Mergi la conţinutul principal
Lecție de istorie pe viu, în inima Bărăganului

Stejari plantați de Ziua Armatei, pe locul satului dispărut Filiu

* manifestarea a fost inițiată de Asociația Cultural Istorică Muzeul Ianca, cu participarea a 20 de copii și tineri de la Cercetașii României - ”Nufărul Alb” Brăila * au fost prezenți membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” - Filiala ”General Stan Poetaș” Brăila, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Alexandru Ioan Cuza” - Filiala Județeană ”Mihai Viteazul”, elevi ai Liceului ”Constantin Angelescu” Ianca și militari din cadrul Garnizoanei Brăila

 

Ziua Armatei a fost celebrată, sâmbătă, 23 octombrie, exact pe locul fostului sat Filiu, din inima Bărăganului, în cadrul unei inedite manifestări intitulată ”Stejari pentru eroi”, inițiată de Asociația Cultural Istorică Muzeul Ianca. Cu această ocazie, au fost plantați, în mod simbolic, 46 de stejari care îi reprezintă pe cei 46 de eroi căzuți în conflagrațiile la care au luat parte oamenii locului, începând cu Războiul de Independență de la 1877-1878 și terminând cu al Doilea Război Mondial.

”La invitația prof. Ion Bărbuceanu, 20 de copii și tineri de la Cercetașii României - ”Nufărul Alb” Brăila, alături de membri ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” - Filiala ”General Stan Poetaș” Brăila, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Alexandru Ioan Cuza” - Filiala Județeană ”Mihai Viteazul” Brăila, elevi ai Liceului Teoretic ”Constantin Angelescu” Ianca și militari din cadrul Garnizoanei Brăila, cu sprijinul Primăriei Comunei Bordei Verde și al Ocolului Silvic Ianca, au adus un omagiu fiilor satului Filiu, căzuți în lupte”, ne-a precizat reputatul arhivist brăilean Ștefania Botez, membru al Asociației ”Cercetașii României”, participant la eveniment.

În cadrul manifestării, prof. Ion Bărbuceanu, împreună cu col. (rez.) Iulian Măcreanu, coautorul monografiei ”Filiu, satul care refuză să moară - care a văzut, recent, lumina tiparului - le-au vorbit celor prezenți despre trecutul locului, despre vechimea ruinelor bisericii din apropiere, despre participarea sătenilor la Primul și al Doilea Război Mondial, despre legendarul Ioan Tobă Hatmanu - salvatorul Mănăstirii Putna - și despre amplasarea liniilor fronturilor în zonă. Eroii satului Filiu au fost amintiți și de primarul comunei Bordei Verde, Dumitru Rotaru, precum și de senatorul Ion Rotaru, prezent la comemorarea de sâmbătă.

Puieții de stejar omagiali au fost sădiți în jurul monumentului și a fântânii ridicate la îndemnul unui fiu al satului, Octavian Brânză (cu sprijinul financiar al acestuia, al lui Ionel Mușat și al doamnei Vasilica Costin), cu participarea nemijlocită a profesorului Ion Bărbuceanu. Troița ridicată pe locul fostului sat Filiu îi omagiază pe eroii satului dispărut, precum și pe învățătorii și preoții școlii și ai bisericii din Filiu, ajunsă acum o ruină. După plantarea puieților, toți cei prezenți au aprins câte o lumânare în memoria celor căzuți pe front. Totodată, a fost depusă o coroană de flori la monumentul de la Filiu. Tot sâmbătă, cei 20 de cercetași prezenți la plantarea micilor arbori au vizitat ruinele bisericii din satul dispărut Filiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro