"Suntem intr-o criza acuta de timp", a apreciat amiralul evocind acordul bilateral, numit SOFA (Acordul privind statutul trupelor), menit sa asigure un cadru legal prezentei militare americane in Irak dupa data de 31 decembrie 2008, cind va expira mandatul ONU.
La incheierea acestui mandat, trupele irakiene de securitate "nu vor fi pregatite sa garanteze securitatea. Iar in aceasta privinta, riscul unor pierderi semnificative este foarte mare", a apreciat acesta la bordul avionului sau. Guvernul irakian a inceput marti sa analizeze proiectul acordului final.
Mai multe divergente, in special privind calendarul retragerii trupelor si imunitatea militarilor si civililor americani, au intirziat semnarea acestui text.
Proiectul de acord prevede incheierea ocupatiei militare americane cu retragerea totala a trupelor pina la sfirsitul lui 2011 si permite justitiei irakiene sa ii judece pe militarii americani acuzati de crime grave comise in afara bazelor sau a misiunilor lor.
Dar dezbaterea este foarte intensa in Irak, unde militia liderului radical siit Moqtada Sadr lupta impotriva acestui proiect. "Este clar ca si iranienii lucreaza intens pentru ca textul sa nu fie adoptat", a adaugat amiralul Mullen.
Diplomatii americani si oficialii irakieni au facut "un efort extraordionar" pentru a ajunge la un text comun. "Este timpul ca irakienii sa ia o decizie", a precizat oficialul.
Guvernul irakian, reunit in Consiliul de ministri, a inceput marti sa analizeze cele 31 de articole ale textului.