Mergi la conţinutul principal

Subprefectul Adin Boboc lovește din nou în primarul George Chiriță: «Piața Ianca, un focar de infecție»

* membru PNL Ianca, subprefectul Adin Boboc, aspirant la fotoliul de primar al orașului, a revenit cu o altă serie de acuzații la adresa primarului actual al unității administrativ-teritoriale, PSD-istul George Fănel Chiriță * Boboc susține că Piața din Ianca a devenit o ruină și un adevărat focar de infecție * îl acuză pe primar că nu face investiții pentru cetățeni și că pune de-o parte surplusul bugetar pentru viitoarea campanie electorală * de cealaltă parte, Chiriță susține că tocmai subprefectul și-a început campania din timp și mai spune că tarabele din piață vor fi schimbate în baza unei proceduri deja demarate * de asemenea, că banii din buget sunt păstrați pentru proiecte europene

 

 

 

 

După ce a lansat recent un val de acuzații la adresa primarului orașului Ianca, PSD-istul George Fănel Chiriță, subprefectul Adin Boboc, membru al organizației PNL locale, a revenit cu un nou atac. Acesta a transmis un comunicat de presă, pentru a trage un semnal de alarmă în privința faptului că Piața Ianca a devenit o ruină și un adevărat focar de infecție. Acesta susține că în loc să facă investiții pentru cetățeni, primarul Chiriță pune la păstrare bani în bugetul local cu scopul de a-i folosi în viitoarea campanie electorală.

”Imaginea pieței este una dezolantă, cu tarabe ruginite și găurite, cu bazine mizerabile și degradate, care ar fi trebuit să fie folosite pentru spălarea legumelor și fructelor, în caz că ar fi existat apă, fără cântare de închiriat și de control, cu multă mizerie și mult dezinteres din partea primarului PSD Fănel Chiriță, care a băgat în faliment întreg orașul Ianca în cei 18 ani de când este în funcție. Ianca are în prezent o piață de nota 4 cu indulgență, lăsată intenționat în paragină, într-un total dispreț față de vânzători și de cumpărători”, susține Boboc, în cadrul comunicatului său.

Liberalul a ținut să facă o comparație între felul în care se prezenta localitatea Ianca în trecut și cum a ajuns să arate în prezent, lăudând chiar și felul în care a funcționat aceasta în perioada Republicii Socialiste România.

”O scurtă incursiune în trecut ne prezintă localitatea Ianca, după cel de-al Doilea Război Mondial, ca fiind un puternic centru economic. În 1970, Ianca era cea mai mare comună a județului și dispunea de unități economice puternice. Avea întreprinderi industriale precum Abatorul și Fabrica de zahăr, o piață foarte bine organizată la acea vreme, dotată cu gherete pentru măcelărie, lactate, legume, zarzavaturi, un târg săptămânal de vite și de mărfuri, amplasat pe 4 hectare din izlazul comunal. Existau șase CAP-uri, care se evidențiau prin producția de cereale și printr-un sector zootehnic foarte bine dezvoltat. Ianca era considerată o localitate sistematizată, deoarece dispunea de linie de aducțiune a apei potabile, de clădiri moderne, de instituții de cultură și de învățământ, de existența unei unității militare de aviație, factori de progres care au dus la transformarea localității în centru urban. Astăzi, de toate acestea s-a ales praful! Totul în Ianca este apăsător și dezolant, pentru că manevra primarului PSD Fănel Chiriță este aceea de a ține oamenii în sărăcie, prin mutarea banilor de investiții de la un an la altul, până vine perioada alegerilor”, a mai acuzat subprefectul.

Acesta susține că numai în ultimii doi ani de mandat ai primarului Chiriță, prin această ”tactică de economie”, ar fi stat nefolosite 71 miliarde lei vechi. Mai exact 2.810.000 lei în 2020 și 7.137.000 lei în 2021, după cum precizează Boboc. PNL-istul a mai atras atenția că Ianca nu este un oraș care își permite să facă astfel de economii și că s-ar putea face foarte multe lucruri cu ”acești bani economisiți pentru campania electorală din 2024”.

 

Boboc face acuzații grave

 

Mergând mai departe, Adin Boboc a subliniat că celebrul târg de animale de la Ianca a rămas doar o amintire și că singurul loc în care micii producători își mai pot expune mărfurile spre vânzare este Piața agroalimentară, care se organizează o dată pe săptămână, în fiecare zi de vineri. Boboc acuză că în piață nu există apă curentă, ceea ce i se pare strigător la cer, dar subliniază că este și ilegal.

”Aici se pot vinde legume și fructe, iar într-o hală mică lapte, brânză și ouă. Ultima investiție în această piață s-a făcut în urmă cu 15 ani, iar în 2016 s-a turnat un strat de asfalt și asta a fost cam tot. În prezent, piața din Ianca este o bătaie de joc la adresa oamenilor care vând și cumpără de aici. Dar cea mai gravă problemă este reprezentată de lipsa apei curente. Este inadmisibil să nu existe apă potabilă într-o zonă de alimentație publică, mai ales într-o perioadă ca aceasta, când microbii și virușii pândesc la tot pasul. Hotărârea de Guvern nr. 348 din 18 martie 2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în zone publice spune la art. 28 că autoritățile publice locale sunt obligate «să asigure pentru comerțul în zone publice utilitățile necesare, respectiv apă, canal, electricitate și, unde este cazul, gaze». De asemenea, în conformitate cu prescripțiile autorităților locale de sănătate publică, piețele trebuie să fie dotate cu «fântâni cu jeturi de apă potabilă, amplasate pe platou sau alte surse de apă potabilă». Cine răspunde pentru încălcarea acestor prevederi legislative, având în vedere că Piața din Ianca funcționează de atâta timp fără apă potabilă?”, a mai acuzat Boboc.

Liberalul a mai atras atenția că în Piața Ianca acestea nu sunt singurele încălcări grave ale Hotărârii de Guvern nr. 348, ci și ”neasigurarea de către administratorul pieței a unui număr de cântare în stare de funcționare egal cu cel al locurilor de vânzare destinate închirierii pentru micii producători agricoli care comercializează legume, fructe, cereale și semințe", "neasigurarea de către administratorul pieței a cântarului de control, verificat metrologic conform actelor normative, pentru verificarea de către cumpărători a corectitudinii cântăririlor", sau "neasigurarea de către administratorul pieței a cântarelor cu capacitate de peste 30 kg la o singură cântărire".

În ceea ce privește tarabele, susține Boboc, în bugetul local pe anul 2021 a fost prevăzută suma de 78.000 lei pentru achiziția unora noi, dar propunerea a existat doar pe hârtie, pentru că, în realitate, nu s-a mai materializat.

”Cum spuneam mai sus, a fost folosită aceeași manevră de a prelungi momentul investiției, până în pragul alegerilor locale, banii fiind mutați în buget de la un an la altul. În bugetul pe anul 2022, au fost alocați iar bani «chipurile» pentru achiziție de tarabe noi, dar suntem la jumătatea anului și nu s-a mișcat nimic în acest sens. Vom ajunge iar pe final de an să avem sume uriașe nefolosite, care vor fi rostogolite în bugetul pentru anul următor și o vor ține tot așa până intrăm în campanie electorală. În prezent, pentru închirierea unei astfel de tarabe ruginite și găurite, care trebuia trimisă demult la fier vechi, un comerciant trebuie să plătească 6 lei, iar pentru parcarea din zona pieței 11 lei. Îi solicit primarului Fănel Chiriță să facă public motivul pentru care nu au fost înlocuite tarabele anul trecut, așa cum era prevăzut în buget. De asemenea, îl invit să explice public de ce ține oamenii în sărăcie și preferă să facă economie de 71 de miliarde de lei la bugetul local, în condițiile în care Ianca are nevoie de atâtea investiții. Solicit un punct de vedere și din partea Direcției Serviciilor Publice Ianca, serviciu public care ar trebui să asigure curățenia în piață”, a mai precizat sursa citată.

Subprefectul Adin Boboc a mai punctat și că roagă autoritățile locale să se sesizeze în legătură cu funcționarea acestei piețe fără apă potabilă, încălcare a legii care „pune în pericol sănătatea locuitorilor orașului Ianca”, fără cântare pentru închiriat, fără cântar cu capacitate de 30 kg la o singură cântărire, dar și fără cântare de control.

PNL-istul și-a încheiat comunicatul punctând că așteaptă investiții și nu ”iarăși minciuni”.

 

Primarul susține că Boboc și-a început campania electorală

 

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei”, primarul orașului Ianca, George Fănel Chiriță (PSD), a afirmat că subprefectul Adin Boboc preferă să facă politică și nu administrație, așa cum ar fi normal. Chiriță a dorit să atragă atenția că Boboc a recunoscut că dorește să candideze din nou pentru Primăria Ianca în 2024, astfel că așa se explică atacurile acestuia din ultima vreme. Cât despre acuzații, Chiriță a afirmat că în Piața Ianca există apă curentă și grupuri sanitare. De asemenea, a spus că nu a dorit să investească bani în tarabele vechi, deoarece există o procedură în derulare pentru achiziția de tarabe noi, din fibră de sticlă, care nu vor mai rugini și care au un aspect mult mai plăcut.

”Avem grupuri sanitare, avem apă. Tarabele sunt ruginite, dar suntem în procedură de achiziție. Dorim să cumpărăm niște tarabe din fibră de sticlă. S-a aprobat, sunt prinse în buget, suntem în procedură. O să le schimbăm pe toate. Dar știți că achizițiile durează. Să vedem. Eu zic că în maxim o lună și jumătate, două se va rezolva. De aceea am zis că nu are rost să mai investim în cele care sunt acum acolo. Suma este aprobată în buget, totul este în regulă. Însă nu are nimeni pe stoc momentan și trebuiesc fabricate. Am dorit neapărat din fibră de sticlă pentru că rezistă mai mult. Avem, de zece ani, dacă nu greșesc, scaune din fibră de sticlă la stadion, și s-au menținut foarte bine. Dar acestea sunt și mai frumoase. Și poate și mai important este că nu vor mai rugini”, a explicat Chiriță.

Cât despre faptul că ”rostogolește” banii în buget de la un an la altul în așteptarea campaniei electorale, actualul primar al orașului Ianca a precizat că informația publicată de Boboc nu este una corectă și că în realitate nu sunt 71 de miliarde lei vechi puși de-o parte, ci 106 miliarde lei vechi, însă aceștia au cu totul altă destinație. Primarul a precizat că banii sunt necesari pentru proiectele pe fonduri europene aflate în prezent în derulare, unde pe lângă partea de cofinanțare, pot apărea și cheltuieli neeligibile. De asemenea, acesta a punctat că este bine ca Primăria Ianca să fie prevăzătoare în legătură cu prețurile la materiale și la energie.

”Avem două proiecte în derulare. Pentru unul se semnează contractul, sper în două săptămâni și unul se scoate la licitație, pe fonduri europene. Și avem cofinanțare și cheltuieli neeligibile. De asemenea, trebuie să mai vedem și cum stă treaba cu ordonanțele legate de diferența de preț la materiale. Nu sunt mutați banii. Proiectele sunt începute în urmă cu patru ani și am strâns bănuții ca să avem pentru aceste obiective pe fonduri europene. Unul este privind transportul public urban. Înseamnă reabilitare străzi, parcări, stații de autobuz, patru autobuze hibride. Al doilea este legat de modernizarea Casei de Cultură, o parcare între blocuri tot unde este Casa de Cultură, niște străzi de asfaltat și modernizarea parcului orășenesc. Vă dați seama că e bine să fim pregătiți cu bani pentru cheltuieli neeligibile, pentru partea de cofinanțare și plus, să vedem ce se întâmplă cu ordonanța legată de prețuri”, a afirmat Chiriță.

Mai mult, acesta a dorit să atragă atenția că nu își amintește să îl fi văzut vreodată pe subprefectul Adin Boboc în piața din Ianca, vineri, singura zi din săptămână când aceasta funcționează. Chiriță a explicat că se face curățenie înaintea venirii comercianților și după plecarea acestora, așa că nu este de acord cu acuzațiile liberalului privind faptul că acolo ar fi un focar de infecție.

”Este apă potabilă. Sunt grupuri sanitare. Dar nu știu de câte ori a fost dânsul în piață. A început campania electorală. Cred că am mai spus-o și rândul trecut. Eu cred că trebuie să facem administrație. Și eu ca primar, și dânsul din poziția pe care o are, ca subprefect. E o funcție publică. Trebuie să ne ocupăm de administrație, nu de politică! Dar a declarat public că el va candida în 2024. Îi urez succes. Ce să vă spun mai mult. E problema dânsului. Eu nu am timp să fac politică. Asta se face în campania electorală. Dar în comunicatul de presă spune ba că risipesc banii, ba că îi adun. Ce să înțelegem?! Până acum am risipit? Și acum îi adun? }in eu oamenii în sărăcie?! Da, că asta face Primăria. Dar asta e, a fost candidatul meu acum doi ani. Va mai fi și în 2024. Eu prefer să fac administrație, nu politică. Nu avem timp pentru așa ceva. Văd că dânsul are timp să se ocupe de treburi de genul ăsta”, a conchis Chiriță.

Reamintim că subprefectul Adin Boboc nu s-a ferit în cadrul unei conferințe recente de presă să puncteze că este interesat să candideze din nou pentru fotoliul de primar al orașului Ianca, în 2024.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro