Profesorii braileni aflasera ieri de la televiziuni despre faptul ca cerintele de pe biletele de la proba orala de limba romana fusesera divulgate inainte de examen. "Probabil s-a produs o scurgere de informatii de la Bucuresti. Nu cred sa fie o problema la Braila. Nu stiu foarte multe, abia am aflat de situatie. Textele se cunosteau, fusesera publicate de Minister, iar in metodologie erau specificate cerintele, dar nu sub forma de intrebari. Oricum, acest tip de evaluare avantajeaza copiii isteti, care au mai invatat cite ceva, care au mai intrat pe internet. Absolventii nostri se descurca mai greu pentru ca nu au limbaj potrivit de comunicare, nu au prezenta de spirit. Ei sint dezavantajati, iar faptul ca unii ar fi putut sti dinainte acele intrebari nu cred sa-i fi ajutat prea mult", a spus directorul Grupului Scolar "Edmond Nicolau", prof. Teodora Ilie.
Nici profesorul Adrian Simion, examinator in cadrul comisiei de la "Anghel Saligny" nu considera ca examenul ar fi compromis. "Cerintele pe toate biletele sint aproape aceleasi, conform metodologiei. La prima cerinta se solicita evidentierea perspectivei din care a prezentat autorul, la intrebarea a doua erau vizate fapte de limba, iar la intrebarea a treia se cerea opinia elevului. Aceste lucruri se cunosteau, practic publicarea acelor intrebari nu aduce nimic nou si nu compromite examenul. Intrebarile nu sint foarte grele, dar textele sint foarte complexe. Poate ca ar fi trebuit texte clasice, care sa fie intelese mai usor de elevi", a explicat prof. Adrian Simion.
Ministrul Adomnitei a sesizat MIRA si DIICOT privind scurgeri de informatii de la bacalaureat
Despre scurgerile de informatii privind subiectele de la bacalaureat ministrul Adomnitei a aflat chiar de duminica seara, de la un post de televiziune, insa subiectele discutate au fost verificate la ora 12.00 si nu erau cele reale. Luni dimineata, la ora 10.00, ministrul a primit pe e-mail subiectele reale. Ca urmare, a contactat Serviciul de Protectie a Informatiilor - Divizia de Criminalitate Informatica din cadrul Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) si DIICOT.
Initial ministrul a refuzat sa dea mai multe informatii presei pentru a nu compromite ancheta spunind ca isi doreste foarte mult sa afle sursa scurgerilor de informatiilor. "Din punctul meu de vedere, scurgerile au avut loc de la centrele de examinare. E evident ca a avut loc o scurgere de informatii, luindu-ne dupa momentul in care ea a aparut, la ore bune dupa ce subiectele au intrat in cunostinta celor 643 de centre de examinare", a declarat Adomnitei unui corespondent Mediafax. Ministrul considera ca scurgerea de informatii putea sa apara doar dupa ce subiectele au iesit de sub securitatea MEdCT. "Pina azi-noapte (duminica spre luni - n.r.) nu s-a putut confirma scurgerea de informatii pentru ca subiectele erau sub securitatea ministerului. Azi de dimineata subiectele au ajuns la centrele de examinare, iar scurgerea a aparut dupa ce au fost distribuite subiectele. Am sesizat Parchetul, MIRA si alte servicii care vor face verificari pentru ca subiectele au fost facute publice. Organele abilitate fac acum verificari pentru ca trebuie sa vedem cine este raspunzator, e vorba de profesori, de cadrele din centrele de examinare sau de oameni din minister", a afirmat Adomnitei in conferinta de presa, precizind ca este vorba despre subiectele pentru proba orala de limba romana.
Nu este prima data cind se intimpla acest lucru. Si anul trecut la proba scrisa de limba romana s-au aflat subiectele cu doua zile inainte, iar acum citiva ani subiectele de la Testele Nationale au fost lipite chiar pe fereastra unei scoli inainte de examen. Pentru a incerca sa elimine astfel de tentatii ministrul Adomnitei a hotarit ca subiectele la examene sa fie pubicate pe internet. Iata insa ca totusi a mai ramas ceva de aflat si persoanele interesate direct au facut-o.
Organele abilitate au identificat sursa de unde a fost trimis e-mailul cu subiecte ministrului
Ieri, la inchiderea editiei, ministrul Adomnitei a declarat pentru Mediafax ca bacalaureatul merge mai departe, examenul nu a fost compromis, pentru ca nimeni nu a reusit sa sparga sistemul. Demnitarul a precizat ca investigheaza momentul in care au fost cunoscute cerintele. ''Daca acestea au fost cunoscute inainte de ora 8.00 dimineata, aceasta constituie frauda, iar vinovatii vor fi sanctionati foarte dur. Daca, insa, cerintele au fost cunoscute dupa ora 8.00, atunci nu mai este o problema intrucit dupa acesta ora ele au devenit publice'', a mai spus Adomnitei.
"Apreciez sprijinul organismelor de stat care au aflat in foarte scurt timp, sursa de informatie, adica cine a pus pe e-mail informatiile privind cerintele. Cu siguranta ca va fi tras la raspundere. Pot spune ca pentru prima data au fost identificati faptasii, desi, de mai multe ori au fost semnalate fraude la bacalaureat'', a mai spus ministrul Educatiei. Adomnitei a precizat si ca examenul de bacalaureat nu a fost compromis, el merge mai departe. ''Daca cel care a furnizat informatiile este din MECT, atunci vor fi luate cele mai aspre masuri impotriva lui. Eu sint dispus sa merg cu aflarea adevarului pina la capat", a conchis demnitarul.
Candidatii au obtinut note bune in prima parte a examenului oral la limba romana
Peste 3.000 de absolventi ai liceelor brailene au trecut, ieri, prin prima proba a examenului de bacalaureat - proba la limba si literatura romana - oral. Ei au fost repartizati in noua centre de examinare, stabilite la Liceul de Arta, Colegiul "Murgoci", Grupul Scolar "Ana Aslan", Liceul "Cerna", Liceul "Sebastian", Grupul Scolar "Panait Istrati", Grupul Scolar "Saligny", Grupul Scolar "Edmond Nicolau" si Grupul Scolar "Brancoveanu". Conform aprecierilor candidatilor, examenul de bacalaureat a inceput, ieri, sub cele mai bune auspicii. Cei mai multi spun ca au obtinut note care i-au multumit, insa unii au fost surprinsi de cerintele de la proba orala. Candidatii de la Centrul de examen de la Liceul de Arta, de exemplu, au spus ca la clasa, profesorii le-au vorbit despre chestiunile respective, dar ei nu prea au fost atenti. O alta eleva, de la Centrul de examen de la Grupul Scolar "Saligny" a iesit multumita de la proba orala. "Aceste subiecte ofera posibilitatea de a spune ceva si celor care nu au invatat materia de la clasa. Pentru mine examenul a decurs bine, am luat 9", a spus Daniela Leca.
La Liceul de Arta erau asigurate si cadre medicale care sa supravegheze si sa intervina in caz de nevoie. Presedintele comisiei, prof. univ. dr. Maria Rodica Neagu, de la catedra de fizica a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" Iasi, a precizat ca pentru proba de educatie fizica vor fi chiar trei cadre medicale. "S-a mers in grafic cu examinarea, organizarea a fost fara probleme. Totul s-a desfasurat asa cum mi-as fi dorit sa fie si alta data. Probabil ca s-a tinut cont de sugestiile noastre facute in anii trecuti. Cred ca acum s-a facut un mic pas pentru o mai buna organizare. Poate ar fi bine sa ne inspiram din sistemul englezesc. Ei sint foarte progresisti in fond si conservatori in forma, iar rezultatul examenului de bacalaureat la ei are o valoare incontestabila. De aceea este si luat in considerare la admiterea in facultate. Corectarea lucrarilor se face in citeva centre pentru toata tara, iar rezultatele sint apoi publicate intr-un cotidian national cu cel mai mare tiraj. In felul acesta se asigura obiectivitate maxima la evaluare", considera prof. univ. dr. Maria Rodica Neagu.
Probleme de organizare nu au fost in prima parte a zilei de ieri nici la Grupul Scolar "Saligny". Conf. univ. dr. Ionel Humelnicu, de la Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi, a spus ca nu au fost probleme mari de organizare, ca exista asistenta medicala, jandarmi pentru paza si ca evaluarea candidatilor este in grafic.
Fondul de protocol - intre necesitate si moft
In centrele de examen amintite mai sus candidatii aveau asigurata apa necesara, iar profesorii, daca doreau puteau servi o cafea de la automat sau de la filtru. "Eu am vazut pe masa in cancelarie sticla de apa, dar nu stiu din ce bani a fost cumparata. Ceaiul si cafeaua am inteles ca le-au adus profesorii. Nu cred ca elevii ar trebui sa stringa fonduri. Ei trebuie sa vina sa raspunda la intrebari", a spus conf. univ. Ionel Humelnicu.
La "Saligny" sticlele de apa au fost cumparate cu bani de la Asociatia de Parinti, iar in alte scoli conducerile au gasit sponsori. Metodologia de examen prevede interzicerea stringerii de fonduri pentru protocol la examenul de bacalaureat, insa multi candidati au declarat ca astfel de fonduri s-au strins totusi. Unii tineri considera ca este normal, pentru ca trebuie sa asigure o apa minerala si o cafea examinatorilor, pentru ca stau toata ziua la scoala, altii, dimpotriva, au fost revoltati ca unii profesori le-au spus sa stringa bani si sa cumpere anumite produse: apa, cafea, sucuri, fructe sau fursecuri. "Directoarea a dat indicatii ce sa cumpere. Discutiile de la scoala erau si pe tema ca elevilor li se parea ca, totusi, e o suma prea mare, 100.000 de lei vechi. Li s-au dat indicatii de unde si ce sa cumpere - cafea, apa, suc, gustari, flori. Majoritatea spuneau ca stiu ca e ilegal si nu erau prea multumiti de situatie si totusi dadeau bani", a spus un candidat care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Contactati, citiva directori de licee care sint gazde pentru examenul de bacalaureat, au negat vehement ca ar fi adunat fonduri de protocol. "Apa si cafeaua pe care am asigurat-o la bacalaureat, pentru profesori si pentru elevi au fost cumparate din banii de la Asociatia de parinti. Ei s-au ocupat de tot. Nu se putea sa nu asiguram macar apa, mai ales ca este canicula. Ar trebui gasite solutii pentru aceste fonduri necesare. S-ar putea prevedea in buget o anumita suma pentru zilele de examene la scolile care sint gazde. Posibilitati legale exista. Exista contul 623 pentru cheltuieli de protocol, reclama si publicitate, subcapitolul protocol si reprezentare, in care ar putea fi prevazute sumele necesare. Totul e sa aprobe directia economica a Primariei aceasta cheltuiala", a explicat directorul Grupului Scolar "Saligny", prof. Petruta Simionescu.
La Colegiul "Murgoci", directorul Gina Stanciu a precizat ca se asigura apa rece din veniturile proprii ale scolii. Directia economica a Primariei le-a atras atentia ca organizatorul examenului este Ministerul Educatiei si nu poate Primaria sa dea bani pentru asigurarea apei si cafelei, insa profesoara Gina Stanciu considera de bun simt sa le asigure, totusi, profesorilor si elevilor un pahar de apa rece.
Nici la Colegiul "Balcescu" nu s-au strins fonduri de protocol, dupa cum a declarat directorul Carmen Botea. "Practic, omul vine la examen ca la serviciu. Eu sint impotriva acestui protocol. Se face o pauza, profesorii merg la masa, apoi revin pentru continuarea examenului. Stringerea de fonduri pentru protocol a fost interzisa de minister si ne-am conformat. Trebuie sa tinem cont ca in Romania lucrurile degenereaza foarte usor si de la apa si cafea se ajunge la altceva. Cind esti in timpul orei, iesi sa bei apa sau sa maninci?", a spus prof. Carmen Botea.
La Grupul Scolar "Edmond Nicolau" profesorii au avut noroc ca scoala are cantina si au putut servi masa acolo, contra cost. Din 14 cadre didactice 10 maninca la cantina, iar ceilalti si-au adus pachet. "Am asigurat apa pentru elevi, insa de la robinet. Noi nici nu ne putem gindi sa cerem copiilor bani pentru ca sint in dificultate din acest punct de vedere. Normal ar fi sa existe un fond de organizare pentru scoala gazda, din care sa se cumpere apa minerala, cafea. In alte tari asa se intimpla", a precizat directorul Grupului Scolar "Edmond Nicolau", prof. Teodora Ilie.