Mergi la conţinutul principal

Statuia Ecaterinei Teodoroiu a renăscut de Centenar

• monumentul a trecut printr-un minuţios proces de restaurare, iar acum arată ca în prima zi când a fost dezvelit pentru public, în urmă cu 90 de ani • restaurarea a fost făcută de o firmă din Brăila, la iniţiativa Primăriei, dar cu fonduri alocate de Ministerul Culturii

 

Statuia dedicată sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu, monumentul la baza căruia se depun coroane de flori în zilele de sărbătoare, şi-a recăpătat strălucirea de altădată, în urma unui proces de restaurare foarte migălos derulat în ultimele săptămâni. Mâine, de Ziua Naţională, când se celebrează Centenarul Marii Uniri, monumentul va primi onorul oficialităţilor la fel de strălucitor cum era în urmă cu 90 de ani, când a fost dezvelit prima dată.

După cum v-am mai informat, operaţiunea de restaurare a vizat atât statuia propriu-zisă cât şi postamentul acesteia şi a fost executată de SC “Pandrea Restaurare Piatră şi Metal” SRL. Iniţiativa a aparţinut Primăriei Brăila, însă fondurile pentru finanţarea lucrării nu au fost alocate de la bugetul local ci au venit de la Ministerul Culturii, care a alocat bani pentru mai multe proiecte similare din ţară, cu ocazia Anului Centenar. Investiţia totală s-a ridicat la 157.675 lei, inclusiv TVA, sumă ce a inclus atât proiectarea cât şi execuţia.

În ultimele zile ale lunii octombrie, atunci când a început lucrarea, Dumitrel Pandrea, expert în domeniul restaurării monumentelor istorice, ne dădea asigurări că echipa pe care o conduce va face tot posibilul să finalizeze lucrarea până la 1 Decembrie, astfel încât ceremoniile dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri să găsească monumentul într-o formă de excepţie, aşa cum merită o asemenea operă de artă reprezentativă pentru istoria naţională. Din fericire, acesta a reuşit să se ţină de cuvânt, chiar dacă lucrările au fost deosebit de complexe, iar vremea rece şi capricioasă nu prea a ţinut cu echipa de restauratori. În mod normal, lucrările ar fi trebuit să se deruleze mai devreme, în sezonul cald, însă s-au tot amânat deoarece s-a aşteptat eliberarea unui aviz din partea  Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, secţia Componente Artistice.

Îndepărtarea depunerilor de pe bronzul statuii a fost o operaţiune cu atât mai dificilă cu cât, în cei mai bine de 40 de ani de când monumentul stă în intersecţia intens circulată a bulevardului Independenţei cu Calea Călăraşilor, metalul a fost atacat de o mulţime de substanţe poluante. De altfel, aşa cum anunţau restauratorii încă din noiembrie, statuia s-a dovedit a fi un adevărat barometru al poluării din atmosfera Brăilei. Astfel, pe lângă inevitabilul găinaţ de păsări, o analiză de laborator a depunerilor existente pe această statuie a scos la iveală concentraţii mari de carburi insolubile, cu urme foarte puternice de sulf sau plumb. S-a găsit inclusiv stronţiu, un material radioactiv ce ar putea proveni, probabil, de la norul radioactiv provocat de explozia reactorului nuclear de la Cernobâl. Toate aceste depuneri au fost îndepărtate cu ocazia restaurării, iar după cum se poate vedea la faţa locului statuia şi-a recăpătat aspectul iniţial.

 

Monument realizat la iniţiativa unei învăţătoare

Statuia sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu a fost realizată de sculptorul Vasile Ionescu-Varo, fiind dezvelită în 1928, cu prilejul împlinirii unui deceniu de la Marea Unire. Statuia realizată în ronde-bosse, turnată în bronz şi înaltă de 1,90 metri, o prezintă pe eroina Ecaterina Teodoroiu, ţinând în mâna dreaptă o sabie, în postură de atac. Piedestalul actual este realizat din beton şi acoperit cu similipiatră, un strat de mortar special, format din sort de marmură de Ruşchiţa, ciment alb şi pastă de var.

Iniţial, monumentul, care a fost realizat în urma unei iniţiative private, pornită de la învăţătoarea Parascheva Dumitru, directoarea Şcolii de Fete nr. 4, a fost aşezat în faţa bisericii Sf. Ioan, de pe Calea Galaţi. În timpul regimului comunist, a fost mutat lângă Parcul Monument, pe locul unde acum se află Sala Polivalentă. În urma acestei mutări, piedestalul iniţial s-a pierdut. În 1974, statuia a fost mutată din nou, în locul actual, de la intersecţia bulevardului Independenţei cu Calea Călăraşilor. Atunci, a fost făcut un nou piedestal, care se apropie ca formă şi volumetrie de cel original, însă îi lipsesc anumite detalii, cum ar fi inscripţia “Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu), deviza Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, care în timpul regimului comunist nu a mai fost acceptată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro