Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Subventie de 3.000 lei pentru litrul de lapte de calitate europeana

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca, din aceasta toamna, crescatorii de vaci vor primi o subventie de 3.000 lei vechi/ litrul de lapte, cu conditia insa ca acesta sa indeplineasca normele europene de calitate "Aceasta masura va stimula calitatea laptelui livrat la procesare si va incuraja producatorii care au aparate de muls si tancuri de racire a laptelui. Controalele pentru respectarea normelor europene de calitate a laptelui vor fi realizate de catre laboratoarele judetene, prin probe prelevate periodic, in mod inopinat", a declarat zilele trecute Flutur. In acceptiunea oficialului ministerial, laptele "conform" trebuie sa indeplineasca normele europene de calitate in sensul ca printre altele, laptele trebuie sa aiba un anumit numar de germeni pe mililitru si un numar redus de celule somatice.
Important de mentionat este ca statul renuntase la acordarea subventiei la lapte inca din ianuarie 2007, anuntul facut de ministru confirmind practic o revenire asupra acestei decizii cu mentiunea ca de aceasta data subventionarea se va face selectiv in functie de calitatea laptelui predat procesatorilor.
In acelasi context, ministrul Flutur a precizat ca statul va acorda un sprijin si pentru vacile de lapte din zona de munte. Subventia ar urma sa fie de 1,5 milioane lei vechi pe cap de animal pentru vacile de lapte si bivolite, in conditiile in care numarul estimat de animale eligibile pentru acest sprijin este de circa 400.000.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii