"Doreii" firmelor care lucrează la extinderea sistemului de canalizare din municipiu au "lovit" din nou. Dacă până acum problemele erau legate de tasările apărute în carosabil, pe străzile unde s-au montat conductele subterane - Rahovei, Plevnei, Unirii - iată că s-a ajuns şi la o situaţie mult mai gravă şi mai urât mirositoare. Pe Vadul Olangeriei, o stradă situată la periferia municipiului, în zona vechiului Remat, canalizarea a fost montată atât de bine încât dejecţiile au început să iasă la suprafaţă. Aşa după cum dă de înţeles numele, Vadul Olangeriei este o stradă în pantă. La capătul de jos a fost amenajat un bazin de retenţie care are menirea de a strânge apele uzate adunate din locuinţele de pe Vadul Olangeriei şi străzile învecinate. Din acest bazin, mizeria ar trebui împinsă înspre Canalul Colector, de o pompă specială. Aceasta este teoria. Practica a dovedit însă că pompa în cauză nu face faţă, iar apa cu dejecţii se strânge în bazinul de retenţie până când ajunge să dea pe dinafară. Dând pe dinafară, îi exasperează pe locatarii din zonă cu mirosul pestilenţial specific canalizărilor înfundate.
"Este teroare ce păţim noi aici din cauza mizeriei care se revarsă în stradă. În zilele călduroase nici nu mai putem respira din cauza mirosului. Vine vara, o să fie caniculă, ce ne facem noi dacă nu se rezolvă problema asta?", se întrebă impacientat Alexandru Giurgiu, care locuieşte chiar la capătul de jos al Vadului Olangeriei şi are de-a face din plin cu această problemă.
Locatarii străzii spun că situaţia a fost generată de maniera de lucru a firmelor care au făcut canalizarea. Potrivit acestora, bazinul de retenţie a fost realizat de firma "Ionian", subcontractant al "Tancrad". "Iniţial, au pus o fosă de plastic care s-a deteriorat foarte repede. Din această cauză au trebuit să scoată pompa care impingea apa cu dejecţii şi să o mute în alt cămin, ca să poată înlocui fosa de plastic cu un bazin de beton, aşa cum ar fi trebuit să pună de la început. Normal că dacă au mutat pompa, aceasta nu a mai făcut faţă, iar dejecţiile au început să dea pe dinafară. Noi am semnalat această problemă în repetate rânduri, însă nu s-a rezolvat nimic nici până în momentul de faţă", ne-au spus locatarii.
Reprezentanţii Primăriei recunosc că a fost o problemă cu bazinul de retenţie care, fiind din poliester într-o zonă unde pânza freatică este foarte ridicată iar solul are caracteristici speciale, s-a deteriorat. "Proiectul iniţial a prevăzut montarea unui cheson din poliester. Ulterior, pentru că acesta nu a rezistat, s-a luat decizia realizării unui bazin din beton. Bazinul a fost finalizat, iar în loc de o singură pompă, urmează să fie deservit de două, pentru ca apa menajeră să fie dirijată mai eficient către canalul colector", ne-au explicat surse din cadrul Primăriei. Acestea au ţinut să precizeze că o parte din vină pentru refularea dejecţiei o au şi locatarii Vadului Olangeriei. "Problema este că pe conducte nu a venit doar apă menajeră cu dejecţii ci şi tot felul de corpuri solide: murături, crengi rupte, frunze... Din cauza aceasta, o pompă, oricât de performantă ar fi, are momente când e suprasolicitată şi se opreşte automat", ne-au explicat reprezentanţii Primăriei.