat in buzunarele unor indivizi imbogatiti peste noapte. Zilnic primim sesizari, contestatii, semnale din presa, despre cum sint atribuite contracte de achizitii publice. Dupa citeva luni de activitate, mi-am format deja o imagine asupra sectoarelor unde se incalca prevederile legale asupra achizitiilor publice. Mai concret, acest lucru se intimpla in constructii, fie ele constructii civile, reabilitari de imobile, achizitii publice rezultate din activitatea ANL-urilor, peste tot se fac reclamatii. De asemenea, infrastructura este un domeniu unde se incalca prevederile legale, si ma refer la drumuri, alimentari cu apa, aductiuni. Un al treilea sector este acela al procurarii de bunuri si, concluzionind, as putea spune ca in toata sfera de activitate a institutiilor publice, se manifesta astfel de nereguli. Si in invatamint, si in sanatate, si mai nou, si in programul lapte-corn".
Burada a mai precizat ca institutia sa a primit reclamatii privind ilegalitati in achizitiile publice si din judetul Braila, de la societati precum "Drumuri si Poduri" sau "Concivia".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii