Mergi la conţinutul principal

Steagul României arborat la Preşedinţie este cea mai mare umilinţă pentru R.Moldova

"Pentru prima dată, poporul moldovenesc a văzut cu ochii lui că opoziţia şi-a trădat deschis poporul şi ţara, alegând calea provocării deschise a războiului civil. Toată ţara a văzut că în Moldova nu există nicio opoziţie anticomunistă, anti-Voronin. În Moldova există numai o opoziţie antistatală", a declarat preşedintele.

Poporul moldovenesc a avut de suferit în 7 aprilie cea mai mare umilinţă din toată perioada independenţei sale, consideră preşedintele Voronin. "Ceea ce s-a petrecut ieri reprezintă o ruşine iremediabilă pentru politicienii noştri, pentru toată democraţia noastră. Pentru prima dată, tot poporul moldovenesc a văzut cea mai mare umilinţă a independenţei şi a democraţiei sale, când bastonul portdraperal al parlamentului şi administraţiei prezidenţiale a fost smuls, iar în locul lui a fost arborat drapelul României", a declarat Voronin.

Voronin se pregăteşte să instituie stare de urgenţă, afirmă Filat

Frontiera dintre Republica Moldova şi România este închisă - nimeni nu poate să iasă şi nici să intre şi în orele următoare autorităţile se pregătesc să instituie stare de de urgenţă la Chişinău, a declarat vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat.

"Istoria a demonstrat de atâtea ori că prin teroare şi prin forţă nu poate fi realizat nimic. Dacă cineva consideră că prin instituirea stării de urgenţă, presiunile asupra oamenilor şi arestări va rezolva problema, se înşeală amarnic", a declarat într-o conferinţă de presă Vlad Filat.

Potrivit lui, expulzarea ambasadorului, introducerea regimului de viză pentru cetăţenii români care sunt şi cetăţeni europeni, punerea în cârca României a ceea ce s-a întâmplat la Chişinău - au drept scop deturnarea atenţiei publice de la adevăratele motive şi adevăraţii responsabili de actele de vandalism de la Chişinău.

Expulzarea diplomaţilor români şi introducerea regimului de vize cu România "este un atac la adresa construcţiei europene", România fiind parte a UE. Pentru a introduce restricţii atât de dure este nevoie de probe suficiente şi grave care să le justifice.

"Consecinţele acestui gest vor fi grave pentru Republica Moldova pe plan internaţional. Chiar dacă se doreşte şi se depun eforturi colosale prin intermediul mass-media controlată de putere, cel puţin la ora actuală, opinia diplomaţilor europeni şi americani aflaţi la Chişinău este una obiectivă şi formată în baza realităţilor. Oricât s-ar strădui Voronin, nu va putea pune în cârca partidelor ceea ce s-a întâmplat, pentru că lucrurile sunt mult prea evidente", a spus Filat.
Guvernarea comunistă se face responsabilă de violenţele de luni de la Chişinău, spune liderul PLDM, iar scopul poliţiei a fost de a provoca violenţe şi de a se retrage apoi dând cale liberă vandalilor.

Iar faptul că Guvernul nu a fost atacat se datorează exclusiv opoziţiei, care a organizat manifestanţii, a organizat şi condus o acţiune de protest bine organizată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, într-un cadru civilizat.

Filat a mai spus că Comisia Electorală Centrală a respins cererea PLDM de a asigura accesul opoziţiei la listele în baza cărora a avut loc scrutinul electoral din 5 aprilie.

Potrivit lui, comuniştii întreprind acţiuni fără precedent în teritoriu, exercitând presiuni şi intimidând membrii opoziţiei. Unul dintre liderii PLDM din teritoriu este arestat, fără niciun fel de explicaţii, de poliţie, iar alţii sunt ameninţaţi.

Filat a anunţat că acţiunile de protest vor continua, iar opoziţia are sarcina de a crea un cadru în care aceste proteste să decurgă în mod civilizat.

Cele trei partide se desolidarizează categoric de tot ce înseamnă acţiune de violenţă şi vandalizare. Responsabili de aceste acţiuni nu au fost tinerii, ci cei care au dat ordin să se întâmple aceste lucruri. "Şi aceştia vor fi scoşi la iveală", a dat asigurări Vlad Filat. Potrivit lui, cele trei partide de opoziţie care au trecut pragul electoral, vor prezenta în viitorul foarte apropiat măsurile comune pe care le vor întreprinde pentru a obţine renumărarea voturilor şi accesul la liste şi a demontra fraudarea alegerilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro