Structura subiectelor de bacalaureat, publicata pina la 30 noiembrie
Pentru examenul de Bacalaureat disciplinele si programele valabile anul trecut sint valabile si in noul an scolar. Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamintul Preunivesitar va posta pe Internet structura subiectelor pentru probele scrise si a biletelor pentru probele orale, precum si precizarile metodologice referitoare la cerinte si la modalitatile de evaluare ale acestora in data de 30 noiembrie 2008. Variantele de subiecte, categoriile de itemi, din care vor fi generate prin combinare variantele din zilele de examen vor fi publicate in data de 1 martie 2009. Practic elevii vor avea de trecut prin cite 300 de subiecte pentru fiecare disciplina. Din comisia judeteana de bacalaureat face parte si inspectorul scolar de educatie fizica si sport, respectiv cel de arte, care vor monitoriza intreaga organizare si desfasurare a probelor practice la disciplinele respective. Intre atributiile membrilor comisiilor de bacalaureat este prevazuta in mod expres obligatia presedintelui comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare de a se asigura ca membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrarilor scrise evaluate in cadrul centrului respectiv. Profesorii evaluatori au ca atributie si asigurarea confidentialitatii cu privire la continutul lucrarilor scrise care le-au fost repartizate spre evaluare.
Prima sesiune a examenului de Bacalaureat de anul viitor este programata intre 22 iunie si 9 iulie, iar a doua intre 17 august si 3 septembrie.
Profesorul de la clasa, unul dintre cei doi evaluatori la tezele cu subiect unic
La tezele cu subiect unic elevii vor fi asezati cite unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase, si nu pe unitate scolara ca pina acum, conform unei liste nominale afisate in prealabil. Evaluarea in sesiunile de teze unice din anul scolar 2008 - 2009 presupune ca fiecare lucrare sa fie corectata de doi profesori: unul dintre acestia este profesorul de specialitate care a predat la clasa. Acesta va corecta lucrarile in scoala. Celalalt profesor evaluator din centrul de evaluare, va fi din afara unitatii de invatamint de la care provine teza. Durata activitatii de evaluare este de maximum trei zile pentru fiecare scoala, inclusiv ziua in care s-a sustinut proba, iar in centrele de evaluare, de maximum patru zile. Lucrarile care initial au primit note finale cuprinse intre 4,50 si 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99 sau o nota finala cel putin egala cu 9,50, vor primi nota definitiva acordata de comisia de contestatii. Vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile legale, cadrele didactice care comit fapte cu caracter infractional legate de organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic: furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari, care permit sau favorizeaza fraudarea probei sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin. Dupa caz, Comisia Nationala sau comisia judeteana sesizeaza in scris organele de cercetare penala. Pentru elevii de la clasele cu frecventa redusa se aplica acelasi calendar de desfasurare a tezelor. Fiecare membru al comisiei va da o declaratie in care precizeaza ca isi asuma responsabilitatea pentru respectarea intocmai a prevederilor legale si ca a luat la cunostinta masurile disciplinare care se pot lua impotriva sa in cazul in care se constata nereguli. Aceste masuri pot sa duca pina la excluderea din invatamint.
Calendarul tezelor, este comun pentru clasele a VII-a si a VIII-a. Pe 3 decembrie se da teza la limba si literatura romana, pe 11 decembrie se da teza la matematica, iar pe 16 decembrie, numai elevii de clasa a VIII-a dau teza la istorie sau geografie. In semestrul al II-lea sint programate tezele pe: 5 mai 2009 la limba si literatura romana, pe 13 mai 2009 la matematica si pe 21 mai 2009, numai elevii de clasa a VIII-a dau teza la istorie sau geografie.