Desi pare o mina de ajutor intinsa persoanelor care nu au locuinta proprietate personala, care si-au pierdut casele in urma calamitatilor naturale, a celor evacuate din imobilele expuse unui risc major sau a celor evacuate din locuinte care fac obiectul unor legi de restituire catre fostii proprietari, lucrurile nu sint tocmai roz. Asa cum ne-a explicat viceprimarul Daniela Vasioiu, ordonanta este in asa fel intocmita, incit tocmai cei care au nevoie disperata de locuinte nu au acces la finantare.
"Prin OUG nr. 51/2006 publicata in M.O. nr. 566 din 30.06.2006 a fost aprobat acest Program national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala. Potrivit acestui act normativ, subventia de la bugetul de stat se acorda pentru construirea unei locuinte proprietate personala, in limita a 20% din pretul pe metru patrat suprafata construita a locuintei, in limita prevederilor bugetare anuale si in limita a maximum 81 metri patrati arie construita desfasurata. Problema e ca lucrarile de construire a locuintei trebuie sa se desfasoare numai cu o firma specializata si pe baza unui credit ipotecar. Asa cum stim cu totii, credite ipotecare se acorda numai daca cei care il solicita au deja un salariu destul de consistent, ceea ce, atunci cind vorbim de braileni, in majoritate nu prea e cazul. Sau mai bine zis, nu e cazul celor care solicita in general ajutor pentru obtinerea unei locuinte", a concluzionat Vasioiu.
Subventii de acum incolo
Avind in vedere ca, in mare parte, solicitarile de locuinte sau de terenuri pentru locuinte primite de Primarie vin din partea unor persoane cu venituri prea mici pentru a-si permite din propriul buzunar acest lux, este dificil de prevazut citi dintre braileni vor avea acces la un asemenea ajutor.
Mai mult, asa cum ne-a explicat viceprimarul Vasioiu, chiar procedura de acordare a acestei subventii este destul de greoaie, ceea ce ingreuneaza si mai mult accesul: "In afara de muntele de hirtii si aprobari care iti trebuie, presupunind ca ai deja un salariu suficient de mare pentru ca o banca sa iti acorde creditul, mai exista si posibilitatea, destul de mare ca, dupa toata munca depusa, Ministerul Transportului, Constructiilor si Turismului, prin bugetul caruia sint asigurate de catre stat fondurile, sa nu poata acoperi toate cererile aprobate de Primarie. Apoi, spre nemultumirea unora, subventia se va acorda numai la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari, pentru plata ratelor la creditul ipotecar contractat".
Viceprimarul a atras atentia ca aceasta ordonanta a intrat in vigoare in luna septembrie si ca nu se aplica retroactiv: "O veste proasta pentru cei ale caror case au fost avariate la inundatii sau care au fost evacuati. Aceasta subventie nu se va acorda decit celor care fac de acum incolo credite ipotecare. Asa ca cei care s-au imprumutat deja, saracii, sa isi construiasca, sa consolideze sau sa isi repare locuintele, nu pot primi bani".
Cu toate acestea, vicele Vasioiu ne-a anuntat ca, in conformitate cu prevederile legale, a intocmit deja un proiect de hotarire de CLM, care va fi supus atentiei plenului la urmatoarea sedinta: "Deoarece asa cere legea, trebuie sa infiintam o comisie care sa se ocupe cu analizarea solicitarilor de subventii, trebuie sa stabilim modalitatea de primire a acestora din partea celor interesati si sa organizam toata aceasta activitate. Nu stiu citi ar putea beneficia sau citi au sanse reale sa si primeasca banii, insa noi trebuie sa le asiguram toate conditiile necesare".