Mergi la conţinutul principal

Strada Independenței din Comorofca, rămasă ca pe vremea lui Terente

• în timp ce restul străzilor din cartier au fost deja asfaltate, Independenței este în continuare plină de gropi și praf, iar la fiecare ploaie se umple de bălți și noroaie • pentru ca peisajul să fie complet, în zonă s-a format și o haldă ilegală de gunoi • situația străzii Independenței este cauzată de problemele apărute la un proiect de extindere a rețelei de canalizare • proiectantul n-a ținut cont de nivelul fluctuant al pânzei freatice, iar conducta trebuie repoziționată • până nu se rezolvă cu canalizarea, însă, nu se poate face asfaltarea, iar lucrurile sunt deocamdată încremenite în proiect, spre disperarea locatarilor...

 

O lucrare prost proiectată și executată, de montare a conductei de canalizare, a lăsat strada Independenței din cartierul Comorofca plină de gropi și praf, respectiv de bălți și noroaie când plouă. Asta în timp ce multe alte străzi din cartier au fost deja asfaltate, în cadrul unui proiect de modernizare început în 2021, ce a beneficiat de o investiție de 17.039.640 lei cu TVA, din care suma de 12,3 milioane lei a fost alocată de la bugetul de stat prin programul ”Anghel Saligny”, iar restul de peste 4,7 milioane lei provine de la bugetul Primăriei Brăila. Locatarii străzii Independenței privesc cu indignare cum pe străzile învecinate se circulă fără problme, pe stratul nou de asfalt, în timp ce strada lor se află într-o stare mai proastă decât înainte, pentru că a fost săpată pentru îngroparea unei conducte de canalizare, apoi a fost astupată cu pământ și lăsată așa. ”Au săpat, au răscolit pământul, după care și-au luat utilajele și-au dispărut. De luni de zile stăm așa, cu strada făcută praf, plină de gropi care se umplu de apă după fiecare ploaie de nici nu mai putem ieși din curte. Nu putem duce copiii la grădiniță când plouă, e dezastru, au stricat strada de tot, e mult mai rău decât înainte de acest așa-zis proiect de modernizare”, ne-a spus o locatară a străzii Independenței. Aceasta, împreună cu toți vecinii de pe respectiva stradă, se întreabă dacă vor beneficia și ei de asfaltare la fel ca locatarii celorlalte străzi din cartier. Asta cu atât mai mult cu cât, dacă tot arată mai rău ca o uliță dintr-un cătun uitat de lume, mulți vin și își aruncă acolo gunoaiele, astfel că în zona străzii Independenței s-a format și o adevărată groapă de gunoi, spre disperarea și mai mare a riveranilor.

 

Explicațiile autorităților locale

De ce nu se asfaltează această stradă am încercat să aflăm de la Primărie. Responsabili cu proiectul de modernizare din cartierul Comorofca ne-au explicat că pe Independenței blocajul a apărut din cauza unei lucrări de infrastructură executate în cadrul unui alt proiect de investiții. Este vorba despre programul cu finanțare europeană început de Compania de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, prin care se extind rețelele de apă și canalizare pe toate străzile din municipiu și în toate localitățile din județ. În cadrul acestui program sunt demarate mai multe proiecte care vizează fie străzi din municipiu fie comune și sate din județ. Într-un astfel de proiect a fost prinsă și execuția canalizării de pe strada Independenței din Comorofca. Evident, întâi trebuia montată canalizarea și abia după aceea putea fi pus în operă proiectul Primăriei de asfaltare a străzii. Până la un punct, lucrările s-au derulat în această logică: s-au făcut săpături, a fost montată canalizarea, s-a astupat șanțul, iar strada era pregătită pentru asfaltare. Numai că a intervenit o problemă la conducta de canalizare, iar lucrările au fost sistate până la găsirea unei soluții tehnice. Silviu Mangiurea, directorul CUP ”Dunărea”, ne-a lămurit despre ce este vorba. ”Problema din zona străzii Independenței e provocată de nivelul variabil al pânzei freatice. Când s-a făcut proiectul și s-a stabilit cota de montare a canalizării, apa subterană era la un nivel scăzut. După ce s-a montat conducta, apa subterană a crescut și i-a afectat stabilitatea. Lucrurile nu pot rămâne așa, conducta trebuie repoziționată, iar pentru asta trebuie refăcut proiectul tehnic și căutată o soluție viabilă. Firma care se ocupă de acest contract trebuie să găsească soluția, iar eu zic că nu mai durează mult, pentru că este și în interesul constructorului să finalizeze lucrarea ca să poată încasa banii”, ne-a declarat directorul Mangiurea. Potrivit acestuia, lucrarea de infractructură subterană de pe Independenței este executată de firma brăileană ”Eurobuilding”.

Abia după ce conducta de canalizare va fi montată corespunzător vor putea începe lucrările de asfaltare. Acestea vor fi executate de firma ”Firogal”, cea care a câștigat prin licitație contractul finanțat prin ”Anghel Saligny”. În momentul de față, finanțarea este întreruptă de Ministerul Dezvoltării. ”Pentru a finaliza asfaltarea pe strada Independenței, putem debloca fondurile necesare doar după ce facem dovada că sunt gata lucrările de infrastructură subterană. Ministerul nu dă bani pentru asfaltarea unei străzi până nu se montează conductele de canalizare și țevile de apă și de gaze, că n-ai cum să asfaltezi și după aia să vii să sapi ca să pui canalizarea sau apa...”, ne-a explicat un responsabil din cadrul Primăriei.

Cu alte cuvinte, locatarii străzii Independenței din Comorofca nu pot decât să spere că firma ”Eurobuilding” va găsi cât mai repede o soluție să monteze canalizarea în așa fel încât conducta să nu mai fie luată ”pe sus” de pânza freatică. Abia după aceea va putea firma ”Firogal” să asfalteze, în sfârșit, și această stradă care a rămas ca pe vremea mahalalelor lui Terente...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro