Mergi la conţinutul principal

Statuile neputinţei

• după doar două ediţii, Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre” a intrat în colaps • ediţia din acest an a fost suspendată, pentru că artiştii internaţionali care ar fi trebuit să participe la tabăra de sculptură nu prea s-au regăsit în tematica pe care ar fi trebuit să o respecte • pe de altă parte, operele de artă realizate în primele două ediţii ale simpozionului zac în continuare în curtea fostului liceu de chimie • Primăria nu a reuşit nici până la ora actuală se le expună corespunzător, pe bulevardul Independenţei, aşa cum se stabilise iniţial • mai nou, se pare că se renunţă şi la ideea “Bulevardului Artelor Vizuale”, statuile care ar urma să se mai facă la ediţiile viitoare - dacă acestea vor mai fi organizate - urmând să ajungă în alte zone din oraş, inclusiv prin alte localităţi din judeţ

 

După ce n-au reuşit, timp de doi ani, să expună corespunzător pe domeniul public statuile realizate în timpul Simpozionului Internaţional de Sculptură “Nicăpetre”, lăsându-le să zacă în uitare în curtea fostului liceu de chimie de pe Şos. Buzăului, autorităţile brăiene au decis să renunţe la ediţia din acest an a simpozionului. Motivul oficial: s-au înscris prea puţini sculptori, iar cei care ar fi dorit să participe au venit cu propuneri de statui ce s-ar fi pretat mai degrabă expunerii în spaţii închise decât în aer liber. Potrivit unui comunicat de presă al Muzeului Brăilei, comisia de jurizare a proiectelor a hotărât suspendarea ediţiei din acest an a simpozionului, având în vedere faptul că doar trei dintre proiectele primite au respectat tema, iar dintre acestea, două au prezentat concepte pentru interior. Manifestarea organizată de Consiliul Judeţean Brăila, prin Muzeul de Istorie “Carol l” , Centrul Cultural “Nicăpetre”, în parteneriat cu Primăria Brăila, ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 6 august-2 septembrie 2017, tema impusă sculptorilor fiind “Portrete ale eroilor brăileni din războiul din 1917”.

Din explicaţiile oferite de consilierul judeţean Marian Căpăţână, iniţiatorul acestui simpozion de sculptură, reiese că tema aleasă de organizatori anul acesta ar fi fost greu de pus în practică de artiştii internaţionali interesaţi să participe. “A fost o dezbatere pe proiecte, dintre care unul a primit cele mai multe voturi. S-a întâmplat, însă, următorul fenomen: în consiliul de administraţie al Muzeului, unde noi (Consiliul Judeţean n.n.) avem doi reprezentaţi, iar Muzeul are cinci,  s-a dorit tema «Panteonul personalităţilor brăilene». Directorul Cândea a propus o combinaţie între două teme: «Panteonul Personalităţilor - Eroi care au căzut în Războiul de la 1917». S-a spus la vot şi a trecut formula aceasta, astfel că s-a făcut regulamentul pentru această temă, comemorând eroii noştri, la 100 de ani de la eveniment. Eu am mai avut nişte întâlniri şi bănuiam că nu o să mai iasă nimic, fiindcă este dificil, chiar dacă oferi foarte multe detalii, să le ceri unor străini să gândească şi să realizeze nişte busturi, nişte opere de artă cu eroi români. Şi chiar asta s-a întâmplat, în sensul că au fost trimise şapte proiecte, dintre care doar trei respectau tema «Panteonul Personalităţilor - Eroi Căzuţi la 1917». Problema este că, din cele trei, doar un singur proiect era pentru exterior. Din punctul de vedere al arhitectului şef Marian Ion, două erau de interior. Ca realizare, ca aspect artistic, să zic aşa. În condiţiile astea, nu puteam să stricăm banii aiurea! Nu se mai justifica realizarea. Atunci, Comisia s-a întâlnit, s-a făcut proces verbal. Le-am luat proiect cu proiect, s-a discutat şi am ajuns la concluzia că, decât să stricăm nişte bani, mai bine amânăm ediţia de anul acesta”, ne-a spus Marian Căpăţână.

 

Brăilenii au votat degeaba pentru tema simpozionului

Trebuie reamintit că, în primăvara acestui an, a existat un mic sondaj de opinie, în urma căruia ar fi trebuit desemnată tema actualei ediţii a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre”. Autorităţile dădeau de înţeles că îşi doresc ca tema pentru realizarea celor şapte statui care ar fi trebuit să înfrumuseţeze un tronson al bulevardului Independenţei, transformat în “Bulevardul Artelor Vizuale”, să vină în acest an din partea brăilenilor. Ideea i-a aparţinut consilierului judeţean independent Marian Căpăţînă, care este, de altfel, şi iniţiatorul Simpozionului “Nicăpetre”, demarat în urmă cu doi ani.

Ei bine, în urma unui sondaj de opinie realizat de cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei”, au fost propuse 10 idei, o parte venite de la cititorii noştri, o parte din zona reprezentaţilor ariei culturale din Brăila. După aceea, cele 10 idei au fost votate de către brăileni şi au rămas în cursa finală patru teme, după cum urmează: „Portul/Comerţul - ca influenţă principală în dezvoltarea Brăilei”, care a primit 46 de voturi (35%), distanţându-se clar de restul temelor propuse. Pe locul doi s-au situat alte două idei, care au obţinut acelaşi număr de voturi: „Panteonul personalităţilor brăilene - busturi personalităţi brăilene” şi „Podul - ca legătură de multiculturalitate şi multinaţionalitate, dar şi ca legătură în timp (Brăila 650)”, ambele înregistrând 16 voturi (12%). Pe locul trei s-a clasat „Brăila - Spaţiu Cultural”, cu 15 voturi (şi tot 12%).

Trebuie precizat că cele 10 idei au obţinut un total de 130 de voturi. În ceea ce priveşte celelalte teme care nu au fost selectate, situaţia a arătat în felul următor: „Brăila - Arc peste timp, Brăila 650” a obţinut 12 voturi (9%), „Soldaţi brăileni care au căzut în timpul Primului Război Mondial (busturi)” - 7 voturi (5%), „Victoria asupra timpului (The Everyday Victory - Brăila 650)” - 6 voturi (5%), „Pasărea Phoenix” - 5 voturi (4%), „Personalităţi oferite de Brăila culturii internaţionale - busturi oameni de cultură” - 4 voturi (3%) şi „Modernismul” - 3 voturi (2%).

Din câte se vede, comisia care a ales tema nu prea a ţinut cont de sondajul respectiv, chiar dacă asta avea să ducă, în final, la suspendarea actualei ediţii a simpozionului de sculptură.

Potrivit lui Marian Căpăţână, schimbarea temei nu mai este posibilă în acest moment, doarece respectarea tuturor procedurilor ar dura prea mult, iar tabăra de sculptură nu ar mai putea începe pe 6 august, aşa cum fusese programat iniţial. “Nu se poate schimba tema, fiindcă sunt nişte paşi procedurali de parcurs. E o chestiune foarte grea. Oamenilor li se pare că se fac, acolo, nişte pietroaice, dar nu e aşa. Sunt nişte paşi procedurali: se stabileşte o temă, se realizează un regulament care se trece printr-un Consiliu de Administraţie, apoi se pune pe site-ul instituţiei şi se transmite pe toate site-urile de profil. Se aşteaptă o lună de zile proiectele, apoi se jurizează timp de o săptămână. A lansa o altă temă acum înseamnă că depăşim data de 6 august, care fusese stabilită pentru începerea simpozionului printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean”, ne-a precizat Căpăţână.

Consilierul judeţean spune că banii prevăzuţi de la bugetul judeţului pentru ediţia din acest an a taberei de scuptură, 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi), ar putea fi redirecţionaţi spre un alt proiect cultural care, întâmplător, are legătură cu tema pentru care a insistat conducerea Muzeului Brăilei, şi anume realizarea busturilor unor eroi brăileni căzuţi pentru patrie. “Mai este în derulare un proiect pe care şi-l doreşte a fi realizat domnul general Gheorghe Soare, comandatul Garnizoanei Brăila. E vorba despre un parc tematic dedicat eroilor brăileni căzuţi în războaiele pe care le-a dus România. Se va face în incinta unităţii militare de pe Calea Călăraşilor, iar o latură vizează Războiul de Independenţă, o alta Primul Război Mondial, o altă latură Al Doilea Război Mondial şi, la intrare în parc, pe o parte şi pe alta să fie Eroii de la Revoluţie. Poate transferăm suma de la Simpozionul «Nicăpetre» pe obiectivul acesta şi facem acest parc, singurul din ţară dedicat eroilor unei comunităţi. Iniţial, va fi realizat în curtea unităţii, până la faza de dezvelire, după care gardul se va muta şi se va deschide publicului”, ne-a mai informat consilierul judeţean Marian Căpăţână.

 

Statui de miliarde, lăsate în uitare până la Sfântu' Aşteaptă

Cum ediţia din acest an a Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre” nu se va mai ţine, am încercat să aflăm de la Primăria Brăila ce se mai întâmplă cu statuile realizate la cele două ediţii precedente. După cum v-am mai informat, în 2015 sculptorii participanţi au avut de realizat opere de artă pe tema mitului pescarului brăilean, iar în 2016 statuile au trebuit să se încadreze în tema legendei Chirei Chiralina. În total, s-au făcut 14 statui, care au fost transferate din patrimoniul Consiliului Judeţean - principalul finanţator al simpozionului - în cel al Municipiului Brăila. Aşadar, Primăriei îi revine sarcina de a expune operele de artă respective pe domeniul public. Deocamdată, însă, bietele sculpturi, unele evaluate de un expert al Ministerului Culturii la o valoare de patrimoniu de câteva miliarde de lei vechi, stau tot în curtea Colegiului Tehnic “Neniţescu”, acolo unde s-au derulat cele două tabere de sculptură în care au fost realizate. Cu alte cuvinte, în doi, respectiv un an de zile, autorităţile locale nu au reuşit să le aducă în faţa publicului. Reamintim că, în primăvara anului trecut, patru statui cu tema mitului pescarului au fost amplasate, totuşi, pe bulevardul Independenţei. Amplasarea acestora s-a făcut, însă, în regim provizoriu, fără a exista socluri corespunzătoare. De altfel, şi în momentul de faţă respectivele statui stau tot direct pe pământ sau pe porţiunea asfaltată a aleilor, unele dintre ele fiind folosite pe post de bănci de brăilenii insensibili la valoarea lor artistică, sau poate doar prea obosiţi ca să le privească şi altfel decât un loc de aşezat cu fundul.

Primarul Marian Dragomir dă, totuşi, asigurări că se fac demersuri pentru poziţionarea corespunzătoare a statuilor. “Arhitectul şef al municipiului a finalizat documentaţia şi am înţeles că a transmis-o zilele acestea către Direcţia de Achiziţie a Primăriei Municipiului Brăila pentru a lansa licitaţia pe SEAP, în vederea realizării soclurilor expoziţionale. Acestea trebuie să fie din granit, la anumite dimensiuni stabilite de specialişti”, ne-a declarat Dragomir, iar pentru mai multe detalii ne-a sugerat să luăm legătura cu arhitectul-şef Marian Ion.

Arhitectul şef al municipiului ne-a confirmat, într-adevăr, că s-au emis autorizaţiile de construcţie pentru postamentele statuilor, însă a ţinut să precizeze că nu este vorba despre nişte socluri propriu-zise, ci despre “platforme expoziţionale”. Care este diferenţa? Pe platformele expoziţionale statuile de la simpozionul “Nicăpetre” nu vor fi amplasate definitiv, fiind puse, deocamdată, în regim provizoriu. Asta pentru că poziţionarea definitivă a statuilor trebuie făcută în urma unei evaluări a unui expert autorizat, care să fie avizată mai apoi de Ministerul Culturii. “Pentru a le pune definitiv pe poziţie, trebuie să facem o licitaţie, pentru găsirea unui expert. Ca să nu fie nevoie să organizăm o astfel de licitaţie după fiecare ediţie a simpozionului, am decis să aşezăm statuile pe aceste platforme expoziţionale, iar după ultima ediţie a simpozionului să facem o licitaţie prin care să stabilim locul de amplasare a tuturor celor 35 de sculpturi realizate în total”, ne-a spus Marian Ion, precizând că anul acesta vor fi făcute 14 platforme expoziţionale, care să asigure montarea provizorie a sculpturilor realizate în primele două ediţii ale taberei de sculptură. Potrivit arhitectului şef, în total vor fi cinci ediţii, pentru a fi făcute statui pentru toate cele cinci tronsoane ale bulevardului Independenţei. Reamintim că, încă de la prima ediţie a simpozionului internaţional, s-a vorbit despre transformarea respectivei artere a Brăilei într-un “Bulevard al Artelor Vizuale”, prin amplasarea pe toate tronsoanele - Calea Călăraşi - Str. Şcolilor; Str. Şcolilor - Str. 1 Decembrie 1918; Str. 1 Decembrie 1918 - Str. Gral. Eremia Grigorescu (fosta Gării); Str. Gral. Eremia Grigorescu - Calea Galaţi şi Calea Galaţi - Str. Carantinei - a statuilor realizate.

În prezent, deşi arhitectul şef Marian Ion vorbeşte în continuare despre necesitatea “umplerii” cu statui a celor cinci tronsoane de bulevard, alţi oficiali aduc în discuţie alte locuri de amplasare. Astfel, întrebat dacă simpozionul are şanse să fie reluat de la anul, iniţiatorul acestuia, consilierul judeţean independent Marian Căpăţână, ne-a declarat: “Îmi doresc din tot sufletul să facem Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală la anul. În schimb, am să port o discuţie cu conducerea CJ şi cu profesorul Cîndea, să nu lucrăm pe o temă generală, ci să lucrăm patru monumente: unul pentru Parcul Monument şi câte unul pentru fiecare oraş din judeţul Brăila. Monumente ridicate cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la formarea statului unitar român, în formula actuală. Eu asta îmi doresc”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro