Statuia Ecaterinei Teodoroiu, cel mai reprezentativ monument al Brăilei, va fi restaurată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Statuia Ecaterinei Teodoroiu, cel mai reprezentativ monument al Brăilei, va fi restaurată

• monumentul îşi va căpăta aspectul original după ce depunerile din ultimii zeci de ani vor fi îndepărtate • o analiză de laborator a scos la iveală, la suprafaţa statuii de bronz, a unor concentraţii foarte mari de substanţe poluante, cum ar fi sulful sau plumbul • s-a găsit inclusiv stronţiu, un material radioactiv • va fi restaurat şi postamentul, care a suferit deteriorări din cauza infiltraţiilor • urmele de gloanţe de la Revoluţie vor fi păstrate în continuare vizibile, deoarece fac parte din istoricul monumentului • lucrarea este executată de o firmă specializată din Brăila, care dă asigurări că va face tot posibilul ca statuia să arate ca nouă pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, când se va serba şi Centenarul Marii Uniri

 

Statuia dedicată sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu, unul dintre monumentele reprezentative ale Brăilei, a intrat, începând de ieri, într-un amplu proces de restaurare. Operaţiunea vizează atât statuia propriu-zisă cât şi postamentul acesteia şi va fi executată de SC “Pandrea Restaurare Piatră şi Metal” SRL. Iniţiativa aparţine Primăriei Brăila, însă fondurile pentru finanţarea lucrării nu au fost alocate de la bugetul local ci au venit de la Ministerul Culturii. Investiţia totală se ridică la 157.675 lei, inclusiv TVA, sumă ce include atât proiectarea cât şi execuţia.

Dumitrel Pandrea, expert în domeniul restaurării monumentelor istorice, ne-a dat asigurări că echipa pe care o conduce va face tot posibilul să finalizeze lucrarea până la 1 decembrie, astfel încât ceremoniile dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri să găsească monumentul într-o formă de excepţie, aşa cum merită o asemenea operă de artă reprezentativă pentru istoria naţională. Lucrările de restaurare au putut începe abia acum deoarece s-a aşteptat avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, secţia Componente Artistice. “Vom executa lucrări de conservare, curăţire şi protecţie a bronzului, materialul din care a fost făcută statuia. De asemenea, se va interveni şi asupra postamentului, care a suferit o serie de deteriorări, din cauza infiltraţiilor. Anumite aspecte, cum ar fi urmele de gloanţe rămase din timpul evenimentelor din decembrie 1989 vor rămâne în continuare vizibile, doarece fac parte din istoricul monumentului”, ne-a explicat Dumitrel Pandrea.

Îndepărtarea depunerilor de pe bronzul statuii nu va fi deloc o operaţiune uşoară, mai ales în contextul în care, în cei mai bine de 40 de ani de când monumentul stă în intersecţia intens circulată a bulevardului Independenţei cu Calea Călăraşilor, metalul a fost atacat de o mulţime de substanţe poluante. De altfel, statuia poate fi privită şi ca un fel de “barometru” al poluării din atmosfera Brăilei. Astfel, pe lângă inevitabilul găinaţ de păsări, o analiză de laborator a depunerilor existente pe această statuie a scos la iveală concentraţii mari de carburi insolubile, cu urme foarte puternice de sulf sau plumb. S-a găsit inclusiv stronţiu,  un material radioactiv ce ar putea proveni, probabil, de la norul radioactiv provocat de explozia reactorului nuclear de la Cernobâl. În urma restaurării, aceste depuneri vor fi îndepărtate, iar statuia îşi va recăpăta aspectul iniţial.

 

Istoricul acestui monument reprezentativ al Brăilei

Statuia sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu a fost realizată de sculptorul Vasile Ionescu-Varo, fiind dezvelită în 1928, cu prilejul împlinirii unui deceniu de la Marea Unire. Statuia realizată în ronde-bosse, turnată în bronz şi înaltă de 1,90 metri, o prezintă pe eroina Ecaterina Teodoroiu, ţinând în mâna dreaptă o sabie, în postură de atac. Piedestalul actual este realizat din beton şi acoperit cu similipiatră, un strat de mortar special, format din sort de marmură de Ruşchiţa, ciment alb şi pastă de var.

Iniţial, monumentul, care a fost realizat în urma unei iniţiative private, pornită de la învăţătoarea Parascheva Dumitru, directoarea Şcolii de Fete nr. 4, a fost aşezat în faţa bisericii Sf. Ioan, de pe Calea Galaţi. În timpul regimului comunist, a fost mutat lângă Parcul Monument, pe locul unde acum se află Sala Polivalentă. În urma acestei mutări, piedestalul iniţial s-a pierdut. În 1974, statuia a fost mutată din nou, în locul actual, de la intersecţia bulevardului Independenţei cu Calea Călăraşilor. Atunci, a fost făcut un nou piedestal, care se apropie ca formă şi volumetrie de cel original, însă îi lipsesc anumite detalii, cum ar fi inscripţia “Nihil sine Deo” (Nimic fără Dumnezeu), deviza Casei Regale de Hohenzollern-Sigmaringen, care în timpul regimului comunist nu a mai fost acceptată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro