Statul câştigă anual 450 milioane euro de pe urma a 16.000 de programatori din IT | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statul câştigă anual 450 milioane euro de pe urma a 16.000 de programatori din IT

Liderul minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a declarat vineri că statul român câştigă 450 milioane euro anual de pe urma a 16.000 programatori, precizând că neimpozitarea salariilor din această ramură este singura măsură activă anticriză.
"În prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul încasează 450 de milioane de euro anual, bani care reprezintă salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuală a 235.000 de oameni. Aşadar, fiecare programator aduce anual statului 28.200 euro, potrivit datelor contabile pe care mi le-au dat firmele", a precizat Pambuccian, într-o conferinţă de presă.
În opinia acestuia, neimpozitarea salariilor programatorilor este singura măsura activă anticriză pe care o avem în momentul de faţă.
"Dacă scutirea nu s-ar face şi i s-ar lua şi impozitul de 16%, fiecare ar aduce 30.120 euro/an, rezultând un plus de 30 milioane de euro. Dar se va întâmpla următorul lucru: ne aşteptăm la plecări (de bună voie sau din cauza schimbării politicilor firmelor din domeniu) la 1.600 de programatori pe an, adică o pierdere de 17,5 milioane euro", a menţionat Varujan Pambuccian.
Deputatul a mai spus totodată că, în anul 2000, România producea 2.300 programatori pe an şi dintre aceştia plecau din ţară 2.000. "Acum România produce 3.000 de programatori şi pleacă din ţară 4% din ei", a explicat Pambuccian.
În prezent, în România sunt 16.000 programatori, "potrivit datelor Ministerului Finanţelor, care ştiu pe cine nu impozitează", spune Pambuccian. Salariul mediu net al unui programator este de circa 1.000 euro.
La rândul său, Liviu Drăgan, preşedintele Asociaţia Patronală a Industriei de Sotware şi Servicii (ANIS) şi director general al TotalSoft, a declarat vineri că în economia românească este o singură industrie model, comparabilă cu industrii similare din ţările europene, şi anume industria IT.
"Nu există nicio motivaţie să credem că impozitul 0 pentru salariile programatorilor va fi eliminat", a declarat Liviu Drăgan.
Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, veniturile programatorilor ar fi urmat să fie impozitate, însă Ministerul Finanţelor Publice a anunţat joi că nu se va recurge la această măsură.
"În proiectul de lege privind unificarea bazelor de impozitare, în scrisoarea de intenţie care urmează a fi transmisă de către autorităţile române către Fondul Monetar Internaţional, cât şi în memorandumul de înţelegere cu Uniunea Europeană, nu există niciun angajament privind eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit în cazul programatorilor IT", a transmis MFP.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro