Mergi la conţinutul principal

Subprefectul Brăilei: “În 15 ani, dacă adunăm toate hârtiile, făceam un dig din hârtii la Corbul Vechi”

• asta a declarat Simona Drăghincescu în cadrul unei conferinţe de presă • subprefectul Brăila susţine că s-au alocat bani la rectificarea bugetară pentru reparaţia digului

 

Simona Drăghincescu, subprefectul Brăilei, a susţinut, recent, o conferinţă de presă în care a declarat că a preluat problema digului de la Corbu Vechi. comuna Măxineni, şi că va supraveghea ca acesta să fie reparat.

“Digul de la Măxineni, de la Corbu Vechi, arată destul de rău. Am constatat şi îmi pare rău că în ultimii 15 ani în afară de hârtii... Că dacă adunăm toate hârtiile care s-au făcut cu siguranţă se poate repara digul numai din hârtiile astea. Din păcate, digul nu se poate repara doar cu hârtii, trebuie făcut şi ceva. Am preluat şi această problemă şi vă promit că o să mă ocup pe cât pot şi cât o să fiu pe aici de problema digului de la Măxineni. Au fost alocate ceva sume la rectificarea bugetară pentru digul de la Corbul Vechi, încă banii sunt se pare într-un proces birocratic, dar să sperăm că vor ajunge banii şi licitaţiile vor începe şi se va rezolva problema. Eu, personal, vâzând ce este acolo, dacă nu la prima viitură, la următoarea digul s-ar putea deteriora într-un mod urât. Aşa cum am văzut eu, la prima viitură cred că va rezista, dar la a doua s-ar putea să avem probleme şi va trebui intervenit destul de repede”, a spus subprefectul Brăilei.

Aceasta a precizat că, anul trecut, licitaţia pentru refacerea digului s-a anulat pentru că din cele două firme înscrise, una a fost descalificată şi una s-a retras în timpul licitaţiilor. Drăghincescu a spus că este posibil să se întâmple acelaşi lucru la o nouă licitaţie, însă susţine că, între timp, Societatea de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila ar putea efectua lucrări la dig, din surse proprii.

“Eu totuşi nu am înţeles de ce SGA Brăila n-a mers şi n-a încercat să facă nişte reparaţii măcar în regie proprie. Eu am studiat problema şi am citit destul de mult zilele astea vizavi de modul cum se poate remedia digul. Am văzut acolo aruncaţi nişte saci cu nisip, puşi acolo la ultima viitură. şi ăia au fost luaţi. Probabil a fost făcută o chestie aşa... într-un mod mai neprofesionist. Eu îi rog public pe această cale să încerce să înţeleagă că dacă nu vine nimeni la licitaţie se pot face şi cu bani mai puţini şi în regie proprie. Societatea de Gospodărire a Apelor din Brăila ar trebui să aibă nişte specialişti în interiorul instituţiei, ar trebui să aibă nişte utilaje în interiorul instituţiei şi ar trebui să facă ceva până să se termine licitaţia. Viiturile nu aşteaptă licitaţiile”, a mai punctat subprefectul Brăilei.

 

Promisiuni peste promisiuni…

 

După cum v-am mai informat în repetate rânduri, despre problema eroziunii de mal de la Corbu Vechi se vorbeşte de vreo 15 ani, mai exact din 2005, anul când râul Siret a avut un debit atât de mare încât aproape a rupt digul care apără satul cu o populaţie de circa 300 de locuitori. După ce râul s-a retras în albia sa, a fost observat un început de eroziune care, cu timpul, a tot micşorat distanţa dintre malul natural al Siretului şi digul care protejează Corbu Vechi. în prezent, pe o porţiune de zeci, poate sute de metri, malul nu mai există practic, râul curgând chiar pe la baza digului. în 2018, a fost nevoie de lucrări provizorii de întărire a malului, pentru ca eroziunea să nu mai înainteze. S-au pus câteva folii de plastic şi saci cu nisip, care însă nu au rezolvat nici pe departe problema. Spre norocul locuitorilor din Corbu Vechi, atât 2019 cât şi prima jumătate a lui 2020 au venit cu precipitaţii puţine.  Dacă ar fi plouat foarte mult şi s-ar mai fi ajuns la o viitură de amploare pe Siret, erau şanse foarte mari ca digul să fie rupt, iar satul să fie ras de pe faţa pământului.

În ultimii ani s-a tot vorbit despre o consolidare de mal la Corbul Vechi, însă nu s-a făcut nimic, pentru că nu s-au alocat banii necesari. Abia în toamna anului trecut, autorităţile centrale au luat în considerare pericolul care îi paşte pe cei 300 de locuitori din Corbu Vechi şi au promis că or să demareze investiţia. Fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a făcut o vizită la faţa locului, în septembrie 2019, anunţând cu această ocazie că va fi făcută o investiţie de 13,92 milioane lei, pentru eliminarea respectivei eroziuni de mal. Mai exact, proiectul anunţat de fostul ministru prevedea lucrări de consolidare mal drept râu Siret, în zona kilometrilor 532 - 533, aval de localitatea Corbu Vechi, şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa - Măxineni, km 26 plus 400, 26 plus 600, 28 plus 300, 28 plus 700; şi dig Centură Corbu Vechi, de la km 0 până la km 0 plus 250.

“Din suma totală alocată se vor realiza următoarele capacităţi: supraînălţare dig pe o lungime de 1 km aproximativ, apărări de mal pe o lungime de 850 m şi cinci epiuri (n.r. - epiu - Dig de piatră, nuiele etc., construit transversal, cu un capăt încastrat în mal, pentru a regulariza cursul apei, pentru a-i micşora lăţimea sau pentru a apăra malul de eroziuni). Valoarea alocată în anul 2019 este de 5,4 milioane lei. Astfel, în anul acesta se propune a se realiza următoarele capacităţi: supraînălţare dig pe o lungime de 300 m, apărări de mal pe o lungime de 220 m şi cele cinci epiuri”, a detaliat, la vremea respectivă, ministrul Ioan Deneş. Acelaşi personaj politic a mai anunţat că se preconizează semnarea contractului, adică aflarea constructorului care va face această investiţie, la începutul lunii octombrie 2019, iar termenul de finalizare a investiţiei este anul 2020. Numai că, în buna tradiţie românească, vremea a trecut, se împlineşte anul de la vizita lui Deneş la Corbu Vechi, iar lucrările promise n-au mai început.

În luna iunie a acestui an, fostul prefect Cătălin Boboc a abordat şi el problema digului, anunţând că a avut o întrevedere cu conducerea Administraţiei Naţionale Apele Române şi că a obţinut o rectificare de buget pentru punerea în practică a unei soluţii mai simple decât cea din proiectul anunţat anul trecut de ministrul Deneş. Concret, ar fi vorba despre “o regularizare a cursului Siretului, prin amenajarea unui canal la una dintre meandre. La prima vedere, ar fi o soluţie mai ieftină şi mai uşor de pus în practică decât cea propusă în proiectul tehnic aflat în curs de implementare, însă doar experţii în domeniu pot stabili dacă o astfel de soluţie este viabilă”, ne-a declarat prefectul Boboc, în luna iunie. Vreme a trecut şi nici despre această soluţie nu s-a mai auzit nimic, iar eroziunea de mal de la Corbu Vechi înaintează fără să ţină cont de promisiunile autorităţilor…

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro