Astfel, pentru imbunatatirea calitatii muncii desfasurate in cadrul CJ Braila, "s-a prevazut dreptul corelativ al obligatiei de loialitate si fidelitate al salariatilor la un spor de pina la 15% din salariul de baza. De asemenea, in vederea indeplinirii obligatiei legale de a promova o imagine favorabila autoritatii publice judetene pe care o reprezinta, anual se vor acorda sume de bani in vederea achizitionarii vestimentatiilor adecvate mediului in care salariatii din cadrul CJ isi desfasoara activitatea".
Mai concret, la capitolul "drepturi salariale, sporuri si indemnizatii", este prevazut ca, "pentru rezultate deosebite obtinute in activitatea profesionala desfasurata, se poate acorda in limita a 15% din numarul total al personalului contractual prevazut in statul de functii (respectiv, in limita a 20% din din numarul de posturi corespunzatoare functiilor publice), un salariu de merit de pina la 15% din salariul de baza care face parte din acesta. Conditiile de acordare a salariului de merit, precum si nominalizarea celor indreptatiti se face prin dispozitia presedintelui CJ. Pe linga sporurile de baza, salariatii din cadrul CJ vor beneficia si de alte sporuri si facilitati, dupa cum urmeaza: 1. pentru fidelitate si loialitate fata de institutie, salariatii nesanctionati si care au obtinut calificativul de cel putin "bine" beneficiaza de un spor de pina la 15% din salariul de baza, stabilit prin dispozitia presedintelui CJ;
2. pentru lucrul in conditii vatamatoare (suprasolicitare nervoasa si vizuala), personalul contractual din cadrul aparatului propriu al CJ beneficiaza de un spor de pina la 15% din salariul de baza, stabilit prin dispozitia presedintelui CJ".
Mai departe, la capitolul "masuri de protectie sociala", este stipulat:
"Consiliul Judetean va aloca fondurile necesare organizarii pomului de iarna pentru copiii minori ai salariatilor din cadrul aparatului propriu. In cazul decesului unui salariat sau al unui membru al familiei acestuia (sot, sotie, copii), se va acorda o indemnizatie de inmormintare egala cu un salariu de baza aferent lunii in care se produce evenimentul. Pentru o tinuta decenta a salariatilor din cadrul CJ, se vor aloca fonduri in vederea procurarii a doua tinute, in fiecare an calendaristic, pentru fiecare salariat, in echivalentul a 1.000 RON net, pe an. Acordarea acestor drepturi se face in transe egale, respectiv in cursul lunii martie si a lunii septembrie. La incetarea contractului de munca, cu ocazia pensionarii, salariatii beneficiaza de un salariu brut aferent ultimei luni de activitate".
De asemenea, cu ocazia zilei de 8 martie, toate persoanele de sex feminin din cadrul aparatului propriu vor beneficia de zi libera platita.
Cit priveste cheltuielile prilejuite de acordarea acestor drepturi, "in bugetul propriu al CJ pe anul 2006 au fost prevazute fonduri pentru cheltuieli salariale si contributii aferente in valoare totala de 4.000.000 RON. Sumele necesare acordarii drepturilor prevazute in acordul, respectiv contractul colectiv de munca, se vor acorda in limita creditelor bugetare aprobate".
"Trebuie sa gasim solutii legale, ca sa-i platim la o valoare apropiata fata de munca prestata"
Presedintele Gheorghe Bunea Stancu a sustinut in fata consilierilor cele doua proiecte de hotarire: "Daca vrem sa avem oameni de calitate, oameni care sa ramina in zona administratiei publice, trebuie sa gasim solutii legale, ca sa-i platim la o valoare apropiata fata de munca prestata in cadrul CJ. Au fost mai multe facilitati, eu am taiat multe din ele, au ramas cele pe care le aveti trecute in documente, inclusiv cea legata de vestimentatie. Nu am fost de acord cu indemnizatia de hrana, cu salarii pentru rude de spita a doua, a treia, la inmormintari, cu prima de vacanta, si asa mai departe. Acestea ramase cu siguranta vor duce la imbunatatirea veniturilor executivului nostru. Eu o sa mai am o discutie si in legatura cu marirea indemnizatiei la consilieri, si trebuie luata in calcul, pentru ca anul acesta vom aproba proiecte care implica finantari importante, care sint legate de dvs, ca si consilieri. Evident, nu se poate mari in mod special indemnizatia de consilier numai la Braila, trebuie facuta la nivel national. Va fi o initiativa a consilierilor judeteni de la Braila, si nu avem de pierdut nimic, daca o facem noi. Daca se aproba, bine, daca nu, asta e. Oricum, nu mi se pare normal sa pui unui om sarcini multiple in spate, si cind ajungi la partea materiala, aceasta indemnizatie sa fie de 100 de euro".
Vicepresedintele CJ, Gheorghe Chiru, a fost de parere ca trebuie sa se inteleaga foarte clar notiunea de spor de fidelitate: "As vrea ca acolo sa fie mentionat clar: acest spor se da in functie de fidelitatea fata de institutie, nu fata de presedintele CJ, pentru ca unii ar putea sa inteleaga gresit. Eu am niste rezerve ale mele. In al doilea rind, sporul respectiv trebuie sa tina seama si de vechimea din institutie: cineva care lucreaza de 15-20 de ani in CJ trebuie tratat cu respect, pentru ca a ramas aici si in vremuri bune, si in vremuri rele". De asemenea, consilierul Mario Da'Ross a propus acordarea si a unor prime de Paste si de Craciun, "in conditiile in care toate unitatile acorda asa ceva". In ceea ce-l priveste, consilierul Petre Candidatu a estimat suplimentarea de care ar putea beneficia angajatii CJ: "Eu am facut un calcul si se adauga la retributia lunara. Eu zic ca este bine, pentru inceput, iar la anul se vor putea da si alte stimulente".
Si presedintele Stancu a explicat ca aceste sporuri reprezinta doar un inceput, si ar prefera sa se suplimenteze veniturile subordonatilor sai in timp, pentru a se asigura ca exista si fondurile necesare, pentru acoperirea acestora.