Mergi la conţinutul principal

Subprefectii judetului Braila au depus juramintul

Ieri, Sala Mare a Prefecturii Braila a gazduit ceremonia de depunere a juramintului celor doi subprefecti ai judetului nostru. Astfel, Aurica Avram si Mircea Fudulaiche au jurat cu mina pe Biblie si Constitutie ca vor respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului, vor aplica in mod corect si fara partinire legile tarii, ca isi vor indeplini cu constiinciozitate indatoririle ce le revin odata cu noua functie de inalt functionar public, ca vor pastra secretul profesional si vor respecta normele de conduita profesionala si civica.
Cu aceasta ocazie, prefectul Nicolae Mitroi, care a depus juramintul la Bucuresti, in data de 4 ianuarie, a tinut sa precizeze ca, odata cu acceptarea noii sale calitati, cea de inalt functionar public, si-a asumat toate responsabilitatile care revin odata cu acest lucru, inclusiv eventualitatea mutarii intr-un alt judet: "Deocamdata nu stiu nimic concret, si nici nu ni s-a precizat in ce moment vor interveni primele miscari. S-ar putea ca ele sa apara chiar din faptul ca, la ora actuala, sint 3 posturi de prefecti nestabilite si mai multe de subprefecti. E posibil ca din aceasta cauza sa inceapa si mutarile. Adica pe aceste posturi sa fie numiti oameni din alte judete. Sigur ca voi pleca daca mi se va cere, deoarece si eu am depus un juramint si trebuie sa il respect".

"Nu doream o cariera in politica si nici nu aveam inclinatie spre o astfel de cariera"

Acesta a tinut sa precizeze ca in nici un caz nu va resimti lipsa implicarii sale in viata politica braileana, mai ales in contextul in care din punctul sau de vedere, nici macar nu avea inclinatie inspre politica: "Nu o sa-mi fie dor de partid si am facut aceasta optiune, pentru administratie, in deplina cunostinta de cauza. Nu doream o cariera in politica si nici nu aveam inclinatie spre o astfel de cariera. Drept pentru care am preferat intrarea in administratie".
La rindul sau, subprefectul Aurica Avram a precizat ca, atunci cind a optat pentru aceasta functie, a facut-o in deplina cunostinta de cauza, asumindu-si in acelasi timp si riscul unei mutari in alta parte. In ceea ce priveste relatiile cu partidul in care a activat ani buni, Avram a tinut sa explice ca legatura interpersonala nu va disparea niciodata, dar ca mai devreme sau mai tirziu, prin natura noii sale slujbe, distantarea ar fi fost inevitabila: "Relatiile interpersonale cu cei din fostul meu partid nu vor disparea sub nici o forma, insa cerintele de impartialitate, obiectivitate si apropierea catre cetatean, ar fi determinat in mod obligatoriu o atare distantare. Noi toti ne-am asumat aceasta responsabilitate si o acceptam ca atare. Atunci cind am facut aceasta optiune am luat in calcul si aceasta situatie".

"Consider ca nu imi va fi greu in noua functie deoarece fac acest lucru de 9 ani"

In ceea ce il priveste pe subprefectul Mircea Fudulaiche, acesta a declarat ca numirea pe noua functie nu inseamna decit o continuare a carierei sale in adminsitratie. In acelasi timp, acesta s-a aratat increzator in faptul ca transformarea prefectilor si subprefectilor in inalti functionari publici este un prim pas bine definit inspre depolitizarea administratiei publice locale: "Consider ca nu imi va fi greu in noua functie deoarece fac acest lucru de 9 ani, si ceea ce incep azi e o continuare a activitatii mele de pina acum. Oricum, ceea ce s-a intimplat acum, e un prim pas spre depolitizare, facut prin efectul legii. In mod cert vor aparea o serie de schimbari care vor duce la cresterea eficientei competentei noastre. Toate eforturile vor fi canalizate spre un singur scop, cel al activitatii curente. De asemenea, vom putea vorbi de o intarire a actului decizional, deoarece statutul si stabilitatea conferite de lege inaltului functionar public, vor permite acestuia sa ia decizii dincolo de orice influente externe". Acesta a tinut sa mai adauge ca, in ciuda zvonurilor de schimbare a sa din functia de secretar general al Prefecturii, aparute dupa alegerile de anul trecut, postul sau nu a fost niciodata in pericol, in contextul in care era deja, de trei ani, inalt functionar public: "Stabilitatea postului meu exista si la inceputul acestui an, dar bineinteles ca, sub influenta momentului in care directorii de deconcentrate erau schimbati pe criterii politice, unele persoane au avut unele atitudini. Am trecut insa peste ele si asta e o dovada ca legea poate functiona. Eu sint inalt functionar public de 3 ani, iar aceasta calitate mi-a conferit stabilitate pe parcursul intregului an".

"Prefectii si subprefectii nu mai pot fi dati afara pe criterii politice"

Si prefectul Nicolae Mitroi a explicat ca statutul de inalt functionar public confera o anumita stabilitate, dar ca, asta nu inseamna ca numirea prefectilor si subprefectilor se face pe viata, ci ca, atunci cind se vrea neaparat, acestia pot fi mutati in alte localitati sau pe alte functii care presupun aceeasi calitate de inalt functionar public: "Statutul de inalt functionar public confera o anume stabilitate. Nu mai pot fi dati afara pe criterii politice, insa este foarte posibil ca, la o schimbare de guvern, de exemplu, sa nu ii mai convina noului ministru de Mitroi de la Braila si sa-l ia de la Braila, sa il puna secretar general la un minister sau in alta functie care presupune aceeasi calitate de inalt functionar public. Deci nu inseamna ca numirea noastra e pe viata". Mitroi a mai adaugat ca va delega competente celor doi subprefecti luni, atunci cind se va intoarce din concediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu